Laatst bewerkt op: 22 okt 2021
PUR, oftewel polyurethaan, wordt al vele jaren gebruikt als isolatiemiddel. Het is te krijgen in schuimvorm, maar ook in de vorm van platen. Omdat PUR erg goed isoleert en het schuim zelfs op de meest moeilijk te bereiken plekken is aan te brengen, is het één van de populairste isolatiematerialen in Nederland. Er is echter een zeer tegenstrijdig probleem. Er bestaat gespoten PUR dat wordt gemaakt met HFK’s als blaasmiddel.
Wat zijn HFK’s?
HFK’s, ook wel CFK’s genoemd, zijn chloorfluorkoolstofverbindingen die in de jaren ’30 zijn ontwikkeld. Ze worden gemaakt door koolwaterstoffen te nemen en hiervan de waterstofatomen te vervangen met chloor en/of fluoratomen. Ze worden sindsdien gebruikt als koelmiddel in koelkasten en airconditionings en ook als drijfgas voor spuitbussen. HFK’s staan beter bekend als katalysator voor de afbraak van de ozonlaag en worden gezien als een belangrijke bijdrager aan het ozongat.
PUR met HFK
Het is dus erg tegenstrijdig dat je je woning isoleert en milieuvriendelijker wilt worden door PUR te gebruiken en dat je tegelijkertijd de ozonlaag en het milieu beschadigd. Daarom worden deze HFK uit gespoten purschuim dat in vloerisolatie wordt gebruikt ook per 2023 in Nederland verboden. Dit heeft verder geen invloed op de isolatieplaten van PUR, omdat die geen HFK’s bevatten. Als jij je vloerisolatie wilt laten spuiten, dan kun je dus het beste goed navragen welke middelen er worden gebruikt. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven.
Alternatieven voor purschuim bij vloerisolatie
Purschuim wordt tegen de onderkant van de vloer gespoten en dit wordt gedaan via de kruipruimte. PUR werd vaak gekozen omdat het op zelfs de moeilijk te bereiken plaatsen gemakkelijk kan worden aangebracht en omdat het een erg goede isolatiewaarde heeft. Er zijn ook andere materialen waarmee dit te realiseren valt.
- HFK-vrije schuimisolatie: er zijn al een tijdje verscheidene fabrikanten die schuimisolatie produceren dat geen HFK’s bevat. Vraag je isolatiespecialist naar het middel dat zij gebruiken en kies een ander als hun spuitisolatie wel HFK’s bevat. Er zijn voldoende mogelijkheden en materialen die die werken op 100 procent waterbasis.
- JetSpray: JetSpray vloerisolatie is glaswol vermengd met een natuurlijk bindmiddel dat je ook tegen de onderkant van de vloer aan spuit. Het is duurzaam en geurloos waardoor het een zeer natuurvriendelijke variant is van PUR. Door dit tot 21 centimeter dikte te laten aanbrengen kun je een Rc-waarde bereiken van bijna 5.
Andere mogelijkheden
Naast bovenstaande spuitvarianten zijn er ook vele andere isolatiematerialen waarvoor je tegenwoordig kunt kiezen die veel beter zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan isolatieplaten van PUR, PIR, XPS of EPS, dekens van glas- en steenwol, isolatiefolie, thermokussens, houtvezel, glas, schelpen of kurk. Het is goed om een isolatiespecialist naar je situatie te laten kijken en deze te laten beoordelen wat het beste materiaal is voor jou. PUR met HFK’s is dus al lang niet meer nodig en kun je prima vervangen voor een ander zeer geschikt en goed isolerend isolatiemateriaal.
Vergelijk offertes
Wil jij je vloer laten isoleren? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en vraag meerdere offertes op bij betrouwbare isolatiebedrijven. Zo kun je exact zien wat je waarvoor zou moeten betalen, zonder dat je verplicht wordt tot aankoop.