Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 27 sep 2021

Vloerisolatie XPS prijsVloerisolatie XPS prijs? XPS is een materiaal dat al een tijdje wordt gebruikt als materiaal voor isolatie. Dat komt doordat het veelzijdig is en op vele plekken in huis gebruikt kan worden. Je kunt er bijvoorbeeld je dak, je muren en je vloer mee isoleren. Vloerisolatie kan je een flinke besparing opleveren, vooral als je nagaat dat je daar 15 procent van je warmte verliest. Tijd dus om hier wat aandacht aan te besteden en één van de materialen waarmee je je vloeren kunt isoleren is XPS.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat is XPS?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en in de volksmond wordt het ook wel hardschuim genoemd. Het is vergelijkbaar met EPS, piepschuim, maar het is harder en het heeft een andere samenstelling. XPS wordt altijd in plaatvorm geleverd en het heeft vaak groeven en tanden waarmee je de platen in elkaar kunt leggen. Op die manier sluiten deze goed aan en is er verder vaak geen ander bevestigingsmiddel nodig. De eigenschappen van XPS zijn voor situaties in bijvoorbeeld natte kruipruimtes of direct onder een veel belopen vloer ideaal:

  • XPS is licht van gewicht en voor klussers makkelijk om mee te werken.
  • XPS is volledig vochtbestendig en bestand tegen schimmels.
  • De lambdawaarde van XPS is 0,032 – 0,035 W/mK, wat vergeleken met andere materialen erg sterk is.
  • XPS is drukvast en enigszins dampdoorlatend.
  • Met XPS kun je zowel de boven- als de onderkant van je vloer isoleren.

 

De prijs

De meeste bouwmarkten verkopen XPS-isolatieplaten en anders vind je ze ongetwijfeld online. De prijs wordt bepaald door de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatiewaarde en hoe meer je betaalt. Onderstaand overzicht geeft alleen de prijs voor de materialen aan, inclusief btw. Deze moeten dan vervolgens nog wel geplaatst worden, door jou of door een vakman. De prijzen voor een isolatiebedrijf worden ook gegeven. Hierbij zitten eventuele extra kosten zoals het verwijderen en opnieuw plaatsen van vloerbedekking niet inbegrepen.

 

Kostenpost Specificaties Prijs per m2
XPS-plaat 20 millimeter dik, Rd-waarde van 0,6 m2K/W €3,50
XPS-plaat 50 millimeter dik, Rd-waarde van 1,5 m2K/W €8
XPS-plaat 80 millimeter dik, Rd-waarde van 2,2 m2K/W €12,50
100 millimeter dik, Rd-waarde van 2,8 m2K/W €16
XPS-plaat 120 millimeter dik, Rd-waarde van 3,35 m2K/W €20
Isolatiebedrijf Plaatsen isolatieplaten exclusief materialen €15 – €20

 

De mogelijkheden

Met XPS-isolatieplaten kun je zelf je vloeren isoleren tot een zeer respectabele isolatiewaarde. Vloeren in nieuwbouwwoningen worden gelegd met materialen met een isolatiewaarde van circa Rd-3,3 m2K/W en dit kun je met deze platen dus als doe-het-zelver ook behalen. Laat je vloerverwarming plaatsen, dan is het beter om een Rd-waarde van 5 m2K/W te proberen te realiseren en dat red je dus niet altijd bij een bouwmarkt. Aan de andere kant wordt het werk dan hoogstwaarschijnlijk door een specialist uitgevoerd en deze heeft toegang tot professionele isolatieplaten om daarvoor te gebruiken. Ga je zelf aan de slag, dan kun je de platen aan de boven en onderkant van je vloer aanbrengen.

  • De bovenkant isoleren: ga je aan de bovenkant aan de slag, dan verwijder je je huidige vloerbedekking, leg je de platen neer en plaats je de nieuwe vloerbedekking. Dit kun je goed zelf als je ervaring hebt met het leggen van vloeren. Soms kun je de platen zelfs op de bestaande vloer al neerleggen.
  • De onderkant isoleren: is je kruipruimte hoog genoeg, dan kun je ook de onderkant van je vloer isoleren. XPS is dampopen, maar niet zo dampopen als bijvoorbeeld minerale wol. Heb je een houten vloer die je wilt isoleren, controleer dan wel eerst of jouw platen daar tegenaan geplaatst kunnen worden of dat ze daar misschien te dampdicht voor zijn. Een houten vloer moet wel kunnen blijven ademen.

 

Aandachtspunten

Als je zelf gaat isoleren dan zijn er enkele aandachtspunten waar je het beste even bij stilstaat voordat je aan de slag gaat.

  • Hoogteverschil: als je de XPS platen aan de bovenkant van je vloer gaat leggen houd er dan rekening mee dat er een hoogteverschil zal ontstaan. Dit kan gemakkelijk meer dan 10 centimeter zijn en dat is natuurlijk best veel. Je zal je deuren moeten innemen en je drempels moeten verhogen.
  • Drukvast: XPS platen zijn drukvast en dit is erg belangrijk als je de bovenkant van de vloer gaat isoleren. Aan de onderkant van de vloer is dit echter niet nodig.
  • Nauw aansluitend: kies altijd voor een XPS-plaat met een systeem waarmee ze aan elkaar bevestigd kunnen worden. Het is voor het eindresultaat erg belangrijk dat ze goed aansluiten en dat er geen kieren bestaan. Het is beter iets meer geld te investeren en je platen goed te leggen dan dat je het risico loopt dat ze gaan verschuiven.

Vergelijk offertes

Is het tijd om een isolatiespecialist te gaan zoeken? Wacht dan niet en gebruik onze vergelijkingstool. Je zal snel over een aantal onafhankelijke offertes kunnen beschikken van isolatiebedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je met elkaar voor het vinden van de beste kandidaat.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun