Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie uitlegVloerisolatie uitleg? Vloerisolatie kan worden gedaan op vele manieren. Naderhand zal je een vloer overhouden die in mindere of meerdere mate warmte tegenhoudt. Deze warmte die anders zou verdwijnen wordt nu behouden en dat betekent dat je minder hard hoeft te stoken en dus minder energie gebruikt. Er zijn echter enkele begrippen omtrent vloerisolatie die allicht meer uitleg nodig hebben.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Isolatiewaarden

Je kunt van de productspecificaties aflezen hoe goed een isolatiemateriaal isoleert. Dit wordt aangegeven door middel van verschillende isolatiewaarden. Je zal dan vaak de termen lambdawaarde, Rd-waarde en Rc-waarde tegenkomen.

  • Lambdawaarde: de lambdawaarde wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Deze geeft aan hoe goed een materiaal de warmte geleidt (per vierkante meter materiaal, van 1 meter dikte en een temperatuurverschil van 1 Kelvin), dus doorlaat en een lagere waarde is dan beter. De lambdawaarde staat vast en wordt gebruikt om de andere isolatiewaarden mee te berekenen.
  • De R-waarden: van de R-waarden, oftewel de warmteweerstandcoëfficiënt, kun je aflezen hoe goed een materiaal (Rd-waarde) of een oppervlak (Rc-waarde) de warmte tegenhoudt. Hier is een hoger getal dus beter. De R-waarde wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Je kunt een lagere lambdawaarde dus compenseren door het materiaal dikker aan te laten brengen.

 

Wettelijke normen volgens het Bouwbesluit

Misschien vraag je je af of er wettelijke normen bestaan wat betreft vloerisolatie. Als je een bestaande woning isoleert, dan kun je dit in principe doen zoals je wilt en elk kleine beetje helpt. Ga je de vloer van je bestaande woning renoveren, dan moet deze bij oplevering een Rc-waarde hebben van minstens 2,5 m2K/W. Alle nieuwbouwwoningen moeten volgens het Bouwbesluit worden uitgerust met een vloer met Rc-waarde van minsten 3,5 m2K/w.

 

Het verschil tussen bodem- en vloerisolatie

De termen bodem- en vloerisolatie worden wel eens door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn dit twee verschillende isolatiemethoden.

  • Bodemisolatie: bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Dit wordt vaak gedaan als deze vochtig is of als deze niet hoog genoeg is om in te werken. De meest gebruikte materialen zijn EPS-parels, EPS-chips of schelpen en deze worden op de vloer van de kruipruimte geblazen. Als ze daar een bepaalde hoogte hebben bereikt fungeren ze als isolatiemiddel, maar ook als verdampingslaag. Omdat de verdamping nu niet meer in de kruipruimte gebeurt droogt deze uit en warmt de vloer op. De isolatiewaarden en besparingen die je hiermee bereikt zijn echter kleiner dan bij vloerisolatie.
  • Vloerisolatie: vloerisolatie wordt gedaan door isolatiemateriaal aan de onderkant of aan de bovenkant van de vloer aan te brengen. De methode is afhankelijk van de aanwezigheid en hoogte van de kruipruimte. Omdat het isolatiemateriaal direct tegen de vloeren aan wordt gebracht is de isolatiewaarde ook erg goed en zie je dus uitstekende resultaten. Je lost er echter problemen met vocht in de kruipruimte niet mee op.

 

Verschillende materialen

De markt voor isolatiematerialen is op dit moment erg bruisend en dat komt doordat er constant gewerkt wordt aan het ontwikkelen van betere en efficiëntere producten. Je kunt je materialen dan ook zo uitkiezen dat je ze prefect kunt laten aansluiten op jouw situatie.

  • Houten vloeren: je kunt houten vloeren niet zomaar met alle isolatiematerialen isoleren. Hiervoor heb je een dampopen isolatiemateriaal nodig. Minerale wol is dampopen, thermoskussens en Icynene Ecospray ook.
  • Betonnen vloeren: betonnen vloeren kun je ook met dampdichte isolatiematerialen isoleren, zoals purschuim.
  • Natte kruipruimtes: in natte kruipruimtes heb je een materiaal nodig dat volledig vochtbestendig is en dat niet schimmelt of rot, zoals EPS of thermoskussens.
  • Complexe oppervlakten: bevat jouw kruipruimte of vloer veel obstakels (buizen, leidingen, balken, gewelven etc.) dan is het nodig dat je een materiaal uitkiest dat hier gemakkelijk omheen te leggen is, zoals spuitisolatie of isolatiedekens.
  • Appartement: laat je de vloer van een appartement isoleren, dan is het niet onverstandig om aan akoestische isolatie te denken. Minerale wol is hier erg geschikt voor, zowel als houtvezels en schapenwol.
  • Brandveiligheid: wil je ook aandacht besteden aan brandveiligheid en het isolatiemateriaal gebruiken om brand tegen te houden, dan kun je denken aan steenwol.
  • Duurzaam: isolatiemaatregelen zijn al duurzaam, maar je kunt dit nog duurzamer maken door een natuurlijk en ecologisch materiaal uit te kiezen. Houtvezels, gerecycled katoen, hennep en schelpen zijn hier allemaal voorbeelden van.
  • Zware belasting: als je de bovenkant van je vloer isoleert dan zal deze daar zwaar worden belast en vaak herhaaldelijk op dezelfde plek. Het is niet de bedoeling dat het isolatiemateriaal indeukt en isolatiewaarde verliest, dus dan kies je altijd voor drukvaste of harde persing isolatieplaten.
  • Vloerverwarming: heb je ook vloerverwarming dan kun je de Rc-waarde van je vloer het beste verhogen naar minstens 5 m2K/W. Je hebt dus een zeer goed isolerend materiaal nodig, zoals thermoskussens, purschuim en Ecose glaswol.

 

Vergelijk offertes

Ben je benieuwd naar de kosten die je zal hebben voor het aanbrengen van vloerisolatie? Je kunt deze hier gemakkelijk en vrijblijvend opvragen in de vorm van offertes. Via onze vergelijkingstool leg je contact met isolatiebedrijven direct uit jouw omgeving. De offertes die je vervolgens ontvangt kun je gebruiken om de beste deal te vinden voor jouw vloerisolatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun