Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerisolatie is een van de meest toegepaste en meest profijtelijke manieren om je huis te verduurzamen. Er zijn verschillende methodes om je vloer te isoleren. Ieder met zijn voor- en nadelen. Ook heb je keuze uit meerdere isolatiematerialen. Een van de meest beproefde materialen zijn de EPS platen. Daarom zal dit artikel op dit isolatiemateriaal en diens voordelen dieper ingaan.

Voordelen van vloerisolatie over het algemeen

Aangezien je de term vloerisolatie vast al meerdere keren in je leven bent tegengekomen, zul je vast al weten wat de voordelen van vloerisolatie zijn. Ter opfrissing van je geheugen volgen deze voordelen nog eens beknopt hieronder:

  • Vloerisolatie houdt de warmte in huis vast.
  • Vloerisolatie zorgt ervoor dat je stookkosten afnemen en je dus minder hoeft te betalen voor je energie.
  • Vloerisolatie is niet duur in aanschaf en je kunt in aanmerking komen voor een landelijke subsidie.
  • Vloerisolatie zorgt voor een hoger wooncomfort doordat vocht en muffe geuren zich niet meer zullen ontwikkelen.
  • Vloerisolatie zorgt voor een waardevermeerdering aan je huis.
  • Vloerisolatie is goed voor het milieu.
  • Vloerisolatie is snel geplaatst.

Wat is EPS?

EPS platen zijn een van de vele manieren om vloerisolatie uit te voeren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het is een veelzijdig isolatiemateriaal met goede isolerende eigenschappen en dat redelijk goedkoop is in aanschaf. EPS is bovendien licht, veilig en makkelijk hanteerbaar. EPS wordt in de volksmond piepschuim genoemd en het wordt gemaakt van korrels van polystyreen die door verhitting uitzetten en in elkaar smelten. Tijdens dit proces ontstaan er heel veel luchtbelletjes met stilstaande lucht. Hierdoor verkrijgt EPS zijn lichtheid en goede isolerende eigenschappen.

Waar vind je EPS?

EPS is door zijn hanteerbaarheid voor vele doeleinden te gebruiken. Niet alleen in vloerisolatie vind je EPS terug, maar ook in de isolatie van muren en daken. De isolatieplaten van EPS kun je bestellen in platen met of zonder tand en groef. Het voordeel van een tand en groef systeem is dat de isolatie beter naadloos afgewerkt kan worden. Hierdoor worden koudebruggen vermeden. EPS krijg je ook in een parel- of korrelvorm. In deze uitvoering wordt EPS vooral in spouwmuren als isolatiemateriaal gebruikt.

Waarom kiezen voor EPS platen?

Een aantal voordelen van EPS platen als vloerisolatie zijn al de revue gepasseerd, maar hieronder volgt een compleet overzicht van alle voordelen:

  • EPS heeft een hoge isolatiewaarde
  • EPS is een licht materiaal
  • EPS is een goedkoop isolatiemateriaal
  • EPS is duurzaam
  • EPS is vochtbestendig
  • EPS is rot- en schimmelvrij
  • EPS heeft een goede luchtdichtheid
  • EPS is drukvast en dus beloopbaar
  • EPS heeft een brandvertragende werking
  • EPS is recyclebaar
  • EPS levert geen irritaties of allergieën op

Ook nadelen aan EPS?

EPS heeft ook een tweetal nadelen. Ten eerste is het isolatiemateriaal niet een milieuvriendelijk materiaal. EPS bestaat uit slechts twee procent grondstof, maar deze grondstof is nog steeds kunststof. Om dit te kunnen produceren heeft men aardolie nodig en ook chemische producten. Een tweede nadeel is dat je het materiaal moeilijk tussen bouwdelen kunt bevestigen, zoals kepers in daken. Het isolatiemateriaal is drukvast en laat zich niet samenpersen zoals minerale wollen.

Wat kost EPS?

EPS platen krijg je in meerdere diktes en de dikte van de plaat bepaalt onder andere de prijs. Voor platen van tien centimeter kun je rekenen op een gemiddelde prijs van tien euro per vierkante meter. Wanneer je de vloerisolatie laat aanbrengen door een vakman, dan betaal je hier bovenop nog het uurtarief van de vakman. Kies echter toch voor een isolatiespecialist. Het kost meer, maar je hebt er op de lange duur meer profijt van. Tevens kun je bij vloerisolatie dat geïnstalleerd wordt door een professioneel bedrijf in aanmerking komen voor de ISDE. Op onafhankelijke vergelijkingswebsites kun je tevens offertes aanvragen en onderling vergelijken, waardoor je eveneens op de arbeidskosten kunt besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.