Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie hoe dikVloerisolatie hoe dik? Wanneer je vloerisolatie wilt (laten) uitvoeren zal je een groot aantal keuzes moeten maken. De belangrijkste van deze keuzes is het materiaal dat je wilt gebruiken. Er zijn een groot aantal verschillende isolatiematerialen op de markt en hier wordt nog regelmatig wat aan toegevoegd. Deze diversiteit is ook wel nodig, omdat niet elke vloer hetzelfde is en niet iedereen dezelfde wensen heeft. In sommige gevallen kan het belangrijk zijn dat het isolatiemateriaal dat je kiest een bepaalde dikte heeft. Hier lees je over wanneer de dikte van een isolatiemateriaal ertoe doet.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wat betekent de dikte?

In het geval van vele isolatiematerialen betekent een dikkere doorsnee een betere isolatiewaarde. Dit is bijvoorbeeld zo met isolatieplaten, -dekens, -kussens, met schelpen, EPS-parels en -chips, met spuitisolatie en ook met isolatiefolie. De isolatiewaarde van een materiaal wordt meestal uitgedrukt in de Rd-waarde. Dit vind je op alle isolatieproducten terug. De Rd-waarde geeft aan hoe goed de warmteweerstand is van een bepaald isolatiemateriaal en hoe hoger de waarde is, hoe meer warmte het weerstaat en hoe beter het dus isoleert. Dit heeft ook direct invloed op de dikte van het materiaal.

 

De bovenkant van de vloer isoleren

Ga je de bovenkant van de vloer isoleren, dan kan de dikte van een materiaal doorslaggevend zijn. Je zal namelijk het isolatiemateriaal op de ondervloer leggen wat betekent dat je vloer altijd hoger zal worden. Er zijn speciale isolatieplaten voor deze methode die met een zo laag mogelijke dikte een zo hoog mogelijke isolatiewaarde laten zien. Deze zijn vaak wel duurder en de isolatiewaarden van de dunnere platen blijven soms onvoldoende. Als je geen kruipruimte hebt en je wilt toch goede vloerisolatie, dan zal je er niet onderuit komen dat je vloer minstens 10 centimeter hoger komt te liggen omdat je dikkere platen nodig hebt.

 

Je wilt een bepaalde isolatiewaarde

Een andere situatie waarin de dikte van het isolatiemateriaal er toe doet is als je zelf al besloten hebt welke isolatiewaarde je zou willen zien voor je vloer. Soms is dit zelfs wettelijk bepaald en in het Bouwbesluit vastgelegd. De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de gehele vloer aan en in nieuwe woningen mag deze niet lager zijn dan 3,5. Ga je je vloer renoveren, dan moet je er wettelijk voor zorgen dat deze een Rc-waarde van minstens 2,5 bereikt. Over het algemeen wordt geadviseerd dat je bij een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 de beste resultaten behaalt. Hiervoor moet het isolatiemateriaal een Rc-waarde hebben van 3,3. In de praktijk betekent dit dat het dik moet worden aangebracht, soms wel tot meer dan 20 centimeter. Uiteraard verschillen de diktes per materiaal.

 

Hoe dik moet jouw vloerisolatie worden aangebracht?

Als jij een kruipruimte hebt, dan kun je in principe zonder problemen je vloerisolatie zo dik laten aanbrengen als je wilt. Hierop kan je budget invloed hebben (hoe dikker, hoe duurder), maar ook de isolatiewaarde die je wilt bereiken. Als je vloer al geïsoleerd is, maar je wilt dit verbeteren, dan is het niet nodig om voor extra dikte te kiezen, ook al heb je de ruimte ervoor. Ga je aan de bovenkant isoleren, dan zal je dit waarschijnlijk doen wanneer je toch al nieuwe vloerbedekking nodig hebt, wanneer je een renovatie uit gaat voeren of wanneer je vloerverwarming wilt laten plaatsen. Bespreek in dat geval met je isolatiespecialist wat je te wachten staat wat betreft de diktes, zodat je hier je deuren en drempels op kunt aanpassen.

 

Vergelijk offertes

Voor alle financiële informatie die je nodig hebt bij het isoleren van je vloer gebruik je onze vergelijkingstool. Door je gegevens in te vullen ontvang je snel enkele offertes van betrouwbare isolatiebedrijven uit je eigen omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.