Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
kruipruimte vloerisolatie

Laatst bewerkt op: 15 Jan 2024

Vergelijking isolatiewaarden vloerisolatie 

Vergelijking isolatiewaarden vloerisolatie ? Veel eigenaren van oudere woningen besluiten om deze beter te laten isoleren. Nieuwbouwwoningen worden standaard al geïsoleerd, maar is je woning ouder dan 30 jaar, dan is de kans groot dat deze isolatie mist of dat deze isolatie zwaar verouderd is. Via de vloer verliest een gemiddeld huis 15 procent van alle gestookte warmte. Warmte waar jij fossiele brandstoffen voor hebt gebruikt en waar je voor hebt betaald. Daarom is het nooit een slecht idee om je vloer te isoleren. De kwaliteit van de isolatie wordt bepaald door de isolatiewaarde van het materiaal.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

Wat is isolatiewaarde?

Er zijn verschillende manieren waarop de isolatiewaarde van een materiaal kan worden uitgedrukt. Deze zijn allen bestemd om je een idee te geven van de kwaliteit van het product en een vergelijking te maken met de andere producten op de markt. Sommige waarden zijn simpel en anderen moeten wiskundig worden berekend.

  • Klassen: voor een simpele en globale vergelijking kun je naar de isolatieklasse kijken. Deze klassen zijn ingedeeld op het isolerend vermogen van het materiaal. In totaal zijn er 3 klassen, namelijk uitstekend, goed en redelijk.
  • R-waarde: de R-waarde wordt ook wel de Rd-waarde genoemd en deze geeft aan hoeveel warmte het materiaal tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder warmte het materiaal dus doorlaat. Deze waarde wordt berekend door te kijken naar de dikte van het materiaal en het soort materiaal. Deze waarde heb je vaak nodig als je een subsidie wilt aanvragen.
  • Lambadawaarde: de lambadawaarde geeft aan hoeveel het materiaal doorlaat, in plaats van tegenhoudt. Dit is dus eigenlijk het tegenovergestelde van de R-waarde. De lambadawaarde wordt ook berekend door de dikte van het materiaal te nemen samen met het materiaalsoort. Een hogere lambadawaarde betekent dus dat het materiaal meer warmte doorlaat en dat het dus slechter isoleert.

Lees ook: gevelisolatie 

De verschillende isolatiewaarden per materiaal

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, kosten en isolatiewaarden en vaak maak je een keuze naar aanleiding van een aantal factoren. Ten eerste is de isolatiewaarde natuurlijk erg belangrijk, ten tweede moet het materiaal geschikt zijn voor de isolatiemethode die jij wilt laten uitvoeren, ten derde hebben de materialen ook andere kenmerken die voor jou belangrijk zouden kunnen zijn (brandwerend, geluidsisolerend, drukvast, waterafstotend etc.) en is er natuurlijk ook je budget. In de volgende tabel vind je de isolatiewaarden van de verschillende materialen die vaak bij vloerisolatie worden gebruikt.

Soort vloerisolatiemateriaal λ-waarde = lambdawaarde (W/mK) Isolatieklasse
PUR 0,023 – 0,032 Uitstekend
Isolatiekussens 0,023 – 0,029 Uitstekend
Isolatieplaten 0,023 – 0,042 Uitstekend/goed/redelijk
Glaswol 0,032 – 0,040 Redelijk

Andere kenmerken

Er komen steeds meer producten op de markt met een hoge isolatiewaarde en waarmee je je vloer uitstekend kunt isoleren. Vaak gaat de prijs/kwaliteit verhouding wel aardig goed op. Hoe duurder het materiaal, hoe beter de isolatiewaarde. Isolatieplaten kun je bijvoorbeeld kopen in verschillende diktes, die elk corresponderen met een andere isolatiewaarde. Hoe dikker de plaat, hoe beter hij isoleert en hoe hoger de prijs. Daarom kun je voor erg weinig geld al isolatieplaten kopen, maar hebben deze dus soms minder effect. Er zijn nog verscheidene andere kenmerken van isolatiematerialen die voor jou belangrijk zouden kunnen zijn.

  • De brandklasse: dit is vastgesteld volgens de Europese Norm ED 13501-1 en beschrijft hoe goed het materiaal kan branden. Er zijn klassen die lopen van A1 (niet brandbaar) tot E (zeer brandbaar). Glaswol is bijvoorbeeld brandvertragend terwijl PUR dit niet is. Ook de rookproductie is geclassificeerd van S1 (geringe rookontwikkeling) naar S3 (veel rookontwikkeling).
  • De drukvastheid: deze waarde is belangrijk als je de bovenkant van de vloer isoleert. Als de drukvastheid goed is, dan zal het materiaal niet in elkaar gedrukt worden als je er overheen loopt. Hierdoor verliest het zijn dikte en dus ook zijn isolatiewaarde. Een hoge drukvastigheid is dus het beste voor vloerisolatie en dit is vastgelegd in de Europese Norm EN826.
  • Geluiddempend of niet: voor het isoleren van de vloeren van een appartement of op een bovenverdieping kan het handig zijn als het materiaal naast warmte ook geluid isoleert. Loop je dan een keer op hakken door de kamer, dan heeft de benedenbuurman hier niet zo veel last van.
  • Waterafstotend of niet: in vochtige kruipruimtes kan het erg handig zijn als het isolatiemateriaal water afstoot en niet absorbeert. Op die manier houd je niet alleen de warmte binnen, maar houd je het opstijgende vocht ook buiten. Hierdoor kun je problemen met schimmel binnenshuis oplossen.

Vergelijk offertes

De beste manier om te bepalen welk materiaal geschikt is voor jouw situatie is door alle materialen nauw te bestuderen, de terugverdientijd te berekenen en te zien welke andere kenmerken je graag zou willen zien. Voor een exacte prijs kun je het beste overgaan op het opvragen van offertes en dat doe je hier snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Vul je gegevens in en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving. Deze service is gratis en vrijblijvend en geeft je een beter idee van wat de markt jou te bieden heeft.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.