Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 Oct 2021

Vloerisolatie broodjesVloerisolatie broodjes? Wanneer je een vloerrenovatie uit gaat voeren of je bent bezig met het bouwen van een nieuwbouwwoning, dan zal je aan vloerisolatie moeten denken. Niet alleen is dit natuurlijk goed voor je portemonnee en het milieu, het is ook wettelijk verplicht. In het Bouwbesluit van 2012 staat precies vermeld aan welke isolatiewaarde je nieuwe vloer moet voldoen, zowel in het geval van een renovatie als in het geval van nieuwbouw. Eén van de manieren waarop je snel een goed isolerende vloer aan kunt laten leggen is door voor een broodjesvloer te kiezen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat is een broodjesvloer en wat zijn broodjes?

Broodjesvloeren zijn betonnen prefab vloeren die ter plekke in elkaar worden gezet. Ze bestaan uit verschillende elementen, waaronder balken en de zogenaamde broodjes. De balken hebben de vorm van een omgekeerde T en worden op evenredige afstand van elkaar geplaatst bovenop de funderingsmuren. Hiertussen worden de broodjes geplaatst. Dit zijn elementen van beton of EPS (piepschuim) die de ruimtes tussen de balken opvullen. Over het geheel wordt vervolgens beton gestort om alles goed in te sluiten. Onder broodjesvloeren bevindt zich in de meeste gevallen dus een kruipruimte. Door voor broodjes van EPS te kiezen kun je je vloer dus gemakkelijk isoleren en dit tot een zeer respectabele isolatiewaarde. Daarnaast zijn ze ideaal voor lastig te bereiken plekken, omdat ze uit meerdere kleinere elementen bestaan waar gemakkelijker mee gewerkt kan worden.

 

Wettelijke verplichtingen

Volgens het bouwbesluit zijn er enkele wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen als je een broodjesvloer laat plaatsen. Deze hebben voornamelijk te maken met de uiteindelijke isolatiewaarde van de vloer. Voor renovatieprojecten zijn deze regels anders dan bij nieuwbouw:

  • Vloerrenovatie: laat je je vloer renoveren en gebruik je hiervoor een broodjesvloer, dan moet je ervoor zorgen dat de Rc-waarde van je vloer naderhand minstens 2,5 is. Hiervoor heb je broodjes nodig met een Rd-waarde van minstens 2,3.
  • Nieuwbouw: bij nieuwbouwwoningen moet de vloer na de oplevering een Rc-waarde hebben van minstens 3,5. Je broodjes moeten hiervoor een Rd-waarde hebben van minstens 3,3.
  • Vloer met vloerverwarming: heeft jouw vloer vloerverwarming, dan is het verstandig om een minimale Rc-waarde van 5 aan te houden, omdat je vloer anders via de onderkant te veel warmte zal verliezen.

 

Isolatiewaarden broodjesvloeren

Isolatiewaarden van materialen en oppervlakten worden vaak uitgedrukt in de R-waarde. Dit is de waarde die aangeeft wat de warmteweerstand is van hetgeen je onderzoekt. Hoe hoger de waarde, hoe beter het oppervlak isoleert, omdat het dan meer warmte tegenhoudt. Er zijn twee verschillende R-waarden, namelijk de Rd-waarde en de Rc-waarde. De Rd-waarde geeft de warmteweerstand van een materiaal aan en de Rc-waarde geeft de warmteweerstand van een volledig oppervlakte (in dit geval de vloer) aan. Dit is een belangrijk punt om in de gaten te houden wanneer je je broodjes aan gaat schaffen. Er zijn broodjes te vinden met een Rc-waarde van 3 tot en met een Rc-waarde van 5. Dit geeft dus aan hoe goed je gehele broodjesvloer uiteindelijk zal isoleren. De meest verkochte broodjes zijn de broodjes met een Rc-waarde van 3,5.

 

De kosten

Broodjes koop je eigenlijk nooit apart, omdat deze een klein onderdeel zijn van je gehele broodjesvloer. Hier heb je ook betonbalken voor nodig, bouwstaalmatten en cement. Ga je de klus zelf uitvoeren, dan betaal je alleen voor de materialen, maar laat je de broodjesvloer leggen, dan komen hier uiteraard ook arbeidskosten bij. De onderstaande tabel geeft aan met welke prijzen je te maken kunt krijgen in beide gevallen. Deze zijn inclusief btw.

 

Kostenpost broodjesvloer Prijs per eenheid
PVC broodjes zelf €12,50 – €25 per stuk
T-vormige balken, 2,40 meter lang €20 – €25 per stuk
Bouwstaalmat 3m x 2m €25 – €30 per stuk
Beton €95 – €110 per kubieke meter
Broodjesvloer laten plaatsen €50 – €75 per vierkante meter

 

Kwaaitaalvloeren

Heb je al een broodjesvloer en wil je deze laten na-isoleren? Dan is het verstandig om eerst te controleren of je geen Kwaaitaalvloer hebt. Kwaaitaalvloeren zijn prefab broodjesvloeren die door de firma Kwaaitaal uit Rotterdam werden vervaardigd. Deze vloeren werden tussen 1965 en 1983 geplaatst in veel Nederlandse huizen. Door aan het cementmengsel calciumchloride aan te brengen konden deze vloeren sneller drogen. Wat ze toen niet wisten was dat dit grote problemen met oxidatie en betonrot zou gaan veroorzaken. Deze vloeren zijn dus niet altijd veilig en wil je deze laten isoleren dan moet hij eerst worden geïnspecteerd. Op dit moment zijn er in 25 procent van alle Kwaaitaalvloeren in Nederland problemen aangetroffen. Een Kwaaitaalvloer bevindt zich op de begane grond en bevat altijd een kruipruimte. De elementen zijn altijd 18 centimeter dik en 50 centimeter breed, onder je vloer tref je gewelven aan en soms wordt hier de naam Kwaaitaal al op vermeld.

 

Vergelijk offertes

Wil je een broodjesvloer laten plaatsen? Dan is het tijd om te kijken hoeveel je dit gaat kosten. De enige manier om de beste deal te kunnen vinden is door offertes op te gaan vragen bij isolatiespecialisten. Doe je dit via onze vergelijkingstool dan zal je snel alle nodige financiële gegevens ontvangen om met je planning te beginnen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun