Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Het aanleggen van vloerisolatie is één van de belangrijkste methodes om je woning te isoleren zodat de warmte langer binnen in je woning blijft hangen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten vloerisolatie, waaronder ook een biologische variant. Biologische vloerisolatie begint tegenwoordig steeds populairder te worden aangezien de meeste Nederlanders graag bewust een steentje bij willen dragen aan klimaatverbetering. Door hieronder verder te lezen kom je alles te weten over biologische vloerisolatie, de voordelen, de kosten en handige bespaartips.

Het belang van vloerisolatie

Een optimale vloerisolatie is belangrijk voor elk huishouden voor het voorkomen van vochtproblemen en het verminderen van warmteverlies. Zonder vloerisolatie gaat een groot deel van de warmte verloren via het dak, de vloer of de ramen. Met vloerisolatie verhoogt je wooncomfort aangezien de warmte lekker langer binnen blijft. Ook blijft je woning in de zomer zo langer koel. Een goede vloerisolatie bespaart je tot wel 15% op de jaarlijkse energiekosten omdat je veel minder hoeft te stoken.

Wat is biologische vloerisolatie

Biologische vloerisolatie kan worden omschreven als vloerisolatie waarbij de isolatiematerialen die worden gebruikt om de vloer te isoleren van natuurlijke stoffen zijn gemaakt. Het gaat bij deze natuurvriendelijke of biologische materialen meestal om jute, hennep, schapenwol, vlas of schelpen.

Voordelen biologische vloerisolatie

Er zijn verschillende voordelen te benoemen als het om biologische vloerisolatie gaat. Zo gaat het om biologische materialen waardoor je geen schade brengt aan het milieu. Daarnaast krijgt je zelf geen last van irritaties of een droge huid en is biologische vloerisolatie beter voor het menselijk lichaam vergeleken met andere vloerisolatiesoorten.

De Corona crisis en de isolatiebranche

Ook de isolatiebranche is hard geraakt toen de Corona crisis aanbrak in februari 2020. Nederland heeft al enige tijd terug als doel gesteld dat per 2030 we volledig moeten draaien op duurzame energie. Net nu zijn de prijzen voor isolatie flink omhooggegaan bij bepaalde specialisten. Dit ondanks het feit dat Nederlanders veel meer thuisbleven en veel tijd over hadden om klusjes uit te voeren in en rondom de woning.

De prijsopbouw van biologische vloerisolatie

Het is van groot belang om na te gaan hoe de prijs van biologische vloerisolatie is opgebouwd. Minstens 55% van de prijs gaat uit naar de arbeidskosten. De materialen voor het aanleggen van biologische vloerisolatie vormt gemiddeld 40% en de resterende 5% gaat uit naar de eventuele extra kosten zoals kilometerkosten of administratiekosten.

Kosten van biologische vloerisolatie

Hoeveel je gaat betalen voor het aanleggen van biologische vloerisolatie is afhankelijk van wat voor soort biologisch isolatiemateriaal je uitkiest. Hieronder tref je een handig overzicht met de meest populaire biologische isolatiematerialen en de desbetreffende kosten per vierkante meter.

Soort isolatiemateriaalKosten
Hennep en jute platenVanaf €10 per m2
Hennep en jute rollenVanaf €6 per m2
Schapenwol€20 – €25 per m2
Schelpen€28 per m2
Hennep en vlas platenVanaf €6 per m2
Houtvezel platenVanaf €5 per m2
Biofoam€16 – €26 per m2
CelluloseVanaf €14 per m2

Besparen op biologische vloerisolatie

De kosten voor het aanschaffen van biologische vloerisolatie verschillen niet veel van andere soorten vloerisolatie. Toch kunnen de prijzen flink oplopen, waardoor het altijd interessant is om te besparen waar mogelijk. Hieronder tref je enkele handige bespaartips die je kunt hanteren om de kosten zo laag mogelijk te houden:

  1. Zelf vloerisolatie aanleggen: Indien je beschikt over de juiste mate van ervaring en kennis dan zou je zelf het biologisch materiaal bevestigen aan het plafond van de kruipruimte. Zo bespaar je tot wel 30 per uur aan een specialist.
  2. Kies een lokale specialist: Door te kiezen voor het inhuren van een lokale specialist vermijd je de hoge kilometerkosten die een landelijke specialist in rekening brengt.
  3. Maak gebruik van de btw-verlaging: Je kunt profiteren van de btw-verlaging van 6% waardoor je flink kunt besparen op de kosten.
  4. Vraag een subsidie aan: Ga na bij je lokale gemeente in hoeverre en subsidies beschikbaar zijn voor het aanbrengen van biologische vloerisolatie. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je wel te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo dien je minstens 2 duurzame maatregelen te treffen en dien je eigenaar te zijn van de woning.
  5. Vergelijk eerst offertes: Vraag eerst meerdere offertes aan bij verschillende specialisten en vergelijk deze dan met elkaar. Zo kan je zelf een specialist uitkiezen die het beste past bij je wensen en bij je budget.
  6. Profiteer van kwantumkorting: Ga na in hoeverre de buren of andere wijkbewoners interesse hebben om ook vloerisolatie aan te brengen in hun woning. Je zou jullie opdrachten samen kunnen bundelen zodat de specialist een grotere opdracht krijgt. De meeste specialisten zijn daar wel blij mee en geven dan graag een mooie korting.

Nooit meer last van koude voeten in de winter? Dan is het aanleggen van vloerisolatie een uitstekend idee. Er zijn verschillende soorten vloerisolatie, waaronder de natuurlijke variant de biologische vloerisolatie welke zeker aan te raden is als je bewust een steentje wilt bijdragen aan het milieu en je de gezondheid van je familie waarborgt. Daarnaast bespaar je op de maandelijkse energiekosten en verhoog je het wooncomfort door een heerlijke warme sfeer te creëren middels vloerisolatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun