Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie nieuwbouwVloerisolatie nieuwbouw? Wanneer je een woning gaat laten bouwen kun je deze vanaf het begin zo uitrusten zoals je wilt. Dit bespreek je met je aannemer of architect. Uiteraard ben je dan wel aan Europese en Nederlandse regels en wetgevingen verbonden en moeten je eisen natuurlijk bouwtechnisch uitvoerbaar zijn. Toch heb je als ontwikkelaar van een nieuwbouwwoning aanzienlijk meer vrijheid wat betreft het ontwerp van je woning als wanneer je een bestaand huis koopt. Dit is ook waarom veel mensen zich aangetrokken voelen tot de nieuwbouw optie. Eén van de onderwerpen waar strenge regels over bestaan is de isolatie.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Waarom regels over isolatie?

Als land dat deel uitmaakt van Europa en van de wereld hebben we een verantwoording af te staan om zo goed mogelijk voor ons milieu te zorgen. Dit is om de wereld waarin we allemaal leven te beschermen en om zo min mogelijk schadelijke gassen de lucht in te brengen. Daarom ligt er op dit moment veel aandacht op elektrische auto’s, maar ook energieverbruik is daar onderdeel van. Als we met zijn allen zuiniger en bewuster met energie omgaan, dan zijn we minder schadelijk voor het milieu om ons heen. Huidige woningeigenaren worden daarom aangemoedigd om hun woning beter te isoleren, energiebesparende maatregelen te nemen en zuinige duurzame apparaten aan te schaffen. Bij nieuwbouwwoningen, daarentegen, is er de mogelijkheid vanaf het moment van ontwerpen al grote aandacht te besteden aan duurzaamheid en duurzaam leven.

 

De Europese en Nederlandse regelgevingen

Wat betreft isolatie worden ons op Europees niveau en landelijk niveau dus wetgevingen opgelegd waaraan we ons moeten houden. Iedereen die werkzaam is in de bouw is zich hier meer dan bewust van. Ook vloerisolatie is onderhevig aan regels en deze hebben te maken met de R-waarde van de vloer. In alle nieuwbouwwoningen moet de vloer een Rc-waarde hebben van minstens 3,5 m2K/W.

 

R-waarden

De R-waarde geeft aan wat de warmteweerstand is van een materiaal of oppervlak. Je kunt ervan aflezen hoeveel warmte een materiaal tegenhoudt en hoe hoger dit getal is hoe beter. Er bestaan twee R-waarden, namelijk de Rc-waarde en de Rd-waarde en deze worden uitgedrukt in m2K/W.

  • Rd-waarde: met de Rd-waarde wordt aangegeven hoeveel warmte een materiaal tegenhoudt. Dit zie je dan ook terug wanneer je de specificaties doorleest. Door de Rd-waarde van een materiaal te raadplegen kun je uitrekenen wat de Rc-waarde van de vloer wordt als je dit materiaal gebruikt om het mee te isoleren.
  • Rc-waarde: met de Rc-waarde wordt de warmteweerstand van de gehele vloer bedoeld. Dit is dus nadat de woning is opgeleverd en de bouw is afgerond. De Rc-waarde van een oppervlak is altijd hoger dan de Rd-waarde van het isolatiemateriaal, omdat andere materialen zoals de betonnen chape of houten constructie ook warmte tegenhouden.

 

Hoe worden nieuwbouwvloeren geïsoleerd?

Om deze waarden te halen moeten vloeren in nieuwbouwwoningen dus goed worden geïsoleerd. En dit wordt meestal gedaan door het isolatiemateriaal tussen de bodemplaat en de chape aan te brengen. Er bestaan uitstekende isolatieplaten die drukvast zijn, dun en die zeer hoge R-waarden kunnen halen. De platen van Kinsgpan, bijvoorbeeld, is het mogelijk om je vloer met meer dan 10 m2K/W te isoleren. Dit is echter in gewone omstandigheden niet nodig en alleen als je een passiefwoning of een op een andere manier bijzonder duurzame woning aan het bouwen bent zijn dit soort waarden belangrijk. Over het algemeen geldt dat je met een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 m2K/W uitstekende besparingen maakt.

 

Vloerisolatie in bestaande woningen

Nu betekent dit niet dat je als je een bestaande woning hebt geen aandacht meer aan je vloerisolatie hoeft te besteden. Het is natuurlijk zo dat je niet direct te maken hebt met wettelijke eisen, maar je kunt ze wel in je voordeel laten werken. Als je de isolatiewaarde van jouw vloer wilt aanvullen tot de landelijke normen, kun je 3,5 m2K/W aanhouden als uitgangspunt. Of dit nu betekent dat je je vloeren opnieuw moet isoleren of moet na-isoleren, je zal er een betere energieprestatie mee bereiken wat betekent dat je mogelijk een band omhooggaat in de energiebeoordeling van je woning. Hierdoor wordt je woning meer waard en gemakkelijker te verkopen.

 

Hoe bereik je 3,5 m2K/W?

Als jij je vloer wilt isoleren tot het de landelijke norm bereikt heeft, zal je een isolatiemateriaal uit moeten kiezen. Hoe dikker je dit materiaal aanbrengt, hoe beter de isolatiewaarde van het materiaal en dus van de vloer. Uit onderstaande tabel kun je aflezen wat je kunt doen om je vloer te isoleren tot minimaal 3,5 m2K/W en hoe dik je de verschillende materialen moet aanbrengen.

 

Isolatiemateriaal Gewenste dikte voor Rd-3,3 en Rc-3,5
PUR-platen 7 – 9 centimeter
Glaswol 12 centimeter
Purschuim 13 centimeter
EPS-platen 13 centimeter
Steenwol 13 centimeter
Purschuim 14 centimeter
JetSpray 15,5 centimeter
Isolatiefolie 3 kussens/81 millimeter

 

Vergelijk offertes

Ben je van plan vloerisolatiewerken uit te voeren, dan kun je hier opvragen hoeveel je hier bij verschillende betrouwbare specialisten voor zou moeten betalen. Gebruik daarom onze vergelijkingstool, geef je aanvraag door aan ons en je ontvangt snel alle gewenste financiële informatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun