Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie welke is het besteVloerisolatie welke is het beste? Het antwoord op de vraag welke vloerisolatie het beste is, is niet gemakkelijk te geven. Dat komt doordat wat voor jou de beste oplossing is, voor iemand anders juist rampzalig kan zijn. Er zijn verschillende methoden die worden uitgevoerd met verschillende materialen en die geschikt zijn voor verschillende omstandigheden. Daarnaast zijn er je eigen voorkeuren. Zoek je naar de beste isolatiewaarde, de kortste terugverdientijd, de dunste plaat, de langste levensduur; de lijst met mogelijkheden is lang. Hier hebben we enkele situaties geschetst waarin bepaalde vloerisolatie beter is dan in andere situaties. Door dit aan jezelf te relateren kun jij een idee krijgen van wat voor jou het beste is.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

  1. Je hebt geen kruipruimte

Normaal gezien wordt vloerisolatie via de kruipruimte uitgevoerd. Als je echter geen kruipruimte hebt wordt dat natuurlijk lastig. Je hebt dan alleen de mogelijkheid om je vloeren via de bovenkant te isoleren. Dat betekent dat ze gestript worden, dat het isolatiemateriaal wordt aangebracht en dat hier weer vloerbedekking op gelegd wordt. In die situatie zijn er twee eisen waaraan je materiaal moet voldoen:

  • Drukvast: het isolatiemateriaal moet drukvast zijn. Dat betekent dat het intensief gebruik van de vloer waarop het ligt en een zware druk zonder te vervormen aankan.
  • Dun: de dikte van het isolatiemateriaal bepaalt de isolatiewaarde. Omdat je het materiaal op je vloer legt zal deze altijd hoger komen te liggen. Het beste isolatiemateriaal is dan het materiaal dat het dunste kan worden aangebracht en dat daarmee de hoogste isolatiewaarde heeft. Isolatieplaten harde persing staan hier bekend om en ook purschuim.

 

Beste vloerisolatie zonder kruipruimte: isolatie aan de bovenkant van de vloer met drukvaste harde persing isolatieplaten van een willekeurig materiaal of purschuim.

 

  1. Je woont in een appartement

Wil je de vloer van je appartement isoleren, dan is dat een ideaal moment om ook aan akoestische isolatie te denken. Voornamelijk contactgeluid kan in appartementencomplexen hard doorklinken. Daarnaast zal je in een appartement eigenlijk altijd de bovenkant van de vloer gaan isoleren. Je hebt dan dus dezelfde platen nodig als in situatie nummer 1 plus akoestische isolatie.

 

Beste vloerisolatie appartement: isolatie aan de bovenkant van de vloer met drukvaste harde persing isolatieplaten die akoestisch ook goed isoleren, zoals platen van minerale wol of houtvezels.

 

  1. Je hebt een kruipruimte met meer dan 35 centimeter hoogte

Dit is de beste situatie die je kunt hebben. Er kan iemand bij je langskomen die in de kruipruimte kan werken en die het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer aan kan brengen. Je hebt dan de keuze uit een grote verscheidenheid aan materialen en je kunt je keuze baseren op bijvoorbeeld isolatiewaarde of duurzaamheid.

  • Complexe kruipruimtes: complexe kruipruimtes met leidingen en pijpen isoleer je gemakkelijk met een spuitisolatie, zoals JetSpray, purschuim of Icynene Ecospray.
  • Betonnen vloeren: betonnen vloeren die niet te veel obstakels bevatten kun je via de onderkant isoleren met praktisch alle materialen. Als je voor een dampdicht isolatiemateriaal kiest, dan bescherm je je vloer tegen vocht uit de kruipruimte. Voorbeelden hiervan zijn purschuim, EPS of isolatieplaten met een dampdichte laag.
  • Houten vloeren: houten vloeren moeten daarentegen met een dampopen materiaal worden geïsoleerd. Denk aan minerale wol, duurzame isolatiematerialen zoals schapenwol en gerecycled katoen, JetSpray of Icynene Ecospray. Bij natte kruipruimtes is dan een dampdicht folie op de bodem wel noodzakelijk.

 

  1. Je kruipruimte is te laag om in te werken

Heb je een kruipruimte, maar is deze te laag om isolatie tegen de bodem van de vloer aan te laten brengen, dan kun je bodemisolatie uit laten voeren. Dit wordt gedaan door een isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte te plaatsen, zoals EPS-parels, schelpen, isolatiekussens of EPS-chips. Deze zullen daar de kou en het vocht van de bodem tegenhouden en zo je vloer matig isoleren. Je zal er dus ook vochtproblemen mee op kunnen lossen. Bodemisolatie is daarom uitermate geschikt in natte lage kruipruimtes en als na-isolatie.

 

Beste isolatie lage kruipruimtes: bodemisolatie met EPS-parels of -chips. Schelpen zijn minder geschikt in natte kruipruimtes. Wil je volwaardige isolatiewaarde behalen dan is het isoleren van de bovenkant van de vloer het beste alternatief.

 

  1. De beste isolatiewaarde

Als je voornamelijk geïnteresseerd bent om de beste isolatiewaarde te realiseren en je het niet veel uitmaakt hoe dit gebeurt, dan is het in eerste instantie nodig om te kijken of jouw vloer aan de onderkant geïsoleerd kan worden. Is dit het geval, dan hebben purschuim, JetSpray, Icynene Ecospray, isolatiefolie en thermoskussens de beste resultaten. Zal je aan de bovenkant moeten gaan werken, dan zijn er zeer goede en professionele harde persing isolatieplaten van steenwol of PIR waarmee je je vloer kunt isoleren. Deze worden gebruikt in de bouw om hedendaagse normen te halen wat betreft vloerisolatiewaarden. Purschuim heeft de beste isolatie van allemaal, maar dit moet dan nog wel worden afgedekt met een betonnen chape voordat de vloerbedekking kan worden gelegd.

 

Vergelijk offertes

Wat voor jou de beste vloerisolatie is, is dus volledig afhankelijk van je situatie. Je kunt het beste een specialist raadplegen en deze vragen naar de beschikbare oplossingen bij jouw vloer. Via onze vergelijkingstool leg je snel contact en kun je direct zien wat de financiële gevolgen voor je zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun