Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

geluiddempende vloerisolatieGeluiddempende vloerisolatie? Als je boven iemand woont, en je wilt je vloer isoleren, kan het handig zijn om te kijken naar geluiddempende isolatiematerialen. Daarmee zorg je dat er zo min mogelijk geluid naar beneden zal gaan, maar heb je ook alle voordelen van een geïsoleerde vloer waar je van kan genieten. Je kan dit ook gebruiken als je de vloeren van je bovenverdieping wilt isoleren. Hier kan je lezen over deze geluiddempende isolatiematerialen, de kosten ervan en hoe je deze zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

De voordelen van vloerisolatie

Het leggen van vloerisolatie heeft vele voordelen. Zo is het financieel aantrekkelijk, omdat je waarde toevoegt aan je woning, maar ook omdat je het geïnvesteerde geld terug zal verdienen op de stookkosten. Je hoeft de verwarming minder hard aan te zetten om toch dezelfde temperatuur te handhaven, waardoor je ook minder CO2 uitstoot. Het klimaat in huis zal beter zijn, er is minder kou en vocht van de vloer te voelen en de warmte is beter verdeeld. Ook zal de luchtvochtigheid verminderen waardoor je jezelf beter voelt en er minder vocht je leefruimte intrekt. Veel redenen dus, om in vloerisolatie te investeren. Met de juiste isolatiemethode en het juiste materiaal kan je een vermindering zien op je energierekening van wel 15 procent.

De kosten van geluiddempende vloerisolatie

Op het gebied van vloerisolatie bieden steenwollen platen de beste geluiddemping. Daarna is er glaswol, PUR-platen en polystyreen platen die ook goed scoren. Voor onder je vloerbekleding zijn er speciale materialen die je aan kan leggen die ook geluiddempend werken. De volgende tabel geeft de kosten weer van deze materialen, inclusief BTW.

Soort De gemiddelde prijs per vierkante meter 
Steenwol €5
Glaswol €12
PUR €35
Polystyreen €8
Geluiddempend ondervloer €5

Hoe kan je je vloer isoleren?

De beste manier om je vloer te isoleren is via de kruipruimte. Heb je deze, dan kan je een keuze maken uit vele isolatiematerialen en zal het installeren snel zijn en weinig onrust veroorzaken in je leefgedeelte. De platen worden via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer (dus aan het plafond van de kruipruimte) bevestigd. Dit kan een beetje ervaren doe-het-zelver prima doen, omdat er geen esthetische waarde is en er dus weinig mis kan gaan. Heb je echter geen kruipruimte, dan is de beste manier om isolatiemateriaal onder je vloerbekleding te plaatsen. Dit kan je zelf doen, maar omdat dit vrij specialistisch is, is het beter om een specialist in te schakelen. De vloerbekleding wordt verwijderd, het isolatiemateriaal wordt geplaatst en je vloer wordt weer teruggelegd.

Het materiaal

Voor isolatie aan de onderkant van de vloer zijn steenwolplaten de beste geluidsdempers. Ook hebben deze een goede isolatiewaarde. Steenwol wordt gemaakt door stenen en zand onder hoge temperaturen te verhitten en het vervolgens in een centrifuge met gaten te doen. Het materiaal zal hier in draadvorm uitkomen, waar vervolgens de platen van worden geperst. Als je isolatie aan laat brengen onder je vloerbekleding kom je al gauw bij isolerende ondervloeren terecht. Deze zijn goed in prijs, en hebben ook een goede geluidsdemping, maar je zal een mindere isolatiewaarde ervaren. Ook moet je er rekening mee houden dat met deze methode je vloer hoger zal liggen en dat je dus deuren moet inkorten en drempels moet laten verhogen.

Hoe kan je de kosten beperken?

Het investeren in isolatie is altijd een goed idee, omdat je de kosten ervan terugverdient. Bovendien draag je een steentje bij aan een beter milieu en is het gunstig als je je woning wilt verkopen. Toch is het handig om te weten hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Subsidies: het isoleren van je huis wordt soms gesubsidieerd door de overheid. Het kan zeer de moeite waard zijn om de regionale mogelijkheden te bekijken, maar deze verschillen per gemeente en provincie. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning, maar hier kom je alleen voor in aanmerking als je je vloerisolatie combineert met een andere energiebesparende maatregel.
  • Kies een lokaal isolatiebedrijf: daarmee bespaar je op de voorrijkosten, vooral als het een langere klus betreft. Maar je hebt ook meteen alle plaatselijke contacten in huis bij bijvoorbeeld leveranciers.
  • BTW: op de arbeidskosten van isolerende werkzaamheden is een lagere BTW van kracht. Je betaalt hier namelijk maar 6 procent over en dit wordt al verrekend op de eindfactuur. Voor de materialen moet je helaas wel de volledige belasting betalen.

Vergelijk offertes met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Ben je geïnteresseerd in het isoleren van je vloer, maar wil je geen verplichtingen? Dan kan je gebruik maken van onze vergelijkingstool. Je hoeft maar één keer je locatie en de beschrijving van je klus door te geven, en de tool zal een aantal bedrijven uit jouw regio benaderen voor offertes. Deze kan je vervolgens bekijken en vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je snel en makkelijk tot een weloverwogen beslissing wat betreft jouw vloerisolatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun