Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 17 sep 2024

Vloerisolatie U-waardeVloerisolatie U-waarde? Wanneer je bezig gaat met het plannen van vloerisolatie, dan zal je ongetwijfeld hebben nagedacht over de isolatiewaarden die je hiermee wilt bereiken. Nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld standaard uitgerust met een vloer die een Rc-waarde heeft van 3,5 m2K/W of vind je ramen met HR++ glas die een U-waarde hebben van minder dan 1,2 W/m2K. Maar wat betekent dit eigenlijk allemaal?

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Het uitgangspunt: de lambdawaarde

Alles begint bij de lambdawaarde van een materiaal. Aan de hand daarvan worden de andere isolatiewaarden uitgerekend. De lambdawaarde wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. De waarde geeft aan hoeveel warmte een materiaal doorlaat en wel per vierkante meter oppervlak, van 1 meter breed en bij een verschil van 1 graad Kelvin. De lambdawaarde is dus het beste als deze laag is en per materiaalsoort staat deze min of meer vast. Wanneer je bij de productspecificaties kijkt zie je vaak de lambdawaarde staan. Deze zegt dan dus eigenlijk niets over de isolatiewaarde die het product dat je in handen hebt heeft, maar over het materiaal waarvan het is gemaakt.

 

De R-waarden

De lambdawaarde wordt vervolgens gebruikt om de R-waarde uit te rekenen. Deze waarde wordt ook wel de warmteweerstandcoëfficiënt genoemd en deze vertelt je dus hoe goed een materiaal of oppervlak de warmte tegen houdt. Hoe hoger dit getal, hoe beter de isolatiewaarde. R-waarden worden vaak gebruikt bij isolatiematerialen, zoals EPS, minerale wol en purschuim. Het wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Dat betekent dat je de uitkomst kunt beïnvloeden door de dikte van het materiaal aan te passen en dat klopt ook. Hoe dikker je een isolatiemateriaal aanbrengt, hoe beter deze isoleert. Er zijn meerdere R-waarden, maar de Rd-waarde en de Rc-waarde zal je het meeste tegenkomen. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een materiaal de warmte tegenhoudt en de Rc-waarde vertelt je dit over een oppervlak (vloer, dak, muren etc.).

 

De U-waarde

Naar aanleiding van de R-waarde wordt vervolgens de U-waarde uitgerekend. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij glas en kozijnen en bij vloeren zal je deze dus weinig tegenkomen. De isolatiewaarden van materialen worden uitgedrukt in R-waarden en de isolatiewaarden van glas en kozijnen zie je terug als U-waarde. De U-waarde is eigenlijk het omgekeerde van de R-waarde. Het geeft aan hoeveel warmte per graad Kelvin temperatuurverschil een vierkante meter glas doorlaat per seconde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Het komt tot stand door 1 te delen door de R-waarde.

 

De K-waarde

Als laatste zou je nog de K-waarde tegen kunnen komen. Dit is de totale isolatiewaarde van de schil je woning en ontstaat door alle U-waardes van de verschillende oppervlakten in huis bij elkaar op te tellen. Hoe hoger de K-waarde hoe slechter je woning isoleert. Nieuwbouwwoningen moeten bijvoorbeeld een K-waarde hebben van K40 of minder. Ter vergelijking hebben passiefwoningen een K-waarde van tussen de K10 en K20. De waarde van een woning wordt onder andere bepaald door naar de K-waarde te kijken.

 

Deze isolatiewaarden in de praktijk

In de praktijk zal jij deze waarden niet erg veel gebruiken. Wat wel handig is, is dat er op landelijk en Europees niveau richtlijnen zijn vastgesteld die jij als leidraad kunt gebruiken om het beste isolatiemateriaal te vinden. Niets weerhoudt je bijvoorbeeld om ook de vloer van jouw bestaande woning met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W als uitgangspunt te isoleren, zoals dit in het Bouwbesluit is vastgesteld voor nieuwbouwwoningen. Je K-waarde zal daardoor naar beneden gaan en daardoor wordt je woning meer waard. Aangetoond is dat vloeren het beste presteren en dus de meeste warmte binnenhouden als de isolatiewaarde tussen de 3,5 en 5 m2K/W ligt. Je kunt de isolatiewaarden ook gebruiken om isolatiematerialen met elkaar te vergelijken en bijvoorbeeld te bepalen welk materiaal je zo dun mogelijk kunt aanbrengen om toch een goede Rd-waarde te kunnen behouden.

 

Verschillende formules

Voor degenen die dit interessant vinden, worden hier de verschillende formules voor het berekenen van bovengenoemde isolatiewaarden op een rijtje gezet.

  • Lambdawaarde: hier is geen formule voor, het wordt bepaald door daadwerkelijk te testen hoeveel warmte een materiaal van 1 meter dikte per vierkante meter oppervlak doorlaat bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin.
  • R-waarde: de R-waarde wordt uitgerekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. De uitkomst wordt uitgedrukt in m2K/W en de formule is d / λ in m²K/W.
  • U-waarde: de U-waarde wordt uitgerekend door 1 te delen door de R-waarde en deze wordt uitgedrukt in W/m2 De formule is als volgt: U=1/R in W/m2K.
  • K-waarde: de K-waarde komt simpel gezegd tot stand als alle U-waarden van een woning bij elkaar worden opgeteld. Dit is in de praktijk echter niet zo simpel, omdat er rekening gehouden moet worden met de compactheid van het huis.

 

Vergelijk offertes

Ben je ook van plan om je vloeren te isoleren en heb je een R-waarde of een U-waarde gevonden die je graag wilt realiseren? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om uit te rekenen hoeveel je hiervoor betaalt. Wij gebruiken hier geen formules voor, maar slechts goede contacten met betrouwbare isolatiebedrijven uit jouw omgeving.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

april 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

februari 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

januari 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x