Laatst bewerkt op: 17 sep 2024
Vloerisolatie vochtige kruipruimte? Als jij je vloeren wilt isoleren en je hebt een kruipruimte, dan heb je geluk. Er staan dan namelijk twee methoden tot je beschikking waarop je dit uit kunt voeren en deze vinden allebei onder je woning plaats. Dat betekent geen werkzaamheden in je woongedeeltes en dus weinig overlast. Daarnaast kan je vloerbekleding gewoon blijven liggen waardoor de klus veel sneller is afgerond. Heb jij een vochtige kruipruimte, dan hoeft dit je niet te weerhouden je vloeren toch te laten isoleren. Sterker nog, vaak kun je zo de problemen oplossen.
Enkele voorzorgsmaatregelen
Helaas leveren kruipruimtes onder woningen vaker problemen op dan voordelen. Natuurlijk houden ze je woongedeeltes weg van het grondwater, maar vocht in de kruipruimtes kan nog steeds je woning in trekken, het kan je vloeren koelen en schimmel en vocht veroorzaken onder je woongedeelten. Als jij een vochtige kruipruimte hebt en je wilt je vloeren laten isoleren, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Je kunt dit moment namelijk aangrijpen om direct je vochtproblemen te laten verhelpen. Voordat je hieraan begint, zijn er twee dingen die je alvast zelf kunt doen.
- Ventilatie: kruipruimtes zijn vaak slecht geventileerd en dit veroorzaakt problemen met condensatie. De lucht wordt niet ververst en de waterdeeltjes hebben geen uitweg behalve om neer te strijken op koude oppervlakten. Ga eerst na of je kruipruimte nog wel voldoende ventileert en verbeter dit door te ventileren via je spouw of via buizen. Het klimaat in je kruipruimte zal daarna al aanzienlijk zijn verbeterd.
- Dampkerende folie: een grote boosdoener van vochtproblemen in de kruipruimte is bodemwater. Doordat dit midden in de ruimte verdampt is de luchtvochtigheid erg hoog. Door een dampkerende folie op de grond van je kruipruimte aan te brengen kun je ervoor zorgen dat de verdamping onder het folie plaatsvindt en niet meer in de lucht erboven.
Vochtige kruipruimtes en isolatie
Nadat je bovenstaande maatregelen hebt genomen laat je je kruipruimte drie weken uitdrogen. Je zal al snel een groot verschil zien. Je kunt nu je vloeren op twee manieren laten isoleren en een combinatie van de twee is ook mogelijk.
- Bodemisolatie: bodemisolatie is een uitstekende manier om je vloeren matig te isoleren en om van je vochtproblemen af te komen. Het isolatiemateriaal wordt machinaal en onder hogedruk je kruipruimte in gespoten. Dit zijn vaak EPS-chips, -parels of schelpen. Het verdampingspunt wordt door deze laag overgenomen en je vloeren worden automatisch warmer. Met bodemisolatie sla je twee vliegen in één klap. Het wordt vaak gekozen als vorm van na-isolatie of als vorm van isolatie indien de kruipruimte lager is dan 35 centimeter.
- Vloerisolatie: de andere manier om je vloeren via de kruipruimte te laten isoleren is door een isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan te laten brengen. Hiervoor moet de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog zijn, maar 50 centimeter is beter. Met vloerisolatie los je je vochtproblemen niet op, dus het is belangrijk dat je dit combineert met folie, ventilatie en/of bodemisolatie. Je bereikt hier wel de beste isolatieresultaten mee, omdat je de vloer afschermt van het natte en koude klimaat eronder.
Het juiste materiaal
Niet alle materialen kunnen in vochtige kruipruimtes worden gebruikt. Dat komt doordat niet alle materialen tegen schimmels kunnen. Daarbij zullen sommige materialen het water eerder opnemen dan tegenhouden en dat is dan natuurlijk niet de bedoeling. De volgende isolatiematerialen zijn zeer geschikt voor gebruik in vochtige kruipruimtes.
- EPS: EPS, of piepschuim, is totaal ongevoelig voor vocht. Op de bodem van je kruipruimte blijft het drijven en er zal geen schimmel of mos op groeien. Ook tegen de onderkant van je vloer zal het in een vochtige kruipruimte geen schade oplopen. In tegendeel, EPS wordt aangeraden als isolatiemateriaal bij uitstek in vochtige kruipruimtes.
- Dampdichte materialen: als je een betonnen vloer hebt, dan kun je alle dampdichte materialen gebruiken als isolatiemateriaal in de kruipruimte. Deze ademen niet, dus laten geen lucht en geen vocht door tot de ondervloer. Als je nog twijfelt kun je ze altijd beschermen met een dampdicht folie, maar de meeste materialen zijn al voorzien van een extra dampdichte beschermlaag.
- Dampopen materialen: heb je een houten vloer en bevindt deze zich in een vochtige kruipruimte, dan zal je deze moeten isoleren met een dampopen materiaal. Het probleem is dat de meeste dampopen materialen niet geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes. Dampopen isolatiefolie, Icynene Ecospray en thermoskussens vormen hierop een uitzondering. Ga jij een houten vloer isoleren via een vochtige kruipruimte zorg er dan altijd voor dat de ventilatie goed is, dat de bodem is afgedekt met folie of een isolatiemateriaal en dat je een dampopen vochtbestendig isolatiemateriaal kiest om tegen de onderkant van je vloer aan te laten plaatsen.
Vergelijk offertes
Natuurlijk vraag je bij dit soort kwesties het beste de hulp van iemand die er verstand van heeft. Wij kunnen je in contact brengen met een aantal specialisten die je exact kunnen vertellen waarmee je jouw vloer via je vochtige kruipruimte kunt isoleren en hoeveel dit kost. Wacht daarom niet en ontvang snel enkele vrijblijvende offertes toegepast op jouw situatie.