Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 29 mei 2024

Subsidies vloerisolatieSubsidies vloerisolatie? Veel mensen zijn er op dit moment mee bezig om hun woning beter te isoleren. Dit is ook geen wonder, door eerst een investering te doen, kun je daarna elke maand geld besparen op je energierekening. Dat betekent dat je de kosten voor je vloerisolatie dus uiteindelijk weer terugverdient. Het klimaat binnen zal comfortabeler worden en de warmte zal zich beter over de ruimte verdelen. Doordat je de thermostaat lager kunt zetten, gebruik je minder fossiele brandstoffen en stoot je minder CO2-gassen uit. Hierdoor word je dus milieuvriendelijker en dit wil de overheid belonen. Hier lees je over alle financieel hulp die je kunt krijgen voor het plaatsen van vloerisolatie.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH)

Deze subsidieregeling van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland dekt een groot aantal isolatiewerkzaamheden, waaronder het isoleren van het dak, van de gevel en de spouwmuur, van de vloeren, van de kruipruimte en het plaatsen van hoogrendementsglas. Deze subsidieregeling loopt nog tot en met 31 december 2018 en tot die tijd is er in totaal €60 miljoen beschikbaar gesteld. Je komt hiervoor in aanmerking als je twee van bovengenoemde isolatiemaatregelen uitvoert. Alleen met vloerisolatie kom je er dus niet. Je kunt overwegen ook bodemisolatie te laten uitvoeren als je een kruipruimte hebt, want dan kun je de subsidie wel aanvragen. Gemiddeld kun je ongeveer 20 procent van de totaalkosten terugkrijgen.

De voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de EEH subsidie. Zo moet degene die de subsidie aanvraagt de eigenaar zijn van de woning en moeten de werkzaamheden zijn uitgevoerd door een vakman. Ga je zelf aan de slag, dan loop je deze subsidie dus mis. Daarnaast moet je de subsidie eerst aanvragen voordat je aan de werkzaamheden begint. Krijg je de subsidie toegerekend, dan heb je nog 4 maanden de tijd om deze te laten uitvoeren.

Hoeveel krijg je terug ?

De volgende tabel geeft je een indicatie van wat je kunt terugkrijgen per maatregel. De exacte bedragen hangen af van jouw specifieke situatie.

Maatregel Subsidie
Spouwmuurisolatie €5 per m2
Gevelisolatie €30 per m2
Dakisolatie €20 per m2
Vloerisolatie €5 per m2
Bodemisolatie €4 per m2

Regionale subsidieregelingen

Naast deze landelijke subsidie is er verder op dit niveau geen geld meer beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Wil je echt alleen je vloer isoleren, dan kom je dus niet voor deze landelijke subsidie in aanmerking. Vaak is er op provinciaal of gemeentelijk niveau nog wel geld beschikbaar, maar dit is volledig afhankelijk van waar je woont. In sommige gemeentes wordt het plaatsen van een groendak gesteund, terwijl dit ergens anders een zonneboiler is en weer ergens anders isolatie. Je kunt dit dus het beste bij je provincie- of gemeentehuis navragen.

Verlaagd btw-tarief sinds 2018

Als je je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren door een isolatiebedrijf, dan wordt er over de arbeidskosten voor het werk een lager btw-tarief gerekend. De materialen vallen gewoon nog onder het volle tarief van 21 procent, maar de vakman zal op de eindfactuur over zijn arbeidsloon maar 9 procent rekenen. Dit is toch een verschil van 15 procent. Controleer dit goed wanneer de rekening binnenkomt, maar in principe zou dit standaard moeten zijn voor elk betrouwbaar isolatiebedrijf.

De uiteindelijke kosten en de terugverdientijd

Dus, hoeveel betaal je nu uiteindelijk voor je vloerisolatie als je voor de subsidie in aanmerking komt? In de volgende tabel vind je enkele scenario’s.

Soort vloerisolatie Kosten zonder subsidie Kosten met subsidie
Isolatieplaten €15 – €30 per m2 €10 – €25 per m2
Isolatiekussens €35 – €47 per m2 €30 – €42 per m2
PUR schuim €30 – €35 per m2 €25 – €30 per m2

De terugverdientijd voor vloerisolatie ligt rond de 7 jaar als je hiervoor een subsidie hebt gekregen. Zo niet, dan duurt het natuurlijk langer, en maximaal 10 jaar. De vloerisolatie kan zeker een leven lang meegaan, dus je kunt er na die 10 jaar alleen nog maar winst uit halen. Vaak worden isolatiewerkzaamheden als een spaarrekening omschreven. Als je elke maand wegzet wat je bespaart op de stookkosten, dan kun je meer geld sparen dan wanneer je een spaarrekening opent.

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen wat dit exact financieel voor jou betekent is door het aanvragen van offertes. Wij kunnen je hierbij helpen met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun