Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 15 jan 2024

Vloerisolatie besparing en terugverdientijdVloerisolatie besparing en terugverdientijd? Iedereen die hun woning beter laat isoleren is geïnteresseerd in de terugverdientijd. Het idee achter isolatie is namelijk dat je minder fossiele brandstoffen hoeft te gebruiken om je woning warm te houden. Dit is goed voor het milieu, omdat je CO2-uitstoot naar beneden gaat, maar ook voor je eigen portemonnee. Je zal daarom de isolatiemethode en het materiaal waarschijnlijk uitkiezen op de resultaten die je ermee kunt bereiken. Het beste resultaat is de methode waarin je de kortste terugverdientijd hebt. Dat betekent namelijk dat je sneller kunt beginnen met echt bezuinigen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat betekent besparing en terugverdientijd precies?

Door je woning beter te isoleren kun je geld besparen. Dit doe je doordat de verwarming minder hard hoeft te werken. Als je je woning isoleert trek je deze als het ware een jas aan waardoor de warmte binnenblijft en de kou buiten. Via de vloer gaat gemiddeld 15 procent van de warmte verloren en deze kun je dus grotendeels besparen door je vloer te laten isoleren. Als je evenveel geld hebt bespaard dan dat je hebt uitgegeven heb je je investering terugverdiend. Dat betekent dat je besparingen dus je isolatie hebben betaald. De terugverdientijd is het moment vanaf de installatie tot dat je het geïnvesteerde geld hebt terug gehad door middel van je lagere energierekening. Vanaf dat moment is alles wat je bespaart pure winst.

 

Isolatiewaarden

De beste manier om te achterhalen hoe snel jij je investering terug zal verdienen is door te kijken naar de isolatiewaarden. Deze worden vaak uitgedrukt in R-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte het materiaal weerstaat. Hier wordt ook wel eens Rd-waarde voor gebruikt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal de warmte weerstaat en hoe meer warmte er wordt bewaard. Je kunt tegelijkertijd de term Rc-waarde tegenkomen. Dit is de warmteweerstand van de complete vloer en dus niet alleen van het materiaal. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter je vloer isoleert.

 

Besparing en terugverdientijd vloerisolatie

Natuurlijk is het volledig afhankelijk van de methode die wordt toegepast, van het materiaal dat wordt gebruikt, van de R-waarde van dat materiaal en van het energiegebruik bij jou thuis wat de besparingen en terugverdientijd zullen zijn. Daarom is het het beste om dit voor jezelf nogmaals goed na te rekenen. De onderstaande tabel geeft echter een goede indicatie en is gebaseerd op een gemiddeld energiegebruik, een oppervlak van 40 vierkante meter en een gasprijs van €0,63 per kubieke meter.

 

Bodemisolatie Onderkant van de vloer Bovenkant van de vloer
Investering €900 €1600 €5000
Jaarlijkse besparing/m2 3m3 gas 5m3 – 7m3 gas 5m3 – 7m3 gas
Jaarlijkse besparing 120 m3 gas 200m3 – 280m3 gas 200m3 – 280m3 gas
Jaarlijkse besparing/€ €75 €126 – €176 €126 – €176
Terugverdientijd 12 jaar 9 – 12 jaar 10 – 13 jaar

 

* Tijdens de isolatie van de bovenkant van de vloer zal een volledige vloerrenovatie gedaan worden. De terugverdientijd van 10 tot 16 jaar is gebaseerd alleen op het isolatiegedeelte. Aangezien dit een zeer grote klus is waarbij ook andere werkzaamheden komen kijken, zijn deze in deze berekening niet meegeteld.

 

Je terugverdientijd versnellen

Uiteraard geven deze cijfers slechts een tijdopname weer. Ze zullen veranderen als de gasprijs verandert, bijvoorbeeld, of als jij veranderingen maakt in de mate van je energieverbruik. Hoe minder warmte er verloren kan gaan, hoe meer je je terugverdientijd kunt versnellen. Je kunt de volgende gewoontes aannemen om dit nog sneller te laten verlopen.

  • Beperkt ramen open: wanneer je woning goed is geïsoleerd en je zet regelmatig de ramen open, dan help je de warmte die je juist hebt behouden te ontsnappen. Hierdoor moet je dus weer harder stoken en beperk je de werking van het isolatiemateriaal. Zet dus alleen de ramen open als dit echt nodig is en investeer eventueel in een aantal ventilatieroosters of een ventilatiesysteem om de lucht binnen op een minder schadelijke manier te verversen.
  • Thermostaat een graadje lager: staat jouw thermostaat constant op 21 graden? Dan kun je jaarlijks €60 besparen als je deze standaard op 20 graden zet. Het verschil in temperatuur zal je waarschijnlijk nauwelijks merken, maar doordat je zuiniger met je energie omgaat zal je je vloerisolatie sneller kunnen terugverdienen.
  • Andere maatregelen: het is vanzelfsprekend dat vloerisolatie het beste werkt als je de rest van je woning ook laat isoleren. Anders gaat alle warmte die je via je vloer tegenhoudt via je muur of je dak naar buiten. Daarom is het niet onverstandig om ook een aantal andere maatregelen te overwegen en te kijken naar de financiële gevolgen daarvan. Als het winter is trek je dikke sokken aan, maar als je geen winterjas aandoet heb je het nog steeds koud.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten wat voor jou de financiële consequenties zijn als je je vloeren laat isoleren? Dan kun je hier via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen en zo een berekening maken welke methode voor jou de beste resultaten oplevert.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun