Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie isolatiewaardeVloerisolatie isolatiewaarde? Bij het kiezen van een geschikt materiaal voor je vloerisolatie zal je zien dat er een groot aantal mogelijkheden zijn. Misschien heb je een drukvast materiaal nodig, wil je graag investeren in een vorm van spuitisolatie of moet jouw isolatiemateriaal dampopen zijn omdat je een houten vloer bezit. Dit zijn slechts enkele criteria waarmee je je isolatiemateriaal kunt uitkiezen. Daarnaast is er ook altijd de isolatiewaarde waar aandacht aan wordt besteed. Vaak word je met terminologie gebombardeerd waar je misschien helemaal niets van snapt. Hier worden de isolatiewaarden waarmee je bij vloerisolatie te maken krijgt verder uitgelegd en kun je leren hoe je deze kunt gebruiken bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat zijn isolatiewaarden precies?

In de bouw wordt gebruik gemaakt van verschillende isolatiewaarden. Sommigen geven weer hoe goed een materiaal isoleert, de andere laat dit zien voor een volledig oppervlak en weer een andere voor je volledige woning. De isolatiewaarden vertellen je verschillende gegevens over de prestaties van het materiaal. Zo kunnen ze aangeven hoeveel warmte het tegenhoudt of hoeveel warmte het juist geleidt. In sommige gevallen is een lagere waarde dus beter en in andere gevallen is een hogere waarde het beste. Nu is het voor jou niet nodig om je van alle isolatiewaarden bewust te zijn. Het enige wat je moet weten is welke isolatiewaarde je nodig hebt om jouw gewenste isolatiewaarde te bereiken.

 

De R-waarden

Bij de isolatiematerialen wordt de isolatiewaarde aangegeven met de R-waarde dit wordt uitgedrukt in m2K/W. Met de R-waarde wordt de warmteweerstand van een materiaal of oppervlak aangeduid. Dat betekent dus dat je kunt aflezen hoeveel warmte wordt tegengehouden en dat een hoger getal beter is. Wanneer je in de winkel gaat kijken, dan zal je bij de materialen een Rd-waarde tegenkomen. Deze geeft de warmteweerstand van een materiaal aan. De uiteindelijke isolatiewaarde van je gehele vloer wordt de Rc-waarde genoemd. Hierover zijn wettelijke eisen vastgesteld in het Bouwbesluit.

  • Vloerrenovatie: zijn jouw isolatiewerkzaamheden onderdeel van een volledige vloerrenovatie? Dan moet de afgewerkte vloer volgens het Bouwbesluit een Rc-waarde hebben van minstens 2,5 m2K/W.
  • Nieuwbouw: ben je een nieuwe woning aan het bouwen, dan zal je je vloeren moeten isoleren totdat je een Rc-waarde van minstens 3,5 m2K/W hebt bereikt.

 

De lambdawaarde

Een andere waarde die je veel zal tegenkomen is de lambdawaarde. Hiermee wordt aangegeven hoe goed een materiaal de warmte geleidt. Het wordt uitgedrukt in W/mK en moet dus zo laag mogelijk zijn. Laat je echter niet voor de gek houden, want de lambdawaarde per materiaal wordt bepaald door hoe dit het wordt aangebracht. Dit betekent niet dat een materiaal met een lagere lambda waarde automatisch slechter isoleert, omdat dit gemakkelijk gecompenseerd kan worden door de dikte ervan te verhogen.

 

Waarom is dit belangrijk?

De isolatiewaarden van een materiaal kunnen voor jou een doorslaggevende factor zijn. Er zijn enkele situaties waarin een bepaalde waarde onmisbaar is, maar je kunt er ook aan aflezen hoe goed de isolatiewaarde is in vergelijking met de prijs die je voor het materiaal betaalt. Daarnaast kun je ze gebruiken om het isolerende effect te bereiken dat jij nodig hebt voor jouw vloer. Hier vind je enkele situaties waarin isolatiewaarden zeer belangrijk zijn.

  • Vloerverwarming: ben je van plan ook vloerverwarming te laten plaatsen, dan is het belangrijk dat je dit ondersteunt met een zeer goed isolerende vloer. Anders gaat een gedeelte van de warmte die je met je verwarming opwekt via de onderkant simpelweg weer verloren. Om deze zo goed mogelijk te behouden is het noodzakelijk dat de vloer onder je vloerverwarming een Rc-waarde heeft van minstens 5 m2K/W.
  • Passiefwoningen: ben je een passiefwoning aan het bouwen, dan is het erg belangrijk dat zo veel mogelijk van de warmte bewaard blijft. Hier zijn allerlei trucjes voor, waaronder het isoleren van je woning. Je zal dan dus altijd de beste isolatiewaarden proberen te realiseren. Een passiefhuis verbruikt namelijk maar 15 kWh per vierkante meter energie op jaarbasis.
  • Wettelijke voorschriften: natuurlijk zijn er ook de wettelijke voorschriften waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent of als je je vloer aan het renoveren bent. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit.

 

Wat is de beste isolatiewaarde voor jou?

Wat voor jou de beste isolatiewaarde is, kan dus volledig anders zijn dan voor iemand anders. Over het algemeen geldt hoe dikker het isolatiemateriaal aangebracht wordt, hoe beter de isolatiewaarde maar natuurlijk ook hoe hoger de prijs. Soms zal je concessies moeten doen, bijvoorbeeld als je niet wilt dat je vloer te hoog komt te liggen en je daarom liever een minder dikke isolatieplaat gebruikt. Ook zijn de isolatieresultaten bij bodemisolatie vaak minder, maar als jij een te lage kruipruimte hebt is dit soms wel de beste optie.

 

Vergelijk offertes

Als je vloerisolatie uit wilt laten voeren, dan is het altijd verstandig om te zien wat de verschillende lokale bedrijven je te bieden hebben. Dit kun je snel achterhalen met onze vergelijkingstool. Vul je gegevens in, wacht rustig af en je ontvangt snel enkele offertes specifiek voor jouw situatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dit is waarom je géén purschuim moet kopen

April 24, 2024

Dit zijn de gevaren van pur isolatie schuim als vloerisolatie.

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun