Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van de vloer in je woning is een duurzame verbouwing. Het houdt in dat je isolatiemateriaal onder je vloer aanbrengt om te voorkomen dat warmte wegstroomt via koudere ruimtes, zoals kelders en kruipruimtes. Vloerisolatie heeft een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste heb je een lagere energierekening, doordat warmte beter bewaard blijft en je minder hoeft te stoken. Dit is tegelijkertijd ook gunstiger voor het milieu, omdat je minder fossiele brandstoffen verbrandt en dus een lagere CO2-uitstoot in je huishouden genereert. Een ander voordeel is dat eventuele muffe en andere onaangename geurtjes die door vocht ontstaan uit je huis verdwijnen, aangezien tocht en vocht door je huis beter te isoleren verdwijnen. Vloerisolatie is een maatregel, die je huis energiezuiniger maakt, waardoor je energielabel ook verbeterd wordt. En een beter energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde.

Aanleg vloerisolatie

Een groot nadeel van het isoleren van je vloer is dat de aanleg vrij duur is. Een gemiddelde klus inclusief btw en arbeidskosten kost bijna tweeduizend euro. Dit verdien je door de besparing op je energiekosten in zeven á negen jaar terug, maar het blijft een flinke investering. Wel kun je kosten besparen door subsidie aan te vragen bij de gemeentelijke of landelijke overheid.

Prijsopbouw

De precieze prijs voor vloerisolatie is opgebouwd uit een aantal factoren:

 • Het type woning waarin je woont
 • Aantal vierkante meters
 • Vloermateriaal
 • Spouwmuur vervuiling
 • Materiaalkeuze
 • Eventuele extra werkzaamheden

Een vrijstaande woning kost bijvoorbeeld meer om deze te isoleren dan een hoekwoning. Voor een precieze prijsopgave is het raadzaam om van tevoren een vrijblijvende offerte aan te vragen bij isolatiebedrijven. Door deze offertes te vergelijken, kun je de scherpste deal kiezen voor jouw vloerisolatie.

Maatregelen overheid

Sinds september 2019 heeft de overheid een subsidie opgesteld voor de isolatieklussen in je woning. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis zorgt ervoor dat woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren subsidie krijgen, wanneer ze twee of meer isolatieklussen in een woning laten doen. Andere voorwaarden zijn:

 • Je vloeroppervlak moet een bepaalde grootte hebben
 • Je vloer moet aan een minimale isolatiewaarde voldoen
 • Je hebt de isolatiewerkzaamheden laten verrichten door een erkend bedrijf
 • Je hebt de aankoopbewijzen en installatiebewijzen
 • Je hebt een Burgerservicenummer
 • De isolatiewerkzaamheden zijn toegepast op een Nederlandse woning

Btw verlaging bij isolatiewerkzaamheden

Tevens kun je gebruikmaken van een gunstig btw-tarief op het arbeidsloon van negen procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Dit houdt in dat de werkzaamheden die nodig zijn voor het isoleren van je vloer tegen een negen procent tarief verricht worden. overige werkzaamheden en de kosten voor het mariaal vallen wel onder het normale 21 procent tarief. Daarnaast moet je je gemeente in de gaten houden voor eventuele gemeentelijke subsidieregelingen.

Waarom inhuren van isolatiebedrijven

Het isoleren van je vloer moet wel vakkundig gebeuren, anders betaal je veel kosten maar zie je dit straks niet terug in een verlaging van de energiekosten door een verkeerde aanleg van de isolatie of een verkeerde materiaalsoort. Een isolatiebedrijf weet door jarenlange ervaring hoelang een klus duurt, of een woning geschikt is voor isolatie, wat voor isolatiemateriaal er nodig, hoeveel materiaal er nodig is, et cetera. Tevens houden ze rekening met onvoorziene gevolgen, zoals aanwezigheid vocht en schade door verkeerde isolatie. Daarnaast krijg je subsidie van de overheid voor het aanbrengen van isolatie in huis. Maar dit geldt alleen als je een gecertificeerd bedrijf hiervoor inhuurt. Blijkt dat er iets is misgegaan bij het isoleren van de vloer, dan heb je tevens garantie.

Vergelijken isolatiebedrijven

Voordat je een offerte gaat aanvragen, kun je beter helder voor geest hebben wat je nu precies wil. Filter de bedrijven op jouw wensen en behoeftes tot je er slechts enkele over hebt. Vraag bij deze bedrijven een offerte aan op vergelijkingswebsites. Hier kun je gratis en vrijblijvend de isolatiebedrijven met elkaar vergelijken, waarbij je een goed overzicht krijgt van de kosten. Ook kun je zelf de isolatiebedrijven, die je zou willen inhuren, contacteren. Dit kost je echter meer tijd dan op de vergelijkingssites de bedrijven tegenover elkaar te zetten.

Zoekmachines

Wanneer je gebruikmaakt van een vergelijkingssite vul je eerst je gegevens op de vergelijker van de website in. Hierna krijg je ongeveer vier offertes toegestuurd, die je vergelijkt op basis van prijs, service, kwaliteit en oplossing. Kies in ieder geval voor een bedrijf dat aangesloten is bij de brancheorganisatie Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland (VENIN), want zij voldoen aan strenge kwaliteitseisen en staan garant voor kwaliteit. Tevens geven bedrijven, die aangesloten zijn bij VENIN, een garantie van maar liefst tien jaar.

Top 5 beste isolatiebedrijven in Nederland

 • A-isolatie
 • Isocoat isolatie en coating
 • IsoHeat Isolatietechniek
 • Isomer Isolatie
 • Pluimers Isolatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun