Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vandaag de dag is het steeds belangrijker om te zorgen voor goede isolatie van je huis. Dit kan je op verschillende punten aanpakken, zoals de ramen, de vloer, het dak en de spouwmuur bijvoorbeeld. Als je gaat isoleren dan krijg je te maken met Rd-waardes. Als je voor de beste waarde kiest kan je honderden euro’s per jaar besparen! Het is dus de moeite om je in de mogelijkheden te verdiepen zodat ook jij niet onnodig geld uitgeeft.

Rd waarde, Rc waarde of lambdawaarde?

Als je naar isolatiematerialen gaat kijken dan kom je verschillende termen tegen. Je zal termen als ‘Rd waarde’, ‘Rc waarde’ en ‘lambdawaarde’ tegen gaan komen. Al deze termen zeggen je iets over de mate van isolatie van het materiaal. De lambdawaarde wordt het minst gebruikt. Meestal wordt er Naar de Rd waarde en de Rc waarde gekeken als het gaat om de mate van isoleren.

Rc waarde

Als je het hebt over de Rc waarde dan wordt er berekend over de gehele constructie wat het vermogen is om kou en warmte te weren. De R staat in de afkorting voor ‘resistance’ oftewel weerstand in het Nederlands vertaald. En de ‘c’ staat voor ‘construction’ en in het Nederlands vertaald ‘constructie’. De formule om deze waarde te berekenen is:

Warmtegeleidingscoëfficiënt / L-waarde / λ = Rc

Rd waarde

De Rd waarde wordt het meeste gebruikt en staat voor de warmteweerstand van isolatiemateriaal. Eigenlijk zegt deze waarde dus iets over het vermogen om te isoleren en daarbij geldt dat hoe hoger het getal is, hoe beter de isolatie is. De fabrikant test het isolatiemateriaal en geeft de waarde weer op het etiket en wordt uitgedrukt in m2K/W. Je berekent de Rd waarde door de dikte van het isolatiemateriaal door de lambdawaarde.

Als de waarde hoger is dan houdt dat in dat het materiaal goed isoleert en dus de temperaturen beter binnen en buiten houdt. Dit heeft als voordeel dat je ’s winters de kou beter buiten houdt en minder hoeft te stoken. Aan de andere kant houdt het ook in dat je zomers de warmte beter buiten houdt en niet een oververhitte woning hebt. Dat kan op de hete zomerdagen een groot voordeel zijn, omdat je dan binnen normaal kan functioneren als het buiten een hittengolf is.

Wat is een goede waarde?

Als we het hebben over de Rd waarde dan kan je die indelen in verschillende klasses. Zo kun je matige isolatie hebben, goede isolatie, zeer goede isolatie en isolatie voor een energie neutrale woning.

Er wordt uitgegaan van een matige isolatie bij een Rd waarde van 1,3. Ga je naar een Rd waarde met 4,0 dan spreek je over een zeer goede isolatie. Voor een energie neutrale woning heb je een Rd waarde tussen de 6 en 10 nodig. Om daadwerkelijk energie neutraal te worden moet je dus kijken naar de volledige constructie oftewel de spouwmuur, het dak, de vloer en de ramen.

Om er zeker van te zijn dat de juiste materialen worden gebruikt met de juiste Rd waarde voor bijvoorbeeld een energie neutrale woning, dan heb je ook de Rc waarde nodig. Dit kun je dus het beste door een specialist laten berekenen om zo te voorkomen dat je isolatiemateriaal onvoldoende is.

Bespaar energie met de juiste Rd waarde

Onder aan de streep kun je dus met isolatiematerialen van de juiste Rd waarde honderden euro’s per jaar besparen. Want als jouw huis goed geïsoleerd is op alle vlakken, dan hoef je minder te stoken om dezelfde warmte te behouden. Als je dit doorrekent van bijvoorbeeld een matig geïsoleerde woning naar een zeer goed geïsoleerde woning, kan je honderden euro’s per jaar besparen.

Hoeveel je nu aan energie kwijt bent en hoeveel je kwijt zal zijn kun je doorrekenen. Als je dat doorrekent kun je het omslagpunt van je investering berekenen. Op die manier kan je zien of het loont om te investeren in verbetering van de isolatie en of je het terug kan verdienen.

Over het algemeen is het terugverdienmodel bij een gemiddelde tussenwoning op dit moment vijf jaar. Dat betekent dat je je investering met ongeveer vijf jaar hebt terugverdiend en daarna dus daadwerkelijk kosten uitspaart. Die uitsparing kan dus oplopen tot honderden euro’s per jaar. Het is dus kinderlijk eenvoudig om met de juiste Rd waarde honderden euro’s per jaar uit te sparen. En als je volledig naar energie neutraal wilt dan is dat ook mogelijk en kun je dus al snel 2000euro per jaar uitsparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun