Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 sep 2021

Vloerisolatie geen kruipruimteVloerisolatie geen kruipruimte? Het isoleren van de vloeren gebeurt meestal via de kruipruimte. Dit is de gemakkelijkste manier van isoleren, omdat je dan geen overlast ervaart in de woongedeeltes, je hebt veel minder restricties wat betreft de dikte van het materiaal en je krijgt niet te maken met het afwerken van de vloer. Je vloerbekleding boven kan gewoon blijven liggen en er is verder geen breekwerk nodig. Als je een wat jongere woning hebt en je hebt geen kruipruimte, dan betekent dit echter niet dat je je vloer niet kunt isoleren. Er is altijd de mogelijkheid om aan de bovenkant aan de slag te gaan en hier lees je wat dat precies inhoudt.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Isoleren aan de bovenkant van de vloer

Wanneer je aan de bovenkant van de vloer gaat isoleren, dan zal het isolatiemateriaal op je ondervloer gelegd moeten worden. Dat betekent dat je huidige vloerbekleding en alles wat daar onder ligt verwijderd wordt, dat het isolatiemateriaal wordt aangebracht, dat alles afgewerkt wordt en dat je vloer dan klaar is voor de nieuwe vloerbekleding. De isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden zijn drukvaste isolatieplaten en soms ook purschuim. Het is ook mogelijk om rekening te houden met contactgeluid en andere akoestische isolatie, bijvoorbeeld als je in een appartement woont. Het isoleren van de bovenkant van de vloer kan op drie manieren:

  • Doe het zelf: heb je ervaring met vloeren leggen, dan kun je bij de bouwmarkt zelf isolatieplaten kopen, deze op je vloer leggen en de nieuwe vloer hier bovenop plaatsen. In sommige gevallen hoef je de ondervloer dan niet eens bloot te leggen, maar dat is natuurlijk wel beter. Laat je in dit geval goed informeren over de werkmethode, de materialen en de afwerking, zodat je precies weet waar je aan begint.
  • Uitbesteden: je kunt de bovenstaande werkzaamheden ook uitbesteden aan een vloerlegger of een isolatiespecialist. Je betaalt dan meer, maar je weet zeker dat het goed gebeurt, dat er kwalitatieve materialen worden gebruikt en dat alles netjes wordt afgewerkt.
  • Vloerrenovatie: als onderdeel van een groter project kun je ook je vloer volledig laten renoveren en het isolatiemateriaal tussen de ondervloer en de chape laten aanbrengen. Dit is duur, maar je krijgt er een volledig nieuwe en erg goed isolerende vloer voor terug. Tijdens deze werkzaamheden kun je ook overwegen om vloerverwarming te laten plaatsen.

 

De kosten

Uiteraard zijn er aan alle drie de methoden bepaalde kosten verbonden. Deze worden meestal gerekend per vierkante meter en het materiaal dat je kiest heeft hier de grootste invloed op. De onderstaande tabel geeft deze prijzen weer, inclusief btw, voor verschillende materialen en verschillende situaties. Uiteraard kunnen deze voor jou anders zijn, als je een afwijkende klus hebt, als het voorbereidende werk groot is en de prijzen verschillen ook per isolatiebedrijf.

 

Isolatiemethode Bijzonderheden Prijs per m2
Zelf je vloer isoleren Kosten isolatieplaten exclusief nieuwe vloerbekleding €10 – €15
Uitbesteden aan isolatiespecialist Kosten exclusief nieuwe vloerbekleding, inclusief isolatieplaten of purschuim en arbeidsloon. €30 – €45
Vloerrenovatie Kosten inclusief reparatie, nieuwe dekvloer, materialen, arbeidsloon en eventueel ook vloerverwarming. €100 – €150

 

Belangrijke aandachtspunten

Het isoleren van de bovenkant van de vloer is als je een kruipruimte hebt eigenlijk nooit de eerste keuze. Tenzij je toch vloerverwarming aan wilt leggen, je vloerbekleding wilt veranderen of je volledige vloer wilt repareren is het een methode die veel overlast bezorgt. Als je geen kruipruimte hebt, is het wel de enige methode die je tot je beschikking hebt en dat is niet erg, zolang je weet wat je te wachten staat. Lees daarom de volgende aandachtspunten goed door, voordat je aan de werkzaamheden begint.

  • Hoogteverschil: er is nadat de bovenkant van de vloer is geïsoleerd altijd sprake van een hoogteverschil. Deuren zullen moeten worden ingenomen en drempels moeten worden verhoogd.
  • Drukvast: kies altijd drukvaste isolatieplaten. Deze deuken niet in op plekken waar het zwaar meubilair moet dragen of waar veel gelopen wordt. Zo behouden ze ook hun isolatiewaarde.
  • Isolatiewaarde: als je geen kruipruimte hebt is er een grote kans dat jouw woning jonger is en dat de vloer al geïsoleerd is. In dat geval kan het nodig zijn om na te isoleren om de isolatiewaarde te verbeteren en dan kun je met dunner materiaal een goed resultaat bereiken. Is jouw vloer echter nog helemaal niet geïsoleerd, dan kun je deze werkzaamheden het beste gebruiken om dit direct goed te laten doen. Houd daarbij een minimale Rc-waarde aan van 3,5 voor je vloer. Plaats je ook vloerverwarming, dan is het het beste als je een Rc-waarde van 5 behaalt.

 

Vergelijk offertes

Wil je exact weten wat je zou moeten betalen voor jouw vloerisolatie als je geen kruipruimte hebt? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang enkele offertes specifiek voor jouw situatie. Deze vergelijk je met elkaar en op die manier vind je ongetwijfeld de beste deal.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun