Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

VloerisolatiefolieVloerisolatiefolie? Folie is een veel gebruikt isolatiemateriaal. Het is te krijgen in een aantal vormen waardoor het geschikt wordt gemaakt voor verschillende doeleinden. Folie bevat aluminium, wat de warmte weerkaatst en vaak ook een aantal met lucht gevulde bubbels. Het werkt dus volgens hetzelfde principe als een thermosfles. Het metaal weerkaatst de warmte en de stilstaande lucht voorkomt dat de rest ontsnapt. In dit artikel vind je informatie over alle manieren waarop folie wordt toegepast als vloerisolatiemateriaal.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

De drie methoden

Vloerisolatie kan op drie manieren worden gedaan. Je kunt de bodem van de kruipruimte isoleren, je kunt de onderkant van de vloer isoleren en je kunt de bovenkant van de vloer isoleren. Bij deze drie methoden kan folie worden gebruikt en met grote successen.

  • Bodemisolatie: bij bodemisolatie wordt het folie op de bodem van de kruipruimte gelegd. Daar houdt het de kou tegen waardoor de temperatuur in je kruipruimte omhoog gaat. Dat betekent direct dat er minder condensatie zal plaatsvinden. Folie is uitstekend geschikt voor bodemisolatie omdat het volledig vochtbestendig is en licht, dus gemakkelijk aan te brengen. En omdat het klimaat in je kruipruimte warmer en minder vochtig zal zijn, wordt het klimaat in de ruimtes erboven direct ook een stuk comfortabeler.
  • Isolatie van de onderkant van de vloer: is je kruipruimte hoog genoeg om er in te kunnen werken, dan kan het folie ook aan de onderkant van je vloer worden geplaatst. Dit kan zowel bij houten als bij betonnen vloeren, omdat er dampdichte en dampopen folie bestaat. Het folie kan worden aangebracht tussen de balken, maar je kunt ook kiezen voor thermoskussens of reflectiefolie. Deze bevatten een aantal lagen dun aluminiumfolie met daartussen grote kussens met stilstaande lucht. Dit isoleert erg goed en is vooral erg geschikt tegen stralingswarmte, waar vloeren juist erg gevoelig voor zijn.
  • Isolatie aan de bovenkant van de vloer: folie is doordat het erg dun is erg geschikt voor isolatie via de bovenkant van de vloer. Het wordt vaak gebruikt als na-isolatie van vloeren die al geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld omdat er vloerverwarming op wordt geplaatst. Ook is het erg geschikt als extra isolatielaag onder je vloerbekleding, omdat het niet dik is en dus de hoogte van je vloer nauwelijks beïnvloedt.

 

Folie als extra isolatielaag

Thermoskussens en reflectiefolies laten uitstekende isolatiewaarden zien, maar als je kiest voor een standaard folie met kleine bubbels dan zal je dit niet als volwaardig isolatiemateriaal kunnen gebruiken. Dat betekent niet dat het niet nuttig is, in tegendeel. Hier vind je enkele manieren waarop je isolatiefolie kunt gebruiken voor het isoleren van je woning.

  • Als na-isolatie: is jouw huis wat ouder en is de vloer wel geïsoleerd maar is deze isolatie niet goed genoeg meer? Dan kun je folie erg goed gebruiken om je vloer mee na te isoleren. Dit doe je zowel aan de bovenkant als aan de onderkant, maar kies je voor de laatste methode dan hoeft je volledige vloerbekleding er niet uit.
  • Voor gecompartimenteerd isoleren: warmte blijft beter bewaard als je de te verwarmen ruimte kleiner maakt. Je kunt isolatiefolie aanbrengen onder je vloeren en op je zolder, waardoor je niet meer hoeft te stoken voor de zolder. Op die manier kun je ook de verdiepingsvloer isoleren en zo de warmte in de woongedeeltes beter behouden en de slaapvertrekken juist koeler houden.
  • Als ondersteuning bij vloerverwarming: wanneer je vloerverwarming laat plaatsen in je huidige vloer, dan kan deze het beste een Rc-waarde van 5 laten zien. De meeste vloeren zijn echter geïsoleerd met een Rc-waarde van 3,5 wat in normale gevallen voldoende is. Omdat je de warmte van je vloerverwarming niet wilt kwijtraken via je vloer plaats je hier isolatiefolie onder, zodat deze wordt teruggekaatst in plaats van geabsorbeerd.
  • Bodemisolatie: isolatiefolie is uitstekend geschikt als bodemisolatie. Plaats dit op de vloer in je kruipruimte, isoleer de onderkant van je vloer erbij en je zal niet alleen een gezonde kruipruimte overhouden, maar ook een optimaal isolerende vloer.
  • Folie achter de verwarmingselementen: heb je nu nog folie over? Plaats dit dan tussen je verwarmingselementen en je muur, vooral als deze niet goed is geïsoleerd. Deze weerkaatst te warme die anders via de muur verloren zou gaan weer terug de woonruimte in. De besparing is niet erg groot, maar er is wel degelijk een besparing.

 

Ventilatie

Waar je wel altijd goed rekening mee moet houden als je je woning beter gaat isoleren is ventilatie. Dit is een moeilijk punt, omdat je met ventilatie juist warmte uit de lucht verwijdert. Het is echter om vochtproblemen te voorkomen in je kruipruimte en ook in je woongedeelte beter om hier toch aandacht aan te besteden. Het vocht dat dagelijks de lucht in wordt gebracht heeft anders geen uitweg en zal zich als condensatie manifesteren op je muren, je ramen en je spiegels.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel je zou moeten betalen als je je vloeren laat isoleren met folie? Dan kun je hier voor verscheidene situaties offertes opvragen bij betrouwbare isolatiebedrijven.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.