Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie natte kruipruimteVloerisolatie natte kruipruimte? Vloerisolatie wordt bij voorkeur uitgevoerd via de kruipruimte. Dit is namelijk de gemakkelijkste en snelste manier om je vloer te isoleren zonder dat je te veel overlast zal ervaren. Als jij een kruipruimte hebt, heb je eigenlijk geluk, omdat isoleren via de woongedeeltes betekent dat je vloerbekleding verwijderd moet worden en dat je een aantal dagen je woning niet kunt gebruiken. Als je problemen hebt met vocht in je kruipruimte, betekent dit niet direct dat je geen vloerisolatie uit kunt voeren. In tegendeel, in sommige gevallen kun je er je natte kruipruimte weer droog mee maken.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat te doen bij een natte kruipruimte?

Allereerst is het belangrijk dat je, nog voordat je over isolatie nadenkt, de vochtproblemen in je kruipruimte probeert te verlichten. Dit is niet moeilijk en het kan een groot verschil maken in de mate waarop kou en vocht de woongedeeltes intrekt. Leg daarom bodemfolie op de vloer van de kruipruimte, zorg ervoor dat er goede ventilatie aanwezig is en laat je kruipruimte daarna volledig uitdrogen.

  • Ventilatie: ook nadat je vloer is geïsoleerd is ventilatie van groot belang. Dit is de grootste reden waarom mensen in Nederland problemen hebben met vocht onder de woning. Is er geen ventilatie, dan kan dot vocht niet weg, terwijl er wel steeds meer de lucht in komt. Door te ventileren via de spouw of via ventilatiebuizen zal de luchtvochtigheid direct dalen.
  • Bodemfolie: door bodemfolie aan te brengen zorg je ervoor dat het verdampingspunt van het grondwater niet meer in je kruipruimte is, maar onder het folie. Het moet dan wel een vochtwerende folie zijn, zoals PE-folie. Vooral als je veel problemen hebt met het grondwater in je kruipruimte is dit een zeer verstandige stap om te nemen.

 

Isolatie in een natte kruipruimte

Nu je het klimaat in je kruipruimte hebt verbeterd kun je nadenken over vloerisolatie. In natte kruipruimtes kun je dit op twee manieren doen. Allereerst is er bodemisolatie en ten tweede is er vloerisolatie (via de onderkant). Uiteraard is een combinatie van de twee ook mogelijk.

  • Bodemisolatie: bodemisolatie is uitstekend voor natte kruipruimtes. Een isolatiemateriaal (EPS-parels, EPS-chips of schelpen) wordt de kruipruimte onder hogedruk ingespoten totdat het een bepaalde diepte heeft bereikt. Daar zal het en de verdamping van het grondwater overnemen en het zorgt ervoor dat de vloer warmer wordt. Heb je veel problemen met plassen op de vloer, kies dan EPS, omdat dit drijft en zo zijn isolatiewaarde niet verliest. Bodemisolatie is geen volwaardige vloerisolatie, maar het zorgt voor een aanzienlijk beter en warmer klimaat onder je woning en dit merk je ook binnen erg goed.
  • Vloerisolatie: als je op zoek bent naar een hoge isolatiewaarde kun je vloerisolatie aan laten brengen via de kruipruimte. Deze moet dan wel minstens 35 centimeter hoogte hebben, anders is het niet mogelijk om in de kruipruimte te werken. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Er zijn verschillende materialen mogelijk, maar niet alle materialen zijn geschikt voor gebruik in natte kruipruimtes. Heb je erg veel problemen met vocht, dan zal je hier altijd eerst verbetering in moeten brengen (bodemisolatie, ventilatie, bodemfolie) voordat je kunt overgaan op de isolatiewerkzaamheden.

De materialen

Vochtige kruipruimtes moeten uiteraard geïsoleerd worden met een materiaal dat hier ongevoelig voor is. EPS, oftewel piepschuim, is hier een goed voorbeeld van, zowel als purschuim, isolatiefolie en -platen. Sommige andere materialen, zoals thermoskussens en minerale wol zijn hier minder geschikt voor. Deze zullen dan ook altijd worden vergezeld door een bodemfolie en goede ventilatie. Dit is ook de reden waarom een isolatiebedrijf altijd eerst bij je langs zal komen om je kruipruimte te inspecteren. Aan de hand van de luchtvochtigheid kan dan een plan van aanpak gemaakt worden wat betreft eventuele uitdroging van de kruipruimte en het te gebruiken materiaal. Lees ook: vochtbestrijding.

Houten vloeren isoleren

Heb je problemen met een natte kruipruimte en zijn je vloeren van hout, dan heb je een extra complicatie. Nat hout kan namelijk gaan rotten en schimmelen waardoor het soms onherstelbaar wordt beschadigd. Ga je hier isolatiematerialen tegenaan brengen die vochtwerend zijn, dan zal de vloer niet meer kunnen ventileren en zullen deze problemen erger worden. Houten vloeren moeten daarom geïsoleerd worden met dampopen materialen en daarna is het nog belangrijker dat deze goed kunnen ademen. Voordat je een houten vloer gaat isoleren is het dan ook essentieel dat je deze zoveel mogelijk de kans geeft om op te drogen. Het is dan ook eigenlijk in de meeste gevallen noodzakelijk dat je ook aan bodemfolie of -isolatie denkt. Als het punt van verdamping niet meer in de kruipruimte plaatsvindt, maar op de bodem, dan zullen je vloeren veel minder vochtproblemen vertonen.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel het zou kosten als je de vloeren jouw natte kruipruimte zou gaan isoleren? Via onze vergelijkingstool kun je exact uitvinden wat betrouwbare regionale bedrijven daarvoor zouden vragen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun