Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
kruipruimte vloerisolatie

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Kosten biologische vloerisolatieWat zijn de kosten biologische vloerisolatie? Het aanleggen van vloerisolatie is altijd een goed idee. Je zal de kosten namelijk terugverdienen doordat je je stookkosten vermindert, en je draagt een steentje bij aan een beter milieu, omdat je CO2-uitstoot naar beneden gaat. En als je het milieu belangrijk vindt, dan kun je ook natuurvriendelijke of biologische isolatiematerialen vinden die van volledig natuurlijke stoffen zijn gemaakt en dus het milieu of jezelf geen schade doen. Hier kun je lezen welke materialen dit zijn, wat de prijs is en hoe je de kosten van het plaatsen van je vloerisolatie zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

De voordelen van biologische vloerisolatie

Behalve dat ze natuurlijk zijn en dus geen schade brengen aan het milieu, zijn er ook andere voordelen verbonden aan het kiezen voor biologische vloerisolatie. Zo zal je geen last krijgen van irritaties bij het plaatsen, zoals bij bijvoorbeeld glas- en steenwol wel het geval is, en zijn ze beter voor de gezondheid. Ook zal je geen verschil merken in de isolatiewaarde, omdat biologische materialen dit van nature met zich meebrengen.

De kosten van biologische vloerisolatie

De meest gebruikte biologische isolatiematerialen zijn jute, hennep, schapenwol, schelpen en vlas. In de tabel die volgt kun je de prijzen vinden van deze verschillende materialen, inclusief BTW.

Soort biologisch isolatiemateriaal Prijs
Hennep en jute platen Vanaf €10 per m2
Hennep en jute rollen Vanaf €6 per m2
Schapenwol €20 – €25 per m2
Schelpen €28 per m2
Hennep en vlas platen Vanaf €6 per m2
Houtvezel platen Vanaf €5 per m2

Bron: isolatieprijs.nl biologische isolatie

Hennep en jute en hennep en vlas

Hennep en jute of vlas platen en rollen kunnen worden gebruikt voor vloerisolatie, maar ook voor de isolatie van het dak en de muren. Een kenmerk van dit materiaal is dat het de temperatuur erg goed reguleert en vasthoudt. Daardoor duurt het iets langer om je huis op te warmen, maar koelt het ook 4 keer zo lang weer af. En in de zomer houdt het je huis koel. Ook is de combinatie van hennep en jute of vlas erg goed voor vochtregulering. Heb je problemen met vocht dat omhoogkomt via de kruipruimte dan is dit een erg geschikt materiaal.

Schapenwol

Als je kiest voor schapenwol als isolatiemateriaal, dan kun je van een groot aantal voordelen gebruik maken. Zo heeft het bijvoorbeeld een uitstekende isolatiewaarde en houdt het warmte vast zodat je vloeren in de winter erg lang warm blijven, ook zonder verwarming. Het is geluiddempend, voor als je onderburen hebt, en is het ook brandwerend. Wat schapenwol anders maakt is dat het ook als het nat is zijn isolatiewaarde niet verliest. Dit kan handig zijn als je de onderkant van je vloer wilt isoleren.

Schelpen

Schelpen worden enkel en alleen gebruikt als isolatiemateriaal voor de vloer van de kruipruimte. Eigenlijk is het geen isolatiemateriaal, maar zorgt het ervoor dat er geen condensatie meer plaatsvindt onder je vloer. Dit gebeurt juist in de schelpenlaag die op de grond ligt. Daardoor zal de luchtvochtigheid in de kruipruimte afnemen en daarmee ook de kou. Het klimaat in de kruipruimte wordt aanzienlijk beter, waardoor het klimaat in het woongedeelte erboven ook verbeterd. En optrekkend vocht zal een stuk minder zijn.

Houtvezel platen

Houtvezel platen worden gemaakt van de afvalproducten van de houtindustrie. Je kan het gebruiken zonder damprem of folie, omdat het vocht goed kan reguleren en ademend is. Onderhoud is nauwelijks nodig, omdat het niet vergaat waardoor je het ook opnieuw kan gebruiken ergens anders. Het is bovendien erg makkelijk werken met houtvezel platen, omdat er weinig stof vrijkomt. Dit materiaal is perfect als onderlaag voor je vloerbekleding.

Hou de kosten zo laag mogelijk

Biologische isolatiematerialen zijn niet duurder dan andere materialen en isoleren net zo goed. Daarom is het zeker de moeite waard je geld in één van deze opties te investeren. Toch kunnen de prijzen flink oplopen. Hier kun je lezen hoe je ervoor zorgt dat ze niet te hoog worden.

  • Doe het zelf: isolatie aan de onderkant van de vloer via de kruipruimte is prima zelf te doen. Je bevestigt het materiaal aan het plafond van je kruipruimte waardoor je de vloer afschermt van het slechte klimaat eronder. Je betaalt ongeveer €30 per vierkante meter voor een professioneel isolatiebedrijf, inclusief materiaal, BTW en arbeidskosten.
  • Kies een regionaal isolatiebedrijf: laat je de isolatie toch uitvoeren door een expert, dan zal je de voorrijkosten vermijden of zo laag mogelijk houden door iemand te kiezen die dicht bij je woont.
  • BTW: op de arbeidskosten voor het aanleggen van alle vormen van isolatie is een lagere BTW van 6 procent van kracht. Dit wordt al verrekend op de eindfactuur.
  • Subsidies: soms kun je in aanmerking komen voor een regionale subsidie voor je isolatiewerkzaamheden. Het is de moeite waard om uit te zoeken of dit ook voor jouw gemeente of provincie geldt. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen huis, maar dit kan je alleen krijgen als je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert.

Offertes vergelijken is het halve werk

Om tot de juiste beslissing te komen wat betreft jouw vloerisolatie, kun je het beste beginnen met het vergelijken van offertes. Zo weet je immers precies wat jouw mogelijkheden zijn. Je kan dit vrijblijvend doen met onze vergelijkingstool. Je hoeft dan maar één keer je postcode door te geven samen met een omschrijving van je klus. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen die je kan vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo maak je zeker de beste beslissing wat betreft jouw biologische vloerisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun