Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Soorten vloerisolatieWat zijn de soorten vloerisolatie? Heb je besloten dat je je vloeren beter wilt laten isoleren, dan zal je er snel achter komen dat je dan een groot aantal mogelijkheden hebt. Allereerst zal je moeten beslissen over de methode en daarna heb je een groot aantal isolatiematerialen tot je beschikking. Deze keuzes hebben allen directe invloed op de isolatiewaarde, op de eindprijs en dus ook op de terugverdientijd. Hier kun je alles lezen over de verschillende soorten vloerisolatie en je mogelijkheden.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wel of geen kruipruimte?

De methode die je kunt gebruiken wordt grotendeels bepaald door te kijken of er een kruipruimte aanwezig is onder je woning. Is dit zo, dan is het het gemakkelijkste om bodemisolatie of isolatie van de onderkant van de vloer uit te laten voeren. Bodemisolatie kies je als je kruipruimte niet hoog genoeg is om in te werken. Is deze dat wel, dan is het isoleren van de onderkant van de vloer veel effectiever. Heb je geen kruipruimte en is je vloer nog niet geïsoleerd, dan heb je geen andere keuze dan dit via de bovenkant te doen. Dit houdt in een grote overlast in je woongedeelte en ook een hogere prijs. Deze drie methoden worden hier beneden nader toegelicht.

 

Bodemisolatie

Voor gemiddeld €20 – €25 per vierkante meter kun je de bodem van je kruipruimte laten isoleren. Dit wordt vaak in twee situaties gedaan, namelijk wanneer je kruipruimte vochtig is of wanneer je kruipruimte niet hoog genoeg is voor vloerisolatie. Bodemisolatie is ideaal wanneer je vochtproblemen hebt onder het huis, omdat dit het condensatiepunt overneemt van je muren en vloer. Hierdoor verbetert het klimaat onder je woning aanzienlijk, is de lucht daar warmer en dit kun je merken in je woongedeeltes. Je kunt het echter niet volwaardige vloerisolatie noemen, omdat het geen geweldige isolatiewaarde oplevert. Voor bodemisolatie heb je de keuze uit verschillende materialen:

  • EPS-parels: deze bolletjes van piepschuim en gevulde lucht kunnen gemakkelijk de kruipruimte worden ingebracht, drijven op water en voegen zich netjes om alle leidingen heen. Piepschuim is volledig ongevoelig voor vocht.
  • Schelpen: zoek je liever een natuurlijk materiaal, dan zijn schelpen een optie. Door hun natuurlijke vorm bevatten ze ook kamers met stilstaande lucht. Daarnaast zijn ze compleet vochtbestendig.
  • EPS-chips: EPS-chips zijn te vergelijken met EPS-parels, alleen zijn ze groter. Dat betekent dat ze minder aansluitend zullen zijn rondom leidingen en andere moeilijk te bereiken plekken, maar als je geen complexe kruipruimte hebt zijn deze chips ideaal.

 

Isolatie van de onderkant van de vloer

Is je kruipruimte diep genoeg (meestal moet dit minimaal 35 centimeter zijn), dan kun je de onderkant van je vloer laten isoleren. Dit is erg effectief en kost je gemiddeld €30 – €50 per vierkante meter. Deze methode levert weinig overlast op binnenshuis en kan vaak binnen een dag of twee worden afgerond. Ook hier heb je de keuze uit verschillende materiaalsoorten:

  • Glas- en steenwol: glas- en steenwol zijn goedkope isolatiematerialen met een redelijke isolatiewaarde en interessante extra kenmerken. Je kunt het ook in de bouwmarkt kopen en zelf aanbrengen.
  • Isolatieplaten: platen van PIR, PUR, XPS of EPS zijn gemakkelijk tegen de onderkant van je vloer te bevestigen als deze egaal is. Ze isoleren goed en zijn ook redelijk laag geprijsd.
  • Reflectiefolie: reflectiefolie bestaat uit enkele lagen aluminiumfolie met daarin stilstaande lucht. Ze isoleren je vloer volgens hetzelfde principe als een thermosfles. Hiervoor betaal je iets meer, maar je kunt zeer hoge isolatiewaarden bereiken.
  • Purschuim: is de onderkant van je vloer niet recht en bevinden zich hier balken of leidingen, dan kun je purschuim aan laten brengen. Dit schuim isoleert het beste en vormt zich gemakkelijk over het gehele oppervlak.

 

Isolatie van de bovenkant van de vloer

Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kun je je vloer alleen isoleren door het materiaal op je ondervloer aan te brengen. Dit is uiteraard erg ingrijpend omdat je vloeren volledig worden gestript vanuit je woongedeelte. Van daar wordt de vloer opnieuw opgebouwd met daarbij een isolatielaag. Als resultaat zal je een uitstekend isolerende vloer overhouden die als nieuw zal zijn. Je betaalt hier ook veel voor (€100 – €150 per vierkante meter) en naderhand zal je vloer altijd hoger komen te liggen. Vaak moet je deuren inkorten en drempels verhogen. Voor dit soort isolatie worden isolatieplaten of purschuim gebruikt.

  • Isolatieplaten: zorg ervoor dat je als je voor isolatieplaten kiest deze drukvast zijn. Dat betekent dat ze hun vorm niet verliezen ook niet als ze onder druk staan. Isolatieplaten zijn te krijgen van PUR, PIR, EPS en XPS.
  • Purschuim: het is ook mogelijk om purschuim aan te laten brengen op je ondervloer. Dit isoleert erg goed, maar is ook duurder en lastiger te egaliseren.

 

Vergelijk offertes

Je kunt het beste meerdere specialisten raadplegen en bij hen nagaan wat voor jouw woning de beste isolatiemethode is. Gebruik onze vergelijkingstool om met betrouwbare bedrijven in contact te komen en om te achterhalen wat de exacte prijzen zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun