Wat kosten de verschillende isolatiematerialen bij vloerisolatie?

Wat kosten de verschillende isolatiematerialen bij vloerisolatie?

Via de vloer van je woning kan nogal wat warmte verloren gaan, omdat deze via de koudere ruimtes onder de vloer, zoals kelders en kruipruimtes, je woning verlaat. Het plaatsen van vloerisolatie kan hierbij de oplossing zijn. Bij vloerisolatie kun je gebruikmaken van verschillende materialen. Maar welke materialen functioneren nu het best? En welke materialen passen het best in je budget? Dit artikel zal op deze vragen antwoorden trachten te geven.

De opbouw van vloerisolatie

Voordat je kan kiezen uit de verschillende materialen, waarmee je jouw vloer kan isoleren, is het handig om te weten hoe een goed geïsoleerde vloer is opgebouwd. Deze bestaat dan uit vier lagen: de betonnen laag, isolatiemateriaal en bouwfolie, leidingen en afwerkingslaag.

Laag 1: de betonplaat

De basis van een goede vloer is een gewapende betonplaat van minstens tien centimeter in dikte. Deze plaats je om drie redenen: beton houdt vocht tegen, het voorkomt dat ongedierte het bovenliggende isolatiemateriaal aantast en het stabiliseert je vloer.

Laag 2: bouwfolie en isolatiemateriaal

Op de betonplaat plaats je een laag bouwfolie. Hiermee bied je nog een keer extra bescherming tegen vocht. Het isolatiemateriaal breng je hierna los aan bovenop het folie. Welk materiaal je het beste kan gebruiken, volgt later in deze blog.

Laag 3: leidingen

Op de isolatielaag kun je leidingen van de centrale verwarming of van een eventuele vloerverwarming plaatsen. Hierna wordt het geheel afgewerkt met een laag chape, de cementlaag waarop de afdekkingslaag geplaatst gaat worden.

Laag 4: de afwerking

Dit is de uiteindelijk vloerbekleding, zoals tegels, gietvloer, laminaat en parket.

Welke vloerisolatiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende isolatiematerialen om je vloer te isoleren. Je vindt niet alleen verschillen in prijs, maar ook in de toepassingsmogelijkheden en in de invloed op het milieu. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen bij vloerisolatie: Glaswol, PUR schuim, minerale wol, thermoskussens en isolatieplaten.

Glaswol spuiten

Glaswol kun je in isolatiedekens laten verwerken, maar ook net als PUR schuim opspuiten. Het opspuiten van glaswol is echter minder schadelijk voor de gezondheid van de mens en voor het milieu. Met een hoge druk wordt glaswol aan de onderkant van je vloer aangebracht na toevoeging van lijm. Door het spuitwerk worden alle hoeken en naden goed afgedekt, waardoor je woning minder last zal hebben van warmteverlies door kieren en naden. Een nadeel van deze isolatiemethode is dat het vrij prijzig is, waardoor zeker op kleine isolatieoppervlaktes de prijs hoog uitvalt.

PUR schuim

Polyurethaan oftewel PUR ontstaat uit verschillende stoffen, die gemengd worden. Deze ondergaan een chemische reactie en harden uit in PUR schuim. PUR schuim is een veelgebruikt isolatiemateriaal bij vloerisolatie vanwege zijn goede isolatiewaarde. Het houdt vocht en koude lucht gemakkelijk tegen. PUR spuit je tegen de onderkant van je vloer aan vanuit de onderliggende kelder of kruipruimte.

Minerale en natuurlijke wol

Minerale en natuurlijke wol kun je gemakkelijk als een opgerolde deken kopen in de bouwmarkten. Het bestaat uit een vezelachtig materiaal met een groot aantal voordelen:

  • Het is niet brandbaar
  • Het neemt geen vocht op
  • Het zorgt voor een goede warmte-isolatie
  • Schimmels hebben er geen vat op
  • Zorgt ook voor geluidsisolatie

De meeste gebruikte minerale wolsoorten zijn, glaswol en steenwol. De meest gebruikte natuurlijke wolsoorten zijn, hennep, vlas en schapenwol.

Thermoskussens

Thermoskussens zijn diverse lagen reflecterend folie, waar lucht tussen zit. Deze luchtzakken, waarvan TonZon het bekendste is, worden aan de onderkant van je vloer geplaatst. De thermoskussens stoten water af, terwijl schimmels en rot er geen vat op hebben.

Isolatieplaten

Isolatieplaten heb je in allerlei materialen. EPS en XPS zijn de meest voorkomende en kennen we meestal onder de term piepschuim. De platen zijn ongeveer een paar centimeter dik en worden aan de onderzijde van de begane grondvloer geplaatst. Doordat je gebruik maakt van piepschuim, heb je in de isolatieplaten eigenlijk miljoenen cellen zitten die prima isoleren en een goede isolatiewaarde hebben. In nieuwbouwwoningen van na 1980 worden isolatieplaten daarom ook standaard gebruikt. Ze zijn ook naderhand gemakkelijker te plaatsen.

Kosten van de verschillende isolatiematerialen

Vloerisolatieplaten kosten circa €20 á €25 per vierkante meter om op die manier je vloer te isoleren. De prijzen zijn inclusief btw en arbeidskosten. PUR schuim kost al gauw €30 á €35 per vierkante meter. De minerale en natuurlijke wolsoorten kosten je gemiddeld €7.50 á €8 per vierkante meter. Laat je glaswol opspuiten, dan kost dit €20 á €30 per vierkante meter bij een isolatiedikte van 20 centimeter. Bij het gebruik van thermoskussens betaal je al gauw tussen de €30 en €45 per vierkante meter.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Waterschade aan je laminaat en vloerisolatie; wat nu?

Laminaat is een vloer, die reageert …

kruipruimte vloerisolatie

Alles wat je wil weten over het isoleren van je vloer

Dat vloerisolatie een perfect manier …

afdichten thermokussen vloerisolatie

Een vloer isoleren op geluid? Zeker doen

Lawaai in een appartement of woning …

afdichten thermokussen vloerisolatie

De 10 meest gestelde vragen over vloerisolatie

Welke vloerisolatie is het beste? …