Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie ondervloerVloerisolatie ondervloer? Is het tijd om je vloerbedekking te vervangen of ben je een nieuwe woning aan het bouwen en is het tijd om te bepalen welke vloer hierin moet komen? Dan is het ook tijd om na te denken over de ondervloer. Het is om verschillende redenen namelijk niet verstandig om je nieuwe vloerbekleding direct op je betonnen of houten vloer te leggen. De levensduur zal hierdoor aanzienlijk korter zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hier vind je de informatie die je kunt gebruiken om een geschikte ondervloer te kiezen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat is een ondervloer?

Een ondervloer is een extra laag die je direct onder je nieuwe parket, laminaat of houten vloer aanbrengt. Dit doe je om je vloerbekleding te beschermen en de levensduur te verlengen. Er zijn verschillende soorten ondervloeren te krijgen en deze kun je uitkiezen op een aantal verschillende punten. Zo kan het belangrijk zijn dat de vloer zowel akoestisch- als thermisch kan isoleren, dat deze vochtdicht is of dat deze de vloer kan egaliseren. Een ondervloer zal je vloer dus verbeteren en tegelijkertijd beter preserveren.

 

Vier kenmerken

Ga je op zoek naar een ondervloer voor je nieuwe vloer, dan kun je deze uitkiezen om vier verschillende redenen. Eén hiervan is isolatie, maar je kunt ook andere voordelen halen uit je ondervloer. Het is dus handig om dit mee te nemen in je beslissing, zodat je de vloer nog beter kunt toepassen op je eigen omstandigheden.

  • Isolatie: je zal met een dunne ondervloer nooit een volwaardige isolatiewaarde kunnen halen en dit doe je eigenlijk altijd in combinatie met een materiaal dat beter isoleert. Toch zal de vloer warmer aanvoelen onder je voeten en kun je deze mogelijkheid gebruiken om de huidige isolatiewaarde van je vloer te verhogen.
  • Contactgeluid dempen: houten vloeren en vloeren van laminaat of parket staan bekend om hun problemen met contactgeluid. Dat is het geluid dat je hoort als er met harde schoenen over de vloer gelopen wordt. Dit is voor mensen die in de ruimtes onder je aanwezig zijn natuurlijk erg vervelend. Contactgeluid trilt soms door de gehele constructie heen en kan zelfs in kamers die niet aan de jouwe grenzen nog goed hoorbaar zijn. Je kunt een ondervloer zo uitkiezen dat deze geluiddempende eigenschappen heeft. De beste geluidsisolatie krijg je van materialen met het TÜV-certificaat.
  • Egaliseren: is je ondervloer niet egaal en is er sprake van kleine hoogteverschillen in het oppervlak? Dan kun je een egaliserende ondervloer kiezen om de ondergrond netjes recht te maken voor je vloerbedekking. Het is mogelijk om verschillen van tot en met 6 millimeter op deze manier op te vangen.
  • Vochtdicht: houten vloeren dienen beschermd te worden tegen vocht. Voor zowel hout als laminaat en parket is vocht desastreus. Omdat kruipruimtes vaak vochtig zijn en ons grondwater erg hoog staat is het in Nederland vrij normaal dat er soms vocht de vloeren in trekt. Met een vocht- en/of dampdichte ondervloer kun je onherstelbare beschadigingen als gevolg van vocht voorkomen.

 

Een ondervloer is geen isolatie

Het moet wel duidelijk worden gemaakt dat een ondervloer geen vloerisolatie is. Het is bedoeld ter bescherming van je vloer en het zal ervoor zorgen dat deze warmer aanvoelt, maar merkbare besparingen zal je er niet aan overhouden. Je kunt de volgende alternatieven gebruiken om een soortgelijk effect te realiseren en tegelijkertijd je vloeren goed te isoleren.

  • Isolatie: wil je wel dat je vloer beter isoleert, dan zal je onder je vloerbedekking geen ondervloer leggen, maar dan plaats je hier isolatieplaten. Kies dan voor harde persing drukvaste platen, zodat deze niet vervormen als ze onder druk komen te staan. Daarnaast zijn deze platen dunner en zal je vloer niet veel hoger komen te liggen naderhand.
  • Contactgeluid: er zijn ook isolatiematerialen die geluid kunnen dempen en tegelijkertijd je vloer kunnen isoleren. Minerale wol en met name glaswol staat hier erg bekend om, zowel als houtvezels en matten van polyethyleenschuim of polyolefineschuim.
  • Vochtproblemen: als jij je vloerbekleding wilt beschermen van vocht, dan zal je met een ondervloer het probleem niet oplossen. Heb je een kruipruimte, dan is bodemisolatie een uitstekende optie om vochtproblemen in je kruipruimte tegen te gaan. Heb je deze niet, dan is een vochtwerend isolatiemateriaal zoals purschuim een prima alternatief.
  • Egaliseren: is jouw vloer niet egaal, dan kun je elke isolatieplaat gebruiken om deze mee te egaliseren. Isolatieplaten zijn vaak dik en zullen eigenlijk alle oneffenheden simpelweg afdichten en opnemen. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een isolerende betonsoort als je een nieuwe chape wilt leggen. Dit beton bevat EPS-korrels of PUR-granulaat en zal daardoor een isolatiewaarde hebben. Dit is echter alleen als na-isolatiemiddel geschikt en op het isolatiebeton moet dan nog een laag gewone chape worden geplaatst voordat je je vloerbedekking aan kunt brengen.

 

Vergelijk offertes

Voor alle financiële informatie omtrent het isoleren van je vloeren raadpleeg je hier onze vergelijkingstool. Vraag snel en gemakkelijk enkele offertes op die je kunt gebruiken bij het vinden van de beste deal.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun