Laatst bewerkt op: 22 okt 2021
Kwaaitaalvloer isoleren? Betonnen vloeren vind je in allerlei soorten. Het is prima mogelijk om een betonnen vloer te isoleren, maar het isolatiemateriaal en de methode is enigszins afhankelijk van het soort betonnen vloer dat je hebt. Ook is de aanwezigheid van een kruipruimte een zeer belangrijk punt bij het beslissen over de isolatiemethode. Als jij een Kwaaitaalvloer hebt, dan ben je je waarschijnlijk bewust dat er grotere kans bestaat op betonrot. Dit betekent echter niet dat je je vloer niet kunt laten isoleren, maar er zijn wel enkele aandachtspunten waar je het beste goed op let.
Wat is een Kwaaitaalvloer?
Kwaaitaalvloeren zijn een type prefab betonvloer, gemaakt door de firma Kwaaitaal uit Rotterdam. Om het productieproces te kunnen versnellen werd er door deze firma calciumchloride aan het beton toegevoegd zodat dit sneller kon uitharden. Later bleek dat deze stof samen met zuurstof en vocht ernstige corrosie veroorzaakte in de wapening van het beton, waardoor het erg snel zwak werd. Deze vloeren worden vandaag de dag dan ook niet meer gemaakt, maar tussen 1965 en 1983 werden er veel woningen uitgerust met een dergelijke vloer.
Hoe herken je een Kwaaitaalvloer?
Kwaaitaalvloeren herken je voornamelijk aan de vorm. De grote platen prefabbeton werden in een gewelfde vorm gegoten. De bovenkant werd afgewerkt met ribbenvulling, maar aan de onderkant zie je deze gewelven nog terug. De platen zijn 50 centimeter breed. Als jouw Kwaaitaalvloer gebreken begint te vertonen dan zal je in je kruipruimte losgelaten stukken beton aantreffen, kan de vloer gaan scheuren en zal je roestvorming kunnen zien, vooral in de punten van de gewelven. Omdat dit een kritische plek is in de vloer, kan deze corrosie erg gevaarlijk zijn.
Een Kwaaitaalvloer isoleren
Er zijn een aantal manieren waarop je een Kwaaitaalvloer kunt laten isoleren. De beste manier is via de kruipruimte. Het is dan essentieel dat je ook aan het klimaat daar aandacht besteedt, omdat een vochtige ruimte het corrosieproces kan versnellen. Daarom neem je het beste de volgende stappen:
- Bodemisolatie: de beste manier om een Kwaaitaalvloer te isoleren is door de bodem van de kruipruimte te laten bedekken met een isolatiemateriaal. Hierdoor zal de luchtvochtigheid onder je vloer aanzienlijk verbeteren en zal de lucht minder kil aanvoelen. Je kunt hier geen hoge isolatiewaarde mee bereiken, maar het klimaat onder je vloer is aanzienlijk beter en je Kwaaitaalvloer is beter beschermd tegen corrosie.
- Isolatie van de onderkant van de vloer: de meningen over of een Kwaaitaalvloer geschikt is om via de onderkant te isoleren zijn verdeeld. Als je de vloer afdekt met een isolatiemateriaal kan deze niet ademen en kan vocht niet weg. Dit zal meer betonrot veroorzaken en dus ook een onveilige situatie. Laat dus altijd een specialist naar je vloer kijken voordat je aan het werk gaat en accepteer dat het advies soms negatief kan zijn.
- Ventilatie: als laatste is het essentieel dat je altijd een goede ventilatie in je kruipruimte realiseert. Het is de bedoeling dat je vloer uitdroogt en dat er geen condensatie kan plaatsvinden en dit kan alleen als het vocht in de lucht een uitweg heeft. Bespreek dit met je isolatiespecialist, want het is essentieel voor de toekomst van je vloer.
Aandachtspunten
Als jij je Kwaaitaalvloer wilt isoleren, dan kun je dus het beste eerst goed nadenken over hoe je dit wilt doen. Neem daarbij de volgende aandachtspunten mee, zodat je goed voorbereid naar een isolatiespecialist kunt stappen.
- Vocht: de corrosie in de Kwaaitaalvloeren gebeurt doordat er een chemisch proces plaatsvindt in de betonplaten tussen calciumchloride, zuurstof en vocht. Door het vocht zoveel mogelijk van je Kwaaitaalvloer weg te houden kun je dit aardig tegengaan. Besteedt hier dus altijd als eerste aandacht aan, zorg dat de luchtvochtigheid in je kruipruimte laag is en dat deze goed wordt geventileerd.
- Veiligheid: vervolgens staat de veiligheid van jou en de andere inwoners natuurlijk voorop. Het is zeer onverstandig om zonder een grondige inspectie van je vloer te laten uitvoeren direct over te gaan op de isolatiewerkzaamheden. Huur dus altijd een specialist in en laat deze je vloer flink onder de loep nemen. Het kan zijn dat het isoleren ervan een erg slechte keuze is. Je zal dan op zoek moeten gaan naar andere opties.
- Beschadigingen: tot nu toe hebben maar 25 procent van alle Kwaaitaalvloeren in Nederland problemen met corrosie vertoond. Het is dus prima mogelijk dat jouw Kwaaitaalvloer nog in prima staat verkeert.
- Verkoop: de aanwezigheid van een Kwaaitaalvloer kan de verkoop van je woning vertragen, maar als je deze aan de onderkant laat isoleren, dan kan dit voor de koper een reden zijn om af te haken. Ze kunnen dan zelf namelijk niet zien wat de staat van de vloer is en willen het risico niet lopen dat deze vervangen zou moeten worden.
Vergelijk offertes
Wil je graag in contact gebracht worden met een betrouwbare en eerlijke specialist die jouw Kwaaitaalvloer kan inspecteren en/of isoleren? Dan kun je via onze vergelijkingstool in een paar minuten meerdere offertes aanvragen bij isolatiebedrijven uit jouw omgeving.