Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Kosten vloerisolatie zelf doen

Wat zijn de kosten vloerisolatie zelf doen? Als je je vloeren wilt isoleren, dan kun je dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Je kunt echter ook geld uitsparen door het zelf te doen. Hier zitten natuurlijk wel een aantal risico’s aan verbonden, zoals de kans op fouten en eventuele problemen waar je tegenaan loopt. Daarnaast kom je niet in aanmerking voor een subsidie als je de vloer zelf isoleert en krijg je natuurlijk ook geen garantie op de werkzaamheden en het materiaal. Of jij dit kunt en wilt, is volledig aan jou om te beslissen. In principe zijn de werkzaamheden niet erg moeilijk, maar moeten wel secuur gebeuren. Hier lees je met welke kosten je te maken krijgt als je zelf je vloer isoleert.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

De kosten

Het isoleren van de onderkant van de vloer gaat via de kruipruimte. Hier breng je het isolatiemateriaal aan en heb je dus nauwelijks overlast in huis. Je kunt ook de bovenkant van de vloer isoleren, door nieuwe isolatiematten of ondertapijt te plaatsen onder je vloerbekleding. De kosten hiervoor vind je in de volgende tabel.

Materiaal Prijs per m2
PIR isolatieplaten €18 – €25
XPS isolatieplaten €12 – €17
PUR isolatieplaten €15 – €20
Glaswol isolatieplaat €4 – €6,50
Rol glas- of steenwol €5 -€10
Nieuwe ondervloer €5 – €25
  • De goedkoopste optie: door de klus zelf op te pakken, heb je natuurlijk al een flinke besparing te pakken. Daarnaast kun je kiezen om glas- of steenwol onder je vloer aan te brengen of om een goedkope nieuwe ondervloer te plaatsen. De prijzen voor deze opties beginnen al bij de €4 – €5 per vierkante meter en hier heb je verder ook geen speciaal gereedschap voor nodig. Vergeet alleen je veiligheidskleding niet als je met glaswol gaat werken en dat een hogere prijs bijna altijd een betere isolatiewaarde betekent.
  • Een nieuwe ondervloer: als je geen kruipruimte hebt dan zal je je vloer moeten isoleren via de bovenkant. Dit betekent de huidige vloerbekleding verwijderen, een isolerende ondervloer aanbrengen en de vloerbekleding weer plaatsen. Dit wordt vaak gedaan als de vloer aan renovatie toe is. Er zijn veel soorten ondervloer, van PUR platen tot schapenwol en het kan zeker geen kwaad van tevoren goed onderzoek te doen naar de opties die je hebt. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt tussen de €5 en €25.Hier is het belangrijk te onthouden dat je vloer naderhand hoger zal komen te liggen.
  • PUR of PIR isolatieplaten: PUR en PIR zijn het duurste, maar je krijgt hier ook de beste isolatiewaarde voor terug. Hoe dikker de platen, hoe beter de isolatiewaarde. Je kunt PUR en PIR gebruiken voor beide vloerisolatiemethodes en het is aan te brengen via een klik systeem. Hierdoor kan er geen lucht meer doordringen en zal je de vloer goed kunnen afsluiten voor de beste resultaten. PUR en PIR isolatieplaten koop je voor een bedrag van rond de €20 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw en besparing

Als je de isolatie zelf legt, heb je uiteraard alleen de kosten voor het materiaal en eventuele gereedschappen. Door te kijken naar de prijsopbouw als je dit zou laten doen, kun je zien hoeveel geld je kunt besparen. Voor een gemiddelde isolatieklus zal een specialist de prijs onderverdelen in drie gedeeltes, namelijk de arbeidskosten (68 procent), de kosten voor de materialen (30 procent) en de voorrijkosten (2 procent). Kies je voor extra dure materialen, is de kruipruimte niet makkelijk te bereiken of moeten er machines worden gehuurd, dan verschuift deze verhouding. Echter, door de isolatiewerkzaamheden zelf uit te voeren, kun je dus maar liefst 70 procent besparen op de totaalkosten. Je krijgt dan natuurlijk geen garantie en je komt niet in aanmerking voor subsidies.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Er zijn een paar manieren waarop je door bepaalde keuzes te maken de prijs kunt beïnvloeden.

  • Het materiaal: ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken en prijs. Er zijn materialen die in sommige situaties niet geschikt zijn of die je zelf niet mag aanbrengen, zoals PUR schuim. De beste manier om de prijs voor een bepaald materiaal te berekenen is door ook de besparing erbij te nemen. Duurdere materialen leveren vaak een beter rendement.
  • De methode: kies je voor het isoleren van de onderkant van de vloer, dan is dit vaak sneller, makkelijker en je hebt er minder overlast van. Heb je geen kruipruimte, dan zal je volledige vloerbekleding eruit moeten, wat natuurlijk het dagelijks leven verstoort en waardoor de klus langer zal duren.

Lees ook: schuifpui aanschaffen.

Vergelijk offertes

De beste manier om te bepalen hoe jij je vloerisolatie het beste kunt laten uitvoeren is door het vergelijken van offertes. Alleen door alle opties te bekijken kun je een goede beslissing maken over deze werkzaamheden. Gebruik hiervoor onze vergelijkingstool en je zal binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van betrouwbare en regionale bedrijven. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop, en helpt je bij het uitvoeren van je marktonderzoek.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun