Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerisolatie is een maatregel, die je kunt treffen om je huis energiezuiniger te maken. Je vloer blijft warmer en je stookkosten gaan naar beneden met een reductie van maar liefst zeven kubieke meter gas per jaar per vierkante meter. Vloerisolatie combineren met een vloerverwarming levert een nog grotere reductie op, omdat de warmte die wordt afgegeven door je verwarming opgevangen wordt door het isolatiemateriaal. Een veelgebruikte vloerisolatie methode is isolatie met PUR. Is het gebruik van dit materiaal echter schadelijk voor de gezondheid? Dit artikel zal op deze vraag dieper ingaan.

De voordelen van vloerisolatie in het algemeen

Mocht blijken dat PUR echt gevaarlijk is voor de gezondheid, dan zijn er nog andere materialen om je vloer te isoleren, dus wees niet bang. Vloerisolatie heeft namelijk vele voordelen, waardoor het echt de moeite waard is. Vloerisolatie houdt namelijk de warmte vast en geeft deze niet af aan de koudere kruipruimte. Hierdoor is het warmer in huis en hoef je minder te stoken. Hierdoor is een hoger wooncomfort mogelijk, want naast het warmer blijven van je vloer zullen er ook geen vieze luchtjes en vocht in je woning vertoeven. Het aanbrengen van vloerisolatie is niet duur; gemiddeld kost een vloerisolatieklus circa €1900 inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Als extra kan vloerisolatie ook in minder dan een dag gelegd worden.

Hoe pas je vloerisolatie toe?

Het makkelijkst is als je bij je vloerisolatieklus het isolatiemateriaal vanaf de kruipruimte of kelder kunt aanbrengen aan de onderkant van je vloer. De voorwaarde hiervoor is echter dat je een hogere kruipruimte of kelder nodig hebt, aangezien het isolatiemateriaal ruimte van je kruipruimte of kelder in beslag neemt. Een tweede mogelijkheid bij een te kleine kelder of kruipruimte is om je vloer van de bovenkant te isoleren door bijvoorbeeld isolatieplaten. Het nadeel hiervan is dat de dikte van het isolatiemateriaal je afdekvloer hoger legt, waardoor je isolatiemateriaal niet te dik mag worden aangebracht.

De verschillende isolatiematerialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt om je vloer mee te isoleren. Deze materialen hebben verschillende prijskaartjes aan zich hangen, maar ze verschillen ook in de toepassingsmogelijkheden en in hun invloed op het milieu bij productie en afbraak. Bij vloerisolatie worden de volgende materialen toegepast: isolatieplaten, PUR schuim, thermoskussens, gespoten glaswol en minerale wolsoorten, zoals rotswol.

PUR Schuim voor een goede isolatiewaarde

PUR schuim is polyurethaan schuim, wat speciaal vervaardigd wordt voor isolatieklussen. PUR wordt daarom ook het meest gebruikt bij vloerisolatie. PUR heeft namelijk een hoge isolatiewaarde, waardoor warmte minder snel wordt afgegeven. Tevens sluit PUR schuim goed af, waardoor vocht en luchtstromen niet meer vanuit je kruipruimte of kelder in je woonkamer kunnen doordringen.

Is PUR echter schadelijk voor de gezondheid?

Op de vraag of PUR schadelijk is voor de gezondheid kan geen eenduidig antwoord gegeven worden. Veel mensen beweren van wel, maar onderzoek van De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek wijst uit dat PUR niet schadelijk is voor de gezondheid van de mens. Er is onderzoek gedaan naar verschillende huizen, die geïsoleerd waren met PUR. Hier werden wel schadelijke stoffen aangetroffen, maar de hoeveelheden waren zo klein dat ze verwaarloosbaar waren. Wel kunnen bepaalde stoffen in het materiaal leiden tot overgevoeligheidsreacties, zoals geïrriteerde huid en ogen. Daarom is het op de juiste manier aanbrengen van PUR een vereiste.

Wanneer is PUR wel schadelijk?

Als PUR schuim niet op een goede manier aangebracht wordt, kan het wel schadelijk voor de gezondheid zijn. In dit geval blijft het schuim nat en zacht. In dit geval komen er dampen vrij die wel van invloed zijn op je gezondheid. PUR is wel brandbaar en wanneer het vlam vat, komt er in de rook giftige stoffen vrij. Om dit te voorkomen zou je speciaal brandwerend of brandvertragend PUR schuim moeten gebruiken. Ook het productieproces is een schadelijk proces. In ieder geval voor het milieu. Het bestaat namelijk uit de stoffen polyol uit fossiele brandstoffen en isocyanaat uit het giftige gas fosgeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun