Laatst bewerkt op: 22 okt 2021
Wat zijn de kosten vloerisolatie zonder kruipruimte? Het isoleren van je vloer is altijd een goed idee. Je huis verliest hier veel warmte en daar moet je harder voor stoken om het aan te vullen. Als je een kruipruimte hebt die diep genoeg is, dan is het erg makkelijk om de onderkant van de vloer te isoleren. Je brengt dan simpelweg het isolatiemateriaal aan tegen de bovenkant van de kruipruimte en klaar is kees. Dit is de snelste en de goedkoopste manier van vloerisolatie. Veel huizen hebben geen kruipruimte. In dit geval moet je de bovenkant van je vloer isoleren of de gehele vloer verwijderen en opnieuw aan laten leggen. Hier kan je lezen over de prijzen hiervan, welke factoren invloed hebben hierop en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.
De kosten het isoleren van je vloer zonder kruipruimte
In de volgende tabel worden de gemiddelde prijzen gegeven van de twee soorten vloerisolatie waar je de mogelijkheid toe hebt. De prijzen zijn inclusief materiaal, arbeid en BTW.
Soort vloerisolatie | Prijs per m2 |
Isolatie van de bovenkant van de vloer | €30 per m2 |
Vloer renovatie | €140 per m2 |
Deze prijzen zijn gemiddeld en hangen af van verschillende factoren. Zo is er de methode en het isolatiemateriaal.
Het soort vloerisolatie
Zonder kruipruimte ben je genoodzaakt de vloer via het woongedeelte te benaderen. Dit zal altijd voor overlast zorgen in het dagelijks leven en voor stof en ander werkafval in je leefruimtes. Toch is het isoleren van de vloer zeer de moeite waard, omdat het de stookkosten verminderd, het klimaat verbeterd en het je milieuvriendelijker maakt. De twee methodes die beschikbaar zijn verschillen nogal in prijs, maar hier zijn goede redenen voor.
Isolatie van de bovenkant van de vloer
Bij deze methode wordt de vloerbedekking verwijderd, wordt het isolatiemateriaal aangebracht en wordt de oude vloerbedekking hier weer op teruggelegd. Deze methode is een stuk goedkoper en het is te doen terwijl je je huidige vloerbedekking behoudt. Voor een ervaren doe-het-zelver is dit ook een prima klus. Waar je wel rekening mee moet houden is dat na de werkzaamheden de vloer hoger zal liggen.
Complete vloer renovatie
Deze optie is duur, maar in sommige gevallen noodzakelijk. En als je toch vloerisolatie aan wilde leggen, is nu het moment om de hele vloer aan te pakken. Is je vloer in een slechte staat, of wil je graag vloerverwarming, dan kan je overwegen om de complete vloer te renoveren. De werkzaamheden duren langer, hebben veel impact op je leefomgeving en zijn een stuk duurder. Naderhand heb je echter wel een splinternieuwe vloer die jarenlang mee kan gaan, heb je vloerverwarming en isolatie.
Het isolatiemateriaal
Ook het isolatiemateriaal dat je kiest kan de prijs beïnvloeden. De verschillende materialen waar je uit kan kiezen hebben verschillende kenmerken, isolatiewaardes en dus ook prijzen. De meest gebruikte zijn glas- en steenwol, piepschuim en PUR-schuim.
Glas- en steenwol
Glas- en steenwol zijn goede isolatiematerialen en het meest gebruikt bij vloerisolatie. Dit zijn de goedkoopste opties, maar zeker niet minder goed. Ze werken brandwerend en waterafstotend, zijn duurzaam en je kan ze krijgen in dekens op platen. Je moet wel rekening houden met vezels die loskomen als je er mee werkt, dus je moet beschermd zijn.
Piepschuim of EPS
Ook piepschuim kan je makkelijk aanbrengen, omdat het in platen te krijgen is, licht is en snel om mee te werken. Het isoleert redelijk goed en is ook niet erg duur. Groot voordeel van piepschuim is dat het ongevoelig is voor vocht en dat er geen schimmel op kan vormen. Het gaat dus erg lang mee.
PUR-schuim
PUR-schuim is vrij duur, maar geeft je wel de beste isolatiewaarde en is erg makkelijk aan te brengen. Je spuit het tussen de vloerbalken waar het vervolgens uitzet en hard wordt. Daardoor worden alle kieren en gaten gedicht en heb je een harde en brandwerende isolatielaag. Het aanbrengen van PUR moet wel door een gespecialiseerd bedrijf gedaan worden en kan leiden tot enkele dagen geuroverlast.
Kosten besparen op je vloerisolatie
Het kan duur zijn om je vloer te laten isoleren, maar het is geen weggegooid geld. Toch is het niet nodig om te veel uit te geven en hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten zo laag mogelijk houdt.
- BTW en subsidies: isolatiewerkzaamheden worden gesteund door de overheid. Daarom is er op de arbeidskosten een lagere BTW van kracht. In plaats van 21 procent, betaal je maar 6 procent. Ook zijn er soms regionale subsidies waar je voor in aanmerking komt, en het is zeer de moeite waard om dit te controleren. De landelijke subsidie energiebesparing eigen woning is alleen van kracht als je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert.
- Vloerverwarming: als je er het budget voor hebt, en je bent een vloerrenovatie aan het plannen, overweeg dan vloerverwarming aan te laten leggen. Daarmee bespaar je op de stookkosten en wordt je huis erg geleidelijk verwarmd.
Vergelijk snel en gemakkelijk offertes met onze tool
De beste manier om je klus voor te bereiden is door offertes te vergelijken. Dit kan je snel en gemakkelijk doen met onze vergelijkingstool. Je hoeft alles maar één keer in te geven en de tool zoekt een aantal offertes voor je van bedrijven uit jouw regio. Deze kan je vervolgens vrijblijvend met elkaar vergelijken zodat je tot de beste beslissing kan komen wat betreft jouw nieuwe vloerisolatie.