Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 17 sep 2024

Vloerisolatie water in kruipruimteVloerisolatie water in kruipruimte? Vloerisolatie kan erg goed worden gecombineerd met het oplossen van vochtproblemen in de kruipruimte. Zelfs al staan er plassen grondwater op de bodem, er is altijd een geschikte manier te vinden om dit aan te pakken. Er zijn verschillende materialen beschikbaar waarmee je vochtige kruipruimtes kunt isoleren en er zijn simpele en goedkope manieren waardoor je het klimaat in je kruipruimte al kunt verbeteren. Heb jij plassen water in je kruipruimte aangetroffen? Lees dan verder en leer hoe je je vloeren nog gewoon kunt isoleren en hoe je eens en voor altijd van je vochtproblemen af kan komen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Plassen op de bodem

Laten we vooropstellen dat het erg normaal is dat er water de kruipruimte inkomt. Allereerst ligt deze onder het maaiveld, wat betekent dat het veel dichter bij het grondwaterniveau is. Ten tweede staan de muren van de kruipruimte regelmatig onder druk van water, vooral als het grondwater hoger is. Als jij water in je kruipruimte aantreft weet je zeker dat deze zijn functie goed invult, want je vloer komt er niet mee in aanraking. Vochtproblemen in de kruipruimte worden dan ook meestal veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid en niet door het grondwater dat te hoog staat. Deze luchtvochtigheid is vrij gemakkelijk te verlagen.

 

De luchtvochtigheid aanpakken

Er zijn drie manieren waarop je de luchtvochtigheid in je kruipruimte naar een beter niveau kunt brengen. Je kunt zelf de ventilatie verbeteren of een dampkerende folie aanbrengen. Je kunt ook een isolatiebedrijf langs laten komen om je bodem te isoleren.

  • Folie: door een dampkerende folie op de bodem van je kruipruimte te leggen kan het water daarboven niet meer verdampen. Zonder dit folie lag het verdampingspunt midden in de kruipruimte en de kamers erboven. Mat het folie gebeurt dit op grondniveau. De lucht zal hierdoor automatisch droger worden, wat natuurlijk betekent dat je muren en de onderkant van je vloer ook veel minder nat zullen zijn.
  • Ventilatie: door je kruipruimte goed te ventileren geef je het vocht dat zich in de lucht bevindt een uitweg geven naar buiten. Kruipruimtes worden meestal geventileerd door middel van de spouwmuur of ventilatiekokers. Heb je recentelijk je spouwmuur laten isoleren, dan is de kans dat je kruipruimte niet meer ventileert erg groot. Door deze ruimte onder je woongedeeltes constant van frisse lucht te voorzien los je niet alleen vochtproblemen op, maar kan radongas ook worden afgevoerd.
  • Bodemisolatie: bodemisolatie heeft dezelfde functie als het folie, alleen komt hier ook een isolatiewaarde bij kijken. Dat betekent dat je vloer zal opwarmen, omdat het isolatiemateriaal vrij dik op de bodem van je kruipruimte komt te liggen. De verdamping wordt door deze laag overgenomen en de lucht wordt gezonder en warmer. Dit merk je natuurlijk direct in je woongedeeltes. Bodemisolatie is een methode die goed als na-isolatie kan fungeren of als ondersteuning van de belangrijkste vloerisolatie, omdat het de vloer matig isoleert. Gebruik in het geval van een natte kruipruimte geen schelpen, maar EPS. Dit is volledig ongevoelig voor vocht en blijft drijven als het grondwater omhoog komt.

 

Andere aandachtspunten

De bovenstaande maatregelen kunnen het water in je kruipruimte dus helpen verwijderen, maar je vloer is er nog niet voldoende mee geïsoleerd. Is je kruipruimte hoog genoeg, dan kun je daarnaast ook isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan laten plaatsen. Op die manier kun je de beste isolatiewaarden realiseren. Het is alleen wel verstandig dat je aandacht schenkt aan de volgende punten.

  • Betonnen vloer: een betonnen vloer kun je in principe isoleren met elk materiaal. In vochtige kruipruimtes is het dan verstandig om een dampdicht materiaal te kiezen, omdat deze je ondervloer volledig tegen het vocht beschermt. Purschuim of dampdichte isolatiefolie zijn hier goede voorbeelden van. Laat je vloer eerst goed drogen door folie aan te brengen op de vloer en ventilatie te verbeteren. Geef je vloer hier zeker drie weken de tijd voor. Daarna kan de isolatiespecialist beginnen met de werkzaamheden en heb jij daarna je ondervloer volledig van het vocht afgesloten.
  • Houten vloer: is je vloer gemaakt van hout, dan is het nog belangrijker dat je je vochtproblemen oplost, omdat hout anders zal gaan rotten. Dit moet je dan met een dampopen materiaal doen, omdat hout ventilatie nodig heeft. Dampopen materialen die goed tegen vocht kunnen zijn wat lastiger te vinden, maar Icynene Ecospray, dampopen isolatiefolie en thermoskussens zijn hier goede voorbeelden van.
  • Dampdichte beschermlaag: twijfel je en ben je bang dat je toch te veel problemen zal ondervinden van het vocht in je kruipruimte, kies dan een isolatiemateriaal waar al een dampdichte beschermlaag op is aangebracht. Deze zijn dan logischerwijs altijd dampdicht. Heb je een dampopen materiaal nodig, dan kun je deze beschermen met een dampdichte folie op de vloer of door je vloerisolatie met bodemisolatie te combineren.

 

Vergelijk offertes

Natuurlijk is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en is het altijd verstandig om in het geval van een natte kruipruimte advies te vragen bij een isolatie expert. Als je hier onze vergelijkingstool gebruikt kun je de eerste stap zetten richting een droge kruipruimte en een geïsoleerde vloer.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x