Vloerisolatie zolder

Vloerisolatie zolderVloerisolatie zolder? Door de vloer van je zolder te isoleren maak je het te verwarmen oppervlak van je huis kleiner. Daardoor zal je centrale verwarming minder hard hoeven te werken en bespaar je op je energierekening. De zoldervloer isoleer je meestal als de zolder niet verwarmd is. Is je zolder wel verwarmd, dan kun je beter het dak goed isoleren, of allebei. Er zijn drie verschillende manieren waarop je de vloer van je zolder kunt isoleren en het goede nieuws is dat je dit prima zelf kunt.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Drie methoden

De manier waarop je je zoldervloer isoleert hangt af van het materiaal waarvan deze is gemaakt en of je de vloer nog wilt kunnen gebruiken of niet. Het materiaal van de vloer bepaalt ook tot op zekere hoogte het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Hieronder wordt dit verder toegelicht.

  • Materiaal op de vloer leggen: gebruik je je zolder niet, dan kun je het isolatiemateriaal simpelweg op de vloer aanbrengen. Je hoeft dan niet te slopen en de meeste mensen gebruiken hier isolatiedekens voor van minerale wol of een duurzaam isolatiemateriaal zoals schapenwol, gerecycled katoen of houtvezels. Zorg dat de gehele vloer bedekt is en dat de dekens goed aansluiten. Ligt alles op zijn plek, dan kun je het verder met rust laten en is je vloer geïsoleerd.
  • Een houten vloer isoleren: ga je een houten vloer isoleren en wil je deze later gewoon kunnen belopen, dan kun je de ruimtes tussen de vloerbalken opvullen. Hier worden vaak wederom dekens van minerale wol voor gebruikt, omdat deze vrij goedkoop zijn en gemakkelijk in de ruimtes aan te brengen zijn. Daarnaast leveren ze ook uitstekende akoestische isolatie en dat is handig als je van plan bent de zolder te gaan gebruiken. Gebruik wel altijd een dampscherm onder je isolatiemateriaal of kies een isolatiemateriaal waarop al een dampscherm is aangebracht. Je kunt het geheel vervolgens afdekken met vloerplaten en een vloerbedekking. Houten vloeren moeten altijd met een dampopen isolatiemateriaal worden geïsoleerd.
  • Een betonnen vloer isoleren: is de vloer van beton, dan kun je het isolatiemateriaal niet tussen de vloer leggen, maar moet het erop komen te liggen. De hoogte van de vloer zal dan dus altijd veranderen en dit soms wel met 20 centimeter. Wil je de vloer gebruiken dan kies je voor een drukvaste isolatieplaat die ook wanneer de vloer belast wordt niet zal vervormen. Hier zijn dampdichte isolatieplaten ook goed te gebruiken. Leg wederom altijd een folie onder het isolatiemateriaal, plaats de platen nauwkeurig en aansluitend op de betonnen vloer en werk het geheel af met vloerplaten of beton zodat je de vloerbekleding kunt leggen.

 

De kosten

De prijzen die je voor het isoleren van een zoldervloer zal tegenkomen worden voornamelijk bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal. Deze dikte beïnvloedt weer de isolatiewaarde en hoe dikker de isolatieplaten of -dekens, hoe beter ze isoleren. Het moet natuurlijk allemaal wel passen en soms is het beter om voor een dunnere plaat te kiezen en iets in te leveren op de isolatiewaarde. De gemiddelde prijzen voor enkel de isolatiematerialen vind je in onderstaande tabel, inclusief btw. Wil je een specialist inschakelen om ze te plaatsen, dan komt hier per vierkante meter zo’n €15 – €20 bij.

 

Kostenpost Bijzonderheden Prijs per m2
Minerale wol platen Isolatieplaten met een Rd-waarde van 1,2 – 4,5 m2K/W €3 – €18,50
Minerale wol dekens Isolatiedekens met een Rd-waarde van 2,5 – 5,7 m2K/W €5 – €20
Drukvaste kunststof isolatieplaten Isolatieplaten met een Rd-waarde van 0,6 – 3,35 m2K/W €3,50 – €20

 

Aandachtspunten om rekening mee te houden

Ga je zelf je zoldervloer isoleren? Dan zijn er enkele aandachtspunten waar je het beste goed rekening mee houdt voordat je daaraan begint.

  • Folie: vergeet nooit aan de warme kant van het isolatiemateriaal een dampscherm aan te brengen. Dit zal de levensduur van de isolatie verlengen en je constructie beschermen tegen vocht.
  • Veiligheid: als je aan de slag gaat met glaswol, houd er dan rekening mee dat de vezels die loslaten je luchtwegen, ogen en huid kunnen irriteren. Draag daarom een stofmasker, een veiligheidsbril, goed afdekkende kleding en handschoenen voor je eigen veiligheid.
  • Ook je dak isoleren: als je van plan bent om je zolder in gebruik te nemen of deze is al in gebruik, dan is dakisolatie essentieel. Hier verlies je veel warmte en vooral als de zolder verwarmd is kun je niet zonder. Gebruik je een isolatiespecialist dan kan deze beide oppervlakten voor je isoleren voor een lagere prijs per vierkante meter.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook je zoldervloer laten isoleren? Vraag dan hier enkele offertes op zodat je snel kunt achterhalen wat voor jou de financiële gevolgen hiervan zijn als je een isolatiebedrijf in zou schakelen. Deze kun je dan vergelijken met de prijzen voor wanneer je de werkzaamheden zelf uit zou voeren en zo bepaal je of je een specialist nodig hebt en zo ja, welke. De offertes verplichten je nergens toe, dus deze keuze is volledig aan jou.

Binnen een dag een scherpe offerte?

Vloerisolatie komt in verschillende soorten. Omdat er zoveel keuze is zijn de kosten ook niet altijd even makkelijk te bepalen. Immers, niet iedere vloer heeft dezelfde oppervlakte. De ene specialist vraag ook niet dezelfde prijs voor arbeidskosten dan de andere. Via onze website vraagt vrijblijvend een scherpe offerte aan.

Waterschade aan je laminaat en vloerisolatie; wat nu?

Laminaat is een vloer, die reageert …

kruipruimte vloerisolatie

Alles wat je wil weten over het isoleren van je vloer

Dat vloerisolatie een perfect manier …

afdichten thermokussen vloerisolatie

Een vloer isoleren op geluid? Zeker doen

Lawaai in een appartement of woning …

De 10 meest gestelde vragen over vloerisolatie

  Welke vloerisolatie is het beste? …