Laatst bewerkt op: 27 sep 2021
Wat is een goede isolatiewaarde? Wanneer je op zoek gaat naar een isolatiemateriaal om je vloeren mee te isoleren zal je zien dat je wordt doodgegooid met cijfers en feitjes. De isolatiewaarde is goed, de isolatiewaarde is uitstekend, de isolatiewaarde is laag, of R-waardes, L-waardes en K-waardes. Maar wat houdt dit eigenlijk allemaal in en wat is nu precies een goede isolatiewaarde?
Elke waarde is goed
Laten we eerst even vooropstellen dat elke stap richting een beter isolerende woning goed is. Of je hier nu een slechte of een goede isolatiewaarde mee kunt bereiken, het is altijd beter dan geen isolatiewaarde. Ook met de minste cijfers zal je warmte tegenhouden en dus geld besparen. Het is alleen de vraag hoeveel dit is.
De beste waarde is niet altijd de beste waarde
Vervolgens is het ook belangrijk je niet blind te staren op de beste isolatiewaarde. Er zijn passiefwoningen waarbij dit wel belangrijk is, maar als jouw woning verder gemiddeld is geïsoleerd dan heeft het weinig nut om je vloer te voorzien van het best isolerende materiaal. Alles wat je daar tegenhoudt zal dan via een ander oppervlak je woning weer verlaten. Tenzij je van plan bent je gehele woning van het beste isolatiemateriaal te voorzien, is een gemiddelde isolatiewaarde vaak ruim voldoende.
De isolatiewaarden
Als je jezelf wat meer gaat verdiepen in de verschillende isolatiematerialen zal je merken dat er vrij veel terminologie bij betrokken is. Ook worden nieuwbouwwoningen gebouwd volgens de regels die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en die aangeven wat de minimale isolatiewaarde van een woning of een gedeelte van een woning moet zijn. Deze gegevens zijn er dus om een reden, maar het kan lastig zijn om hier wijs uit te worden. Daarom vind je hier de meest gebruikte isolatiewaarden op een rijtje.
- R-waarde: de isolatiewaarde van vloeren wordt uitgedrukt in de R-waarde. Dit geeft aan hoe goed het materiaal de warmte tegenhoudt; het vertelt je de warmteweerstand. Hoe hoger het getal, hoe beter het materiaal isoleert. Soms zal je Rc-waarde tegenkomen en dit is de warmteweerstand van het oppervlak (dus de gehele vloer). De Rd-waarde heeft alleen de warmteweerstand van het materiaal aan.
- K-waarde: wil je weten hoe goed je gehele woning isoleert, dan kijk je naar de K-waarde. Op die manier kun je jezelf een beeld vormen hoeveel warmte je daadwerkelijk verliest en hoe je dit het beste kunt verhelpen. Hoe lager de K-waarde hoe beter de woning geïsoleerd is. Nieuwbouwwoningen moeten gebouwd worden met een minimale K-waarde van 45 en bij passiefhuizen ligt deze tussen de 10 en 20.
- U-waarde: aan de U-waarde kun je aflezen hoeveel warmte een constructiedeel van je huis (in dit geval dus je vloer) per seconde verliest per vierkante meter. Dit wordt bepaald door de dikte van een materiaal te nemen en dit te combineren met het type materiaal. De U-waarde heb je dus niet nodig als je een isolatiemateriaal kiest, maar kan je wel vertellen welke oppervlakten in je woning het meeste baat hebben bij isolatie.
- De lambdawaarde: de lambdawaarde is misschien wel de belangrijkste waarde, omdat het wordt gebruikt om alle andere waarden mee te berekenen. Het geeft aan hoeveel warmtegeleiding een materiaal laat zien en dus meteen hoeveel warmte ontsnapt. Een lagere lambdawaarde is een betere isolatie.
Wat is de beste isolatiewaarde voor jou?
Het is dus moeilijk te zeggen wat de beste isolatiewaarde is. Je kunt het gebruiken als referentie bij het uitkiezen van je materiaal, maar het is het beste om een specialist te raadplegen en om naar je toekomstplannen te kijken. Er zijn enkele situaties waarin de isolatiewaarde wel essentieel is, namelijk wanneer je een passiefhuis laat bouwen, wanneer je verscheidene energiebesparende maatregelen en apparaten aan het aanschaffen bent en wanneer je ook vloerverwarming plaatst.
- Passiefwoningen: zo mag een passiefhuis zich alleen zo noemen als de U-waarde voor muren, daken en vloeren minder is dan 0,15 W/m2 Deze zal dan niet meer dan 15 kWh per vierkante meter verbruiken op jaarbasis.
- Andere maatregelen: heb je geïnvesteerd in een warmtepomp, in hoogrendementsglas, in muur- of dakisolatie of in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, dan is het natuurlijk ook essentieel dat je woning zo min mogelijk warmte kan verliezen.
- Vloerverwarming: laat je ook vloerverwarming aanleggen, dan is het het beste dat het isolatiemateriaal voor je vloer een R-waarde heeft van 5 of meer.
Vraag advies
In andere gevallen kun je de isolatiewaarden gebruiken als een referentiepunt bij het maken van een vergelijking tussen verschillende opties die je hebt. Het zou jammer zijn als je veel geld uitgeeft aan een materiaal met de beste isolatiewaarde als dit voor jouw omstandigheden helemaal niet nodig is. Vraag daarom altijd advies bij een specialist, bespreek je situatie en je toekomst en besluit zo wat de beste isolatiewaarde is voor je vloerisolatie.
Vergelijk offertes
Wil je in contact gebracht worden met een ervaren isolatiespecialist? Dan kun je via onze vergelijkingstool nu al een aantal offertes opvragen zodat je weet wat dit je zal gaan kosten. Deze kun je gebruiken bij het kiezen van de beste deal en de beste persoon om deze uit te voeren.