Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie Rd-waardeVloerisolatie Rd-waarde? Isolatiewaarden worden in de bouw gebruikt om mee te meten hoe goed iets isoleert. Dit gaat van materiaal niveau tot de isolatie van het volledige huis. Met isolatiewaarden kun je bijvoorbeeld aantonen dat jouw woning voldoet aan alle isolatie-eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit, kan worden bepaald in welke energieband je woning terecht hoort te komen en kun je ook je isolatiemateriaal uitkiezen. De Rd-waarde is één van deze isolatiewaarden die je veel tegen zal komen. De Rd-waarde geeft namelijk aan hoe goed een bepaald materiaal isoleert.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Twee verschillende R-waarden

De Rd-waarde maakt samen met de Rc-waarde deel uit van de R-isolatiewaarden. Deze twee waarden geven de warmteweerstand weer en worden uitgedrukt in m2K/W. Het uiteindelijke getal vertelt je hoeveel warmte een materiaal tegenhoudt dus een hogere R-waarde is per definitie beter. Er is vaak een klein verschil tussen de Rd-waarde en de Rc-waarde.

  • Rc-waarde: warmteweerstand van het gehele oppervlak, dus in dit geval de vloer. Dat is inclusief alle lagen zoals de vloerbedekking en de betonnen ondervloer.
  • Rd-waarde: de Rd-waarde geeft aan wat de warmteweerstand is van enkel het materiaal. Dit zie je dus ook als je aan het zoeken bent naar het beste isolatiemateriaal voor jouw klus. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

 

De dikte van het materiaal en de Rd-waarde

Er bestaat een verhouding tussen de dikte van het materiaal en de warmteweerstand ervan. Dit kan beter worden uitgelegd door toe te lichten hoe de R-waarde van een materiaal tot stand komt. Het uitgangspunt voor de berekeningen is de lambdawaarde en dit is een waarde die aangeeft hoeveel warmte een materiaal geleidt. Het is min of meer het tegenovergestelde van de R-waarden, omdat het laat zien hoeveel warmte wordt doorgelaten. Hoe kleiner dit getal, hoe beter de isolatiewaarde. De R-waarde wordt vervolgens uitgerekend door de dikte van het desbetreffende materiaal te delen door de lambdawaarde. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de Rd-waarde en hoe beter het materiaal isoleert.

 

De Rd-waarde en de landelijke norm

Je kunt deze isolatiewaarden dus gebruiken om van tevoren uit te rekenen hoe goed jouw vloer nadat de klus is afgerond zal isoleren. Dat betekent dat je het ook kunt omdraaien en kunt zien welke Rd-waarde je nodig hebt om een bepaalde Rc-waarde te bereiken. Om dat te doen kun je de landelijke norm voor nieuwbouwwoningen aannemen. Als je je vloerisolatie daaraan koppelt kun je een bestaande woning bezitten met een vloer die net zo goed geïsoleerd is als alle nieuwe woningen die nu worden gebouwd. Deze regels zijn in het Bouwbesluit vastgelegd en daarin wordt vermeld dat alle vloeren van nieuwbouw een Rc-waarde van minstens 3,5 m2K/W moeten hebben bij oplevering. Hiervoor heb je een materiaal nodig dat isoleert met een Rd-waarde van 3,3 m2K/W. De onderstaande tabel geeft aan hoe dik je verschillende gangbare isolatiematerialen aan moet brengen om deze landelijke norm van 3,5 m2K/W te halen. Voor exacte getallen raadpleeg je het beste je isolatiespecialist of de verpakking.

 

Isolatiemateriaal Gewenste dikte voor Rd-3,3 en Rc-3,5
PUR-platen 7 – 9 centimeter
Glaswol 12 centimeter
Purschuim 13 centimeter
EPS-platen 13 centimeter
Steenwol 13 centimeter
Purschuim 14 centimeter
JetSpray 15,5 centimeter
Isolatiefolie 3 kussens/81 millimeter

 

Andere isolatiewaarden

Naast de lambdawaarde en de R-waarden zijn er nog andere isolatiewaarden die in de bouw worden gebruikt. Hier vind je nog enkele voorbeelden.

  • De U-waarde: de Rc-waarde geeft aan hoeveel warmte een oppervlak weerstaat en de U-waarde vertelt je hoeveel warmte per seconde door één vierkante meter oppervlak ontsnapt. Dit wordt uitgerekend per constructiedeel, dus de vloer, het dak, de muren, de ramen etc. Het wordt uitgerekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde en het wordt uitgedrukt in W/m2 Hoe lager de U-waarde hoe beter een constructiedeel isoleert.
  • De K-waarde: met de K-waarde wordt aangegeven hoe goed een volledige woning geïsoleerd is. Het combineert de isolatiewaarden van alle constructieonderdelen en hier komt een score uit. Nieuwbouwwoningen moeten geïsoleerd worden met een K-waarde van minimaal K40. Passiefwoningen, ter vergelijking, hebben een K-waarde die schommelt tussen K10 en K20.

 

De hulp van een specialist

Als het in jouw situatie belangrijk voor je is dat je met je vloerisolatie een bepaalde isolatiewaarde behaalt, bijvoorbeeld omdat je ook vloerverwarming aan laat leggen of omdat je je energieband wilt verlagen, dan kun je deze isolatiewaarden gebruiken om te berekenen wat je nodig hebt. De hulp van een isolatiespecialist kan dan essentieel zijn en deze kunnen je bijstaan met raad en advies over hoe je deze waarden het gemakkelijkste kunt bereiken. Daarnaast hebben ze toegang tot de beste materialen, machines en gereedschappen om dit voor jou waar te kunnen maken.

 

Vergelijk offertes

Wil jij in contact komen met een goede isolatiespecialist om de isolatiewaarden van jouw vloer te bespreken? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken en enkele offertes opvragen specifiek voor jouw klus.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.