Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 27 sep 2021

Vloerisolatie terugverdientijdVloerisolatie terugverdientijd? Eén van de belangrijkste begrippen bij isolatie is de terugverdientijd. Hiermee kun je uitrekenen na hoeveel jaren je je investering hebt terugverdiend door de besparingen die je hebt gemaakt. Het materiaal of de methode die voor jou de kortste terugverdientijd kan realiseren is dan vaak de beste keuze. Op financieel vlak in ieder geval. Door je vloeren te isoleren kun je jaarlijks gemiddeld 15 procent van je energierekening afschaven en voor veel mensen is dit een aardig bedrag. Uiteraard is dit wel afhankelijk van een groot aantal factoren en de exacte terugverdientijd weet je pas wanneer je besparingen kunt gaan zien. Hier lees je over de terugverdientijd van verschillende soorten vloerisolatie en waardoor deze langer of juist korter kunnen uitvallen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Factoren die invloed hebben

Het is belangrijk vooraf te stellen dat de terugverdientijd een grijs begrip is dat erg afhangt van omstandigheden. Wat voor jou de terugverdientijd is voor een bepaalde vloerisolatiemethode hoeft dit voor iemand anders niet te zijn. En wat voor jou vandaag de terugverdientijd voor je investering is, kan morgen weer veranderen. Dit komt doordat een groot aantal factoren hierop direct van invloed zijn en de grootste bijdragers vind je hier op een rij.

  • De gasprijs: gasprijzen veranderen regelmatig en deze zijn afhankelijk van de vraag en het aanbod van dat moment. Als de gasprijs ineens erg zou dalen ten opzichte van toen je de isolatie kocht, betekent dit een langere terugverdientijd.
  • De isolatiewaarde: de isolatiewaarde van een materiaal wordt bepaald door de dikte waarmee deze is aangebracht. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe beter de besparingen, maar ook hoe duurder de investering. Deze drie gegevens staan nauw met elkaar in verbinding en kunnen de terugverdientijd korter of langer maken.
  • Andere isolatie: als jij je woning verder ook goed hebt geïsoleerd, dan kan de warmte die je bewaart door je vloerisolatie niet ergens anders ontsnappen. Er zal dan dus meer warmte bewaard blijven waardoor de terugverdientijd korter is.
  • Je eigen gedrag: ben jij iemand die graag wat langer onder de douche staat of die de ramen vaak openzet? Dan zal je meer energie gebruiken dan gemiddeld en krijgt de bewaarde warmte meer de mogelijkheid om je woning te verlaten. Dit kan een negatief effect hebben op de terugverdientijd.
  • Het investeringsbedrag: de prijzen voor vloerisolatie verschillen per isolatiebedrijf. Het is dus voor de terugverdientijd gunstig als je deze zo laag mogelijk maakt. Voor isolatie is het daarom erg belangrijk dat je de beste deal vindt, omdat €5 per vierkante meter een groot verschil kan maken op het investeringsbedrag en dus op de terugverdientijd. Doe daarom grondig marktonderzoek zodat je zeker bent dat je alle opties bekeken hebt en de methode hebt gekozen die voor jou financieel het gunstigste is.

 

De terugverdientijd per materiaal

Dit alles neemt niet weg dat het wel mogelijk is om een globale terugverdientijd te berekenen. En als je zelf ook een paar veranderingen maakt kun je deze dus versnellen. Er zijn een aantal gangbare materialen die worden gebruikt voor vloerisolatie en bodemisolatie. Deze vind je terug in onderstaand overzicht, inclusief de methode waarvoor ze worden gebruikt, de voorspelde besparing en dus hoe lang het duurt voordat je investering is afbetaald. De data in de tabel is gebaseerd op een geïsoleerd vloeroppervlak van 40 vierkante meter, een gemiddeld energieverbruik en een gasprijs van €0,63 per kubieke meter. Deze kunnen voor jou dus enigszins afwijken door de invloed van bovenstaande factoren.

 

Materiaal Isolatie methode Investering Jaarlijkse besparing/m2 Jaarlijkse besparing € Terugverdientijd
Isolatiefolie Onderkant / bovenkant €1600 6 m3 gas €150 10 – 11 jaar
Ecose glaswol Onderkant €1400 6 m3 gas €150 9 – 10 jaar
Thermoskussens Onderkant €1500 6 m3 gas €150 10 jaar
JetSpray Onderkant €1600 5 m3 gas €126 12 – 13 jaar
Isolatieplaten Onderkant / bovenkant €1200 5 m3 gas €126 9 – 10 jaar
Gespoten PUR Onderkant / bovenkant €1200 6 m3 gas €150 8 jaar
Isolatiechips Bodem €940 3 m3 gas €75 12 – 13 jaar
Schelpen Bodem €1100 3 m3 gas €75 14 – 15 jaar

 

De beste isolatiemethode voor jou

Deze terugverdientijden zijn te realiseren door goede isolatiewaarden van de verschillende materialen. Als jij een materiaal besluit dunner aan te laten brengen, bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat je vloer te hoog komt te liggen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk langer zijn. Over het algemeen worden de beste prestaties behaald als je vloer een Rc-waarde heeft van tussen de 3,5 en 5 m2K/W, maar dat betekent niet dat je alles wat daar onder ligt moet laten schieten. Elke vorm van isolatie zal een besparing opleveren en zal jouw huishouden duurzamer maken dan voorheen. Daarom is elke extra isolatiemaatregel die je laat uitvoeren eigenlijk automatisch al winstgevend.

 

Vergelijk offertes

Als je exact wilt weten hoeveel jouw vloerisolatie je gaat kosten, dan kun je dit het beste achterhalen door offertes op te vragen. De beste deal vind je gemakkelijk als je van onze vergelijkingstool hier gebruik maakt. Je ontvangt dan in een korte tijd een aantal offertes van isolatiebedrijven uit jouw regio.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun