Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie tipsVloerisolatie tips? Het isoleren van de vloeren kan je grote besparingen opleveren. Omdat naderhand de warmte binnen veel beter bewaard blijft, kunnen deze besparingen oplopen tot wel 15 procent van je jaarlijkse energierekening. Dit is natuurlijk een interessant bedrag en het is dus nooit verkeerd om de stap te maken en je vloeren te laten isoleren. Gebruik dan de volgende tips om alles soepel te laten verlopen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

Tip 1: kies je isolatiebedrijf zorgvuldig

Verschillende isolatiebedrijven bieden verschillende isolatiemethoden en verschillende materialen aan om dit mee uit te voeren. Het is daarom belangrijk dat je informatie inwint bij diverse specialisten uit je omgeving, dat je ze langs laat komen om jouw situatie te analyseren en dat je op die manier achterhaalt wat de beste methode is voor jou. Voor woningen met kruipruimtes zijn bijvoorbeeld andere mogelijkheden dan bij woningen waar de vloer direct op de bodem gelegd is.

Tip 2: de landelijke normen

Als je toch je vloeren gaat isoleren, dan kun je het beter direct goed doen. Er worden al werkzaamheden ingepland en het isolatiemateriaal zal vele tientallen jaren kunnen dienstdoen. Daarom kun je als leidraad de landelijke normen aanhouden voor woningen die nieuw worden gebouwd. Deze moeten allemaal een vloer hebben met een Rc-waarde van minstens 3,5 m2K/W. Jij bent niet verplicht om je hier ook aan te houden, maar als je iets meer geld investeert en dit wel doet, is de vloer van jouw woning even goed geïsoleerd als de vloeren van nieuwbouwwoningen.

Tip 3: kies het juiste materiaal

Er zijn een groot aantal isolatiematerialen op de markt. Deze hebben allen andere isolatiewaarden en kenmerken. Als je bijvoorbeeld duurzaam wilt isoleren, dan kun je ervoor kiezen om een materiaal te gebruiken dat volledig natuurlijk is. Hennep, vlas, houtvezels, schelpen en schapenwol zijn hier goede voorbeelden van. Is je kruipruimte complex en heeft deze veel leidingen en buizen, dan is het een goed idee om een vorm van spuitisolatie te kiezen. En als je veel problemen hebt met vocht onder je vloer, dan kun je deze door EPS-parels of -chips op de bodem van je kruipruimte aan te brengen vaak verhelpen. Er worden contant nieuwe materialen ontwikkeld en geproduceerd en er zijn ongetwijfeld materialen die voor jouw situatie het meest geschikt zijn.

Tip 4: de terugverdientijd

Bij het kiezen voor een methode of materiaal is het niet verkeerd om ook de terugverdientijd in overweging te nemen. Dit is de tijd die verstrijkt totdat je met je besparingen je investering hebt afbetaald. Vanaf dat moment kun je dus echt met besparen beginnen en is al het geld dat je van je energierekening kunt schaven pure winst. De terugverdientijd wordt uitgerekend door de investering te delen door de jaarlijkse voorspelde besparingen. Het getal dat je dan krijgt geeft aan hoeveel jaar het duurt voordat je deze investering hebt afbetaald. Allereerst zal dit een voorspelling zijn, maar zo gauw je exact weet hoeveel geld je jaarlijks minder betaalt, kun je de terugverdientijd voor jouw situatie exact berekenen.

Tip 5: kies voor het isoleren van de onderkant van de vloer

Als jij een kruipruimte hebt en deze is hoger dan 35 centimeter, dan is het altijd het verstandigste om de onderkant van je vloer te laten isoleren. Dit wordt gedaan door het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aan te brengen. Deze methode levert uitstekende resultaten, zal je weinig overlast opleveren in je woongedeelte, je vloer hoeft niet te worden verwijderd en de klus kan relatief snel worden afgerond. De kortste terugverdientijd realiseer je door je vloeren op deze manier te isoleren.

Tip 6: gebruik andere kenmerken van isolatiematerialen in je voordeel

Naast thermische isolatie kunnen veel isolatiematerialen je ook andere voordelen geven en deze worden vaak vergeten. Ook al ligt de nadruk op het tegenhouden van de warmte, het is ook mogelijk om je woning veiliger te maken of om minder geluidsoverlast te ervaren. Zo zijn er isolatiematerialen die erg brandveilig zijn en die zelfs vuur kunnen tegenhouden. Ook zijn er isolatiematerialen die je vloeren akoestisch kunnen isoleren waardoor contactgeluid aanzienlijk zal verminderen. Kijk dus ook naar de andere kenmerken van de materialen en laat deze in je voordeel werken.

Tip 7: zoek financiële hulp

Er is geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor particulieren die energiebesparende maatregelen uitvoeren. Het budget dat daarvoor beschikbaar was gemaakt is op, maar de subsidie loopt nog tot en met 31 december 2018. Dat betekent echter niet dat er geen financiële hulp aanwezig is. Je kunt altijd nagaan bij je gemeente of provincie of deze potjes beschikbaar hebben gemaakt voor inwoners die hun woning beter hebben geïsoleerd. Daarnaast kun je bij de banken vragen om een groene lening en is er het verlaagde btw-tarief van 6 procent waarvan je gebruik kunt maken.

Tip 8: vergelijk offertes

De terugverdientijd van je isolatie is voor een groot gedeelte afhankelijk van het bedrag dat je investeert. Zoek daarom altijd naar de beste deal en benader een aantal isolatiebedrijven voor offertes. Bespaar jezelf veel tijd en moeite door hier onze vergelijkingstool voor te gebruiken.

Lees ook: dakisolatie prijs

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun