Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie zelf doenVloerisolatie zelf doen? Als je van plan bent je vloeren beter te laten isoleren, dan zal het misschien door je hoofd zijn gegaan dat je de klus ook zelf kunt uitvoeren. Ben je een ervaren klusser, dan is dit ook zeker geen probleem. Er zijn isolatiematerialen te vinden in elke bouwmarkt waarmee je zelf je vloer beter kunt isoleren. Hier kunnen echter wel enkele aandachtspunten bij worden geplaatst. Hier lees je over de mogelijkheden en de aandachtspunten wanneer je je vloer zelf gaat isoleren.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

De methode

Ga je zelf aan de slag, dan zal je moeten beslissen hoe je je vloer wilt isoleren. Over het algemeen worden er drie methoden gebruikt, namelijk bodemisolatie, isolatie van de onderkant van de vloer en isolatie van de bovenkant van de vloer.

  • Bodemisolatie: bodemisolatie is lastig zelf te doen. Dat komt doordat het materiaal machinaal de kruipruimte in wordt gespoten, omdat deze te laag is om erin te kunnen werken. Aangezien jij waarschijnlijk zo’n machine niet tot je beschikking hebt en bodemisolatie relatief goedkoop is, wordt deze klus meestal uitbesteed.
  • Isolatie aan de onderkant van de vloer: ben je niet claustrofobisch dan is dit misschien de beste klus van de drie om zelf op te pakken. Als je voor een gemakkelijk isolatiemateriaal kiest zoals platen of kussens, dan kun je deze zelf tegen de onderkant van de vloer aanbrengen via de kruipruimte.
  • Isolatie aan de bovenkant van de vloer: als je aan een nieuwe vloerbekleding toe bent, dan kun je overwegen hier een isolatiemateriaal onder te plaatsen. Dit kun je goed zelf, vooral als je weet hoe je een vloer moet plaatsen. Een volledige vloerrenovatie, waarbij deze volledig opnieuw wordt opgebouwd, is vaak specialistenwerk.

 

De materialen

Niet alle materialen lenen zich ervoor om zelf aangebracht te worden. Dat komt vaak doordat ze of luchtdicht moeten worden geplaatst, omdat er een certificering voor nodig is of omdat er met bepaalde machines moet worden gewerkt. Isolatieplaten, dekens en kussens lenen zich erg goed voor doe-het-zelvers en deze zijn dan ook volop in de bouwmarkten aanwezig. Het isoleren van je vloer met de volgende materialen laat je liever aan een expert over.

  • Purschuim: purschuim moet door iemand met een certificering worden aangebracht. Er komen chemische stoffen vrij waar jij anders lichamelijke schade aan over kunt houden.
  • Isolatiefolie: isolatiefolie moet heel precies en luchtdicht worden aangebracht. Daarnaast is het erg kwetsbaar. Het is beter om dit door een specialist te laten plaatsen, omdat je anders zelf de isolatiewaarde op het spel zet.
  • Thermoskussens: thermoskussens worden allereerst luchtdicht aangebracht en daarna machinaal gevuld met stilstaande lucht. Dit is specialistisch en precies en bij en kleine fout kan het resultaat al aanzienlijk verminderen.
  • EPS-parels: door een lege matras tegen de onderkant van de vloer aan te brengen en deze te vullen met EPS-parels kan een zeer lage kruipruimte al worden geïsoleerd. Dit wordt machinaal gedaan en dus beter door een specialist.

 

Aandachtspunten

Wanneer je zelf aan de slag gaat met bepaalde isolatiematerialen is het wel verstandig om de volgende aandachtspunten in je achterhoofd te houden. Bij enige twijfel is het beter om toch een specialist in te huren.

  • Veiligheid: met sommige materialen kun je niet veilig werken tenzij je de nodige maatregelen neemt. De vezels van glaswol, bijvoorbeeld, kunnen je huid, ogen en luchtwegen irriteren als je deze niet beschermd.
  • Precies: het isoleren van elk oppervlak is een precieze en vakkundige klus. Het is essentieel dat je de isolatieplaten naadloos aanbrengt, bijvoorbeeld, zodat er geen koudebruggen ontstaan. Voor de beste resultaten ga je dus zeer secuur en precies te werk.
  • Kleine ruimte: als je gaat isoleren via de kruipruimte dan kun je tijdens de werkzaamheden niet staan. Dit kan erg claustrofobisch zijn, pijnlijk en het kan je bewegingsvrijheid belemmeren. Daarnaast moet je niet bang zijn voor spinnen en ander ongedierte, omdat de kruipruimte hier vaak aardig vol mee zit.
  • Het beste resultaat: over het algemeen hebben isolatiebedrijven betere materialen, machines en gereedschap ter beschikking waarmee ze je vloer perfect kunnen isoleren. Of jij een soortgelijke isolatiewaarde zou halen als je het zelf doet, valt in sommige gevallen te betwijfelen.
  • De beste materialen: er worden regelmatig nieuwe isolatiematerialen op de markt gebracht die misschien beter geschikt zijn voor jouw vloer. Jij hebt zelf niet altijd beschikking tot deze materialen, terwijl je er wel een aanzienlijk beter resultaat mee zou kunnen bereiken.
  • Kennis: als laatste mis je natuurlijk de kennis die een specialist die elke dag met isolatiematerialen werkt wel heeft. Deze houdt zichzelf constant op de hoogte van alle ontwikkelingen op zijn vakgebied en zal je precies kunnen informeren over wat er wel en niet geschikt is voor jouw vloer.

 

Vergelijk offertes

Een andere manier om te bepalen of je zelf kunt gaan isoleren of dat je de werkzaamheden uitbesteedt is door te kijken naar de besparing die je daarmee bereikt. Vraag daarom via onze website enkele offertes op bij isolatiebedrijven, zodat je exact weet wat de financiële kant van zaken is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.