Laatst bewerkt op: 17 sep 2024
Vloerisolatie verplicht? Vloerisolatie levert je grote besparingen op. Omdat je via de vloer gemiddeld zo’n 15 procent van alle warmte verliest kun je dit ook besparen door je vloeren te laten isoleren. De overheid moedigt huiseigenaren aan om hun bestaande woning te laten isoleren, omdat je daar duurzamer van wordt en je minder fossiele brandstoffen nodig hebt. Dit is beter voor het milieu in Nederland en de wereld. Het is voor eigenaren van bestaande woningen echter niet verplicht om je vloer te laten isoleren. Wanneer je een nieuwbouwwoning gaat bouwen of je gaat een renovatieproject beginnen, dan is het een ander verhaal.
Vloerisolatie verplicht in nieuwbouwwoningen
Alle regels en normen waaraan je moet voldoen als je een nieuwbouwwoning gaat bouwen zijn vastgelegd in een officieel document. Dit document heet het Bouwbesluit en iedereen die werkzaam is in de bouw is hier goed mee bekend. Voldoet jouw nieuwe woning niet aan de regels die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd, dan kan je gevraagd worden dit te rectificeren, met alle financiële gevolgen van dien. Wat betreft vloerisolatie is er in het Bouwbesluit vastgelegd dat deze in nieuwbouwwoningen een Rc-waarde moet hebben van minstens 3,5 m2K/W. In nieuwe gebouwen is vloerisolatie dus verplicht.
Vloerisolatie en vloerrenovatie
Een andere situatie waarin voerisolatie verplicht is, is als je je vloeren gaat renoveren. Ben je van plan vloerverwarming te laten plaatsen, ga je beginnen aan een groot renovatieproject of is je vloer volledig aan vernieuwing toe, dan ben je verplicht deze ook direct te laten isoleren. Dit is echter geen vreemd verzoek, want tijdens een vloerrenovatie wordt je huidige vloer laag voor laag weer opgebouwd. De isolatielaag maakt daar standaard deel van uit. Vloeren die zijn gerenoveerd moeten worden opgeleverd met een Rc-waarde van minstens 2,5 m2K/W.
Wie controleert dit?
Aangezien je waarschijnlijk een vergunning hebt moeten aanvragen voor je bouwproject, is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om te controleren of je alles volgens de regels hebt uitgevoerd. Ze zullen de isolatiewaarde van je vloer waarschijnlijk niet bij de oplevering of tijdens de werkzaamheden komen controleren, maar het is daarna elk moment van de dag mogelijk dat ze langskomen en kijken of jouw bouwwerk correct is samengesteld. Als ze de vloerisolatiewaarde controleren en bepalen dat deze niet hoog genoeg is, dan zal je dit moeten rectificeren en hier uiteraard zelf de kosten voor moeten dragen. Doe je dit niet snel genoeg, dan loop je het risico op een boete.
De juiste R-waarden halen
De R-waarde wordt ook wel de warmteweerstand coëfficiënt genoemd. Dat betekent dat het aangeeft hoeveel warmte een materiaal of oppervlak kan weerstaan. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter je vloer isoleert. Om een Rc-waarde van 3,5 m2K/W met je vloer, zal je materiaal een Rd-waarde moeten hebben van circa 3,3 m2K/W. Met Rc-waarde wordt dus de warmteweerstand van een oppervlak aangeduid en de Rd-waarde vertelt je wat de warmteweerstand is van een materiaal. De dikte van het materiaal bepaalt de hoogte van de R-waarde en hoe dikker het materiaal wordt aangebracht hoe beter het isoleert. Het onderstaande overzicht kan je helpen met het bepalen van de dikte van jouw vloerisolatiemateriaal als je minstens de landelijke norm voor nieuwbouwvloeren wilt halen. De exacte getallen kun je het beste nagaan op de verpakking of bespreken met een isolatiespecialist.
Isolatiemateriaal | Gewenste dikte voor Rd-3,3 en Rc-3,5 |
PUR-platen | 7 – 9 centimeter |
Glaswol | 12 centimeter |
Purschuim | 13 centimeter |
EPS-platen | 13 centimeter |
Steenwol | 13 centimeter |
Purschuim | 14 centimeter |
JetSpray | 15,5 centimeter |
Isolatiefolie | 3 kussens/81 millimeter |
Geen verplichtingen
Als woningeigenaar van een bestaande woning heb je dus, tenzij je een vloerrenovatie in gaat plannen, verder geen verplichtingen wat betreft jouw vloerisolatie. Je kunt dus zelf bepalen hoe goed de isolatie zal zijn van je vloer. Deze beslissing kan worden beïnvloed bijvoorbeeld door het budget dat je ter beschikking hebt of door de dikte van het materiaal. Het is echter geen slecht idee om toch te proberen de landelijke norm van minstens 3,5 m2K/W aan te houden, en wel om verschillende redenen.
- Je K-waarde gaat omhoog: één van de manieren waarop de waarde van een woning wordt bepaald is door te kijken naar de K-waarde. De K-waarde geeft aan hoe goed de gehele schil van je woning isoleert. Als je je vloer isoleert, gaat de K-waarde omhoog en wordt je woning dus meer waard. Daarbij zal deze direct sneller te verkopen zijn.
- De beste prestaties: als je goede prestaties wilt zien nadat je je vloerisolatie hebt geplaatst en je woont in een normaal geïsoleerde woning, dan is het verstandig als je een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 aanhoudt voor je vloer. Plaats je ook vloerverwarming, dan wordt dit verhoogd naar minstens 5 m2K/W.
Vergelijk offertes
Om exact te achterhalen wat jij in jouw situatie moet betalen voor vloerisolatie gebruik je hier onze vergelijkingstool. Je gegevens vul je in een paar minuten in, deze stuur je naar ons op en je zal snel alle financiële details ontvangen die je nodig hebt.