Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 27 sep 2021

VloerisolatiesystemenVloerisolatiesystemen? Je vloeren isoleren kun je doen op een verscheidenheid van manieren. Deze worden bepaald door de situatie bij jou thuis. Als je een kruipruimte hebt kun je de isolatiewerkzaamheden bijvoorbeeld via de onderkant van je vloer laten uitvoeren. De methode bepaalt vervolgens welke materialen er nodig zijn. Deze materialen hebben elk weer kenmerken waardoor ze beter of minder goed geschikt zijn in bepaalde situaties. Er zijn dus een aantal systemen waaruit je kunt kiezen die voor jouw situatie het beste passend zijn. Hier lees je over deze systemen en wanneer ze kunnen worden toegepast.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Methode: bodemisolatie

Bodemisolatie wordt gedaan door het isolatiemateriaal op de vloer van de kruipruimte aan te brengen. Voor deze methode wordt gekozen als de kruipruimte te laag is om in te werken of als er na-isolatie nodig is. Ook vochtige kruipruimtes hebben baat bij bodemisolatie, omdat het isolatiemateriaal dan het verdampingspunt overneemt. Hierdoor zal de luchtvochtigheid lager worden en is er minder condensatie tegen de muren en de onderkant van de vloer. Dit merk je in de bovenruimtes. Een volwaardige vloerisolatie zal je hier echter niet mee bereiken. Voor bodemisolatie zijn twee gangbare systemen beschikbaar. Het ene maakt gebruik van piepschuim en het andere van schelpen.

  • EPS-parels en -chips: piepschuim is een uitstekend isolatiemateriaal. Het grote voordeel in je kruipruimte is dat het volledig vochtbestendig is wat betekent dat het niet kan beschadigen. Ook drijft het op water, zodat als het bodemwater hoger staat je isolatiemateriaal niet onder water komt te staan en de isolatiewaarde hetzelfde blijft.
  • Schelpen: schelpen zijn volledig natuurlijk en ze worden al eeuwen toegepast onder bouwwerken. De natuurlijke vorm creëert kamertjes met stilstaande lucht en dit is waarom ze isoleren. Daarnaast zijn schelpen ook volledig vochtbestendig. Ze kunnen echter niet drijven wat inhoudt dat bij hoog water in de kruipruimte de isolatiewaarde zal verminderen.

 

Methode: onder de vloer isoleren

Als je kruipruimte hoog genoeg is om in te werken, en dit kan soms al vanaf 35 centimeter, is het effectiever om de onderkant van je vloer te isoleren. Het is dan vaak nog wel nodig om de bodem af te dekken met een dampkerende folie. Op deze manier kun je zonder overlast in huis en voor een goede prijs je vloeren tot op zeer hoge isolatiewaarden isoleren. Omdat dit de methode is die over het algemeen de voorkeur heeft, zijn er dan ook een groot aantal systemen waarmee je dit kunt doen. Hier vind je deze zeer beknopt samengevat.

  • Isolatieplaten: er zijn een groot aantal isolatieplaten beschikbaar van natuurlijke materialen zoals houtvezels en hennep, van minerale wol en van EPS, XPS, PUR of PIR. Deze zijn voornamelijk geschikt voor betonnen vloeren zonder al te veel complicaties. Ook voor doe-het-zelvers zijn isolatieplaten erg gebruikersvriendelijk.
  • Isolatiedekens: isolatiedekens zijn beter geschikt voor houten vloeren, omdat je deze tussen de balken kunt drukken en omdat ze dampopen zijn. Je houten constructie kan dan nog gewoon ademen en de kans op houtrot is dan minder. Isolatiedekens worden voornamelijk van minerale wol gemaakt, of van natuurlijke producten zoals gerecycled katoen of schapenwol.
  • Spuitisolatie: voor complexere kruipruimtes met gewelven, balken, leidingen of buizen is spuitisolatie ideaal. Dit moet gedaan worden door een vakman met een certificering, maar je brengt het gemakkelijk en naadloos aan op de meest ingewikkelde ondergronden.
  • Andere systemen: verder zijn er nog een aantal specialistischere systemen die worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan thermoskussens die de warmte niet alleen tegenhouden maar ook weerkaatsten. Isolatiematrassen zijn dan ook een goed voorbeeld. Deze systemen kunnen vaak alleen door isolatiespecialisten worden geplaatst.

 

Methode: bovenkant van de vloer isoleren

Deze laatste methode wordt eigenlijk alleen gekozen als er geen kruipruimte aanwezig is of als er toch al werkzaamheden aan de vloer ingepland staan. Het isolatiemateriaal wordt dan op de vloer geplaatst, onder je vloerbedekking. Soms wordt dan de gehele vloer gerenoveerd. Van deze methode zal je veel overlast ondervinden, omdat je volledige vloer moet worden blootgelegd. Uiteindelijk heb je dan wel een uitstekend isolerende vloer die je weer tientallen jaren kan dienstdoen. Voor deze methode worden twee systemen gebruikt, namelijk purschuim of isolatieplaten.

  • Purschuim: purschuim isoleert uitstekend en wordt over de gehele vloer gespoten. Hier hecht het aan het beton en vormt daarom een naadloze en dampdichte isolatielaag. Het purschuim wordt daarna vaak nog geëgaliseerd met een chape waarop de vloerbedekking kan worden aangebracht.
  • Isolatieplaten: het is ook mogelijk om de bovenkant van de vloer te isoleren met drukvaste isolatieplaten. Deze kunnen soms direct op je huidige vloer worden aangebracht, maar meestal wordt deze eerst verwijderd. Naderhand komt je vloer dan dus wel hoger te liggen, maar dit systeem is aanzienlijk sneller en gemakkelijker dan purschuim en het kan ook door een doe-het-zelver worden uitgevoerd.

 

Vergelijk offertes

Voor meer informatie omtrent de verschillende isolatiesystemen raadpleeg je het beste een goede isolatiespecialist. Via onze vergelijkingstool kun je gemakkelijk in contact komen met regionale bedrijven die dit voor je kunnen doen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun