Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van je vloer levert allerlei voordelen op. Het belangrijkste voordeel is dat vloerisolatie warmte vast houdt, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit resulteert weer in een lagere energierekening. Vloerisolatie zorgt echter ook voor een hoger wooncomfort omdat vieze geuren en vochtprobleem verholpen worden. Daarnaast is vloerisolatie niet duur, duurt het niet lang om te plaatsen en draag je je steentje bij aan een beter milieu. Wil je van al deze voordelen genieten, dan moet je natuurlijk wel het isolatiemateriaal goed aanleggen en je moet het beste isolatiemateriaal kiezen bij jouw situatie. Waar moet je op letten? Op die vraag zal dit artikel antwoord geven.

Welke materialen voor vloerisolatie zijn er?

Er is niet maar een isolatiemateriaal goed of de beste. Ook je eigen voorkeuren en omstandigheden kunnen in de richting van een bepaald materiaal wijzen. Daarom volgt hieronder een overzicht met welke isolatiematerialen gebruikt kunnen worden bij vloerisolatie:

  • pur schuim
  • Thermokussens
  • Thermofolie
  • Isolatieplaten van EPS
  • Isolatieplaten van XPS
  • Opgespoten glaswol
  • EPS parels
  • EPS chips
  • Isolatie matrassen
  • Minerale wol
  • Natuurlijke wol

Hoe ga je isoleren?

Je vloer isoleren kan op twee manieren. Enerzijds kun je ervoor kiezen om je vloer bovenlangs te isoleren. Houd hierbij rekening ermee dat je iets van je ruimte inboet. Tevens loop je het risico dat je deuren en kozijnen hierdoor eveneens moet aanpassen. Anderzijds kun je jouw vloer onderlangs isoleren. Deskundigen zeggen dat onderzijde isoleren het efficiëntst werkt. Houd hierbij wel rekening met de hoogte van je kruipruimte. De hoogte van de kruipruimte bepaalt welk isolatiematerialen je kunt gebruiken. Voor veel materialen is namelijk een minimum lengte nodig van een halve meter om de spullen goed aan te kunnen brengen. Bij een lagere kruipruimte is het handig om met EPS parels te werken, omdat deze zelfs in de kleinste kruipruimtes passen.

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Vloerisolatie is niet hetzelfde als bodemisolatie. Bij laatstgenoemde plaats je een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Met deze manier van isoleren kun je energie besparen, maar minder dan met vloerisolatie. Bodemisolatie wordt merendeels aangeraden, wanneer het isoleren van de bovenkant en onderzijde van je vloer niet mogelijk is. Vloerisolatie geeft meer comfort en zorgt uiteindelijk voor een lagere energierekening. Tussen het isolatiemateriaal en de bodem ligt bij bodemisolatie nog een luchtlaag. Daarom verlies je toch nog wat warmte, omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is.

Welk type vloer heb je?

Je hebt verschillende typen vloeren, zoals houten vloeren en betonnen vloeren. Het type van je vloer bepaalt ook welk isolatiemateriaal je kunt toepassen. Bij een houten vloer is het belangrijk dat je isoleert met een ademend isolatiemateriaal. Denk hierbij aan minerale wollen, zoals glaswol en steenwol. PIR of EPS ademt niet, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan. Een houten vloer isoleer je het beste tussen de balken. Bij betonnen vloeren moet je juist denken aan isolatiematerialen zoals XPS, PE folie en minerale wollen. Ook PIR en EPS zijn goede mogelijkheden.

Vochtproblemen in de kruipruimte of kelder?

Wanneer in de kruipruimte wel eens vocht staat of je hebt veel last van optrekkend vocht, dan kan het vocht je isolatiemateriaal aantasten. Vochtproblemen dienen daarom altijd eerst verholpen te worden, voordat je de kruipruimte of kelder laat isoleren.

Knaagdieren en leidingwerk in de kelder of kruipruimte?

Wanneer u last heeft van knaagdieren zoals ratten en muizen in je kruipruimte, dan is het strikt aan te raden om geen isolatiefolie te kiezen. Deze wordt namelijk door de dieren makkelijk kapot gebeten. Isolatiespecialisten kunnen speciale roosters plaatsen voor ventilatiegaten om de dieren tegen te houden. Naden en kieren dienen ook dicht gekit te worden. Lopen er veel leidingen door je kruipruimte heen, dan zijn thermokussens en isolatieplaten geen goede optie.

De isolatiewaarde van het materiaal

Door op de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal te letten krijg je het beste beeld van wat je het beste kunt kiezen om jouw vloer te isoleren. Deze waarde wordt vaak in de letters RC uitgedrukt, de resistance construction. Hoe hoger de RC-waarde van een materiaal is des te beter kan het materiaal isoleren.

Andere isolatiewaarden

Isolatiewaarden kunnen worden aangegeven met meer letters dan RC. Er is de lamba waarde oftewel de warmtegeleidingscoëfficiënt. Verder zijn de letters R, RD (resistance declared), RBF (resistance basement Floor) en RBW (resistance basement wall) letters die je kunt tegenkomen. De losse waarden zeggen nog niet veel over de totale isolatiewaarde. De laagdikte van het materiaal bepaalt dit mede. De R-waarde wordt het meest gebruikt als maatstaf voor vloerisolatie. Beter is echter om de RC-waarde te gebruiken.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.