Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie geen PURVloerisolatie geen PUR? Purschuim is al jarenlang één van de meest populaire isolatiematerialen in ons land. De regering gaat het in sommige hoedanigheden echter verbieden en je zal het dan ook vanaf 2023 niet meer aan kunnen treffen in de winkels. Dit komt doordat purschuim soms HFK’s bevat die worden gebruikt als drijfgas bij het aanbrengen van het materiaal. Deze HFK’s zijn erg schadelijk voor het milieu, omdat ze de ozon aantasten. Nu is het niet zo dat alle PUR HFK’s bevat, maar het kan wel en reden zijn waarom je liever geen pur gebruikt bij je isolatiewerkzaamheden. Gelukkig zijn er vandaag de dag voldoende alternatieven.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Alternatieve spuitisolatie

Eén van de redenen waarom purschuim zo in trek is, is omdat het vloeibaar wordt aangebracht. Je kunt het dus tegen elk oppervlak aan spuiten zonder dat je het op maat moet snijden. Daarbij vormt het zich naadloos rondom buizen en pijpen en dat is in de kruipruimte een zeer groot voordeel. Nadat purschuim is aangebracht zet het uit en zal het een dampdichte laag vormen tussen je vloer en de buitenwereld. Alle kieren, scheuren en gaatjes worden zo gedicht. Spuitisolatie is dus erg handig wanneer er sprake is van een complexe kruipruimte of gewelven zoals je aantreft onder broodjesvloeren. Er zijn enkele alternatieve spuitisolatiematerialen op de markt:

  • JetSpray: JetSpray is een glaswol dat tegen de onderkant van de vloer wordt aan gespoten. Het bevat glas, zand en een natuurlijk bindmiddel. Hierdoor ruikt het niet, kan het ook tegen de meest complexe oppervlakten worden aangebracht en zal het zich daar probleemloos hechten. Een voordeel van JetSpray is dat het dampopen is en daarom ook geschikt voor houten vloeren. Het heeft echter een minder goede isolatiewaarde dan purschuim.
  • Icynene H2Foam: Icyene schuim is net als purschuim een vorm van spuitisolatie, alleen gebruikt het geen HFK’s als drijfgas, maar water. Hierdoor is het vrijwel geurloos en is het dus onschadelijk voor mens, plant en dier. Icynene H2Foam kan ook gebruikt worden voor houten vloeren, maar zal ook minder goed isoleren dan purschuim.

 

Alternatieve goed isolerende isolatiematerialen

Een andere grote reden waarom mensen voor PUR kiezen is omdat het zo goed isoleert. Nadat het is aangebracht is er een volledig dichte laag ontstaan die alle gaatjes en kiertjes dicht en zo nauwelijks nog warmte doorlaat. De lambdawaarde van purschuim is 0,026 W/mK, maar dit kun je met andere isolatiematerialen ook realiseren. Hier vind je enkele voorbeelden.

  • Thermoskussens: thermoskussens bestaan uit dunne aluminium vellen met daartussen stilstaande lucht. Deze werken volgens hetzelfde principe als een thermoskan en de lambdawaarde van thermoskussens ligt rond de 0,026 W/mK, exact hetzelfde als dat van purschuim. De kussens kunnen alleen tegen de onderkant van de vloer worden geplaatst en hier moet wel ruimte voor zijn. Thermoskussens zijn geschikt zowel voor houten- als betonnen vloeren en moeten door een specialist worden geplaatst.
  • Isolatieplaten van PIR, XPS of PUR: de isolatiewaarden van isolatieplaten verschillen, omdat ze worden geleverd in verscheidene uitvoeringen. Over het algemeen geldt hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatiewaarde. Daarom kun je deze exemplaren vinden met een lambdawaarde van 0,026 tot 0,035 W/mK. Als je aan de bovenkant van de vloer gaat isoleren, dan kan de dikte wel een probleem opleveren, omdat dan je vloer aardig hoger zal komen te liggen.
  • Isolatiefolie: omdat isolatiefolie niet alleen de warmte tegenhoudt, maar deze ook reflecteert zijn er folies op de markt die erg goed isoleren. Ook hier geldt vaak weer hoe dikker het materiaal hoe beter de lambdawaarde. Er bestaan folies met een lambda waarde van slechts 0,011 W/mK. Houd er wel rekening mee dat je dan vaak veel meer betaalt en dat de isolatielaag dan veel dikker zal zijn. Het is niet nodig om zo’n lage lambdawaarde uit te kiezen, maar het geeft wel aan dat er op isolatievlak materialen zijn die zelfs beter presteren dan purschuim.

 

Alternatieve duurzame materialen

Ga je isoleren met purschuim, dan ben je dus in sommige gevallen helemaal niet duurzaam bezig. In tegendeel, door de gassen die je de lucht in brengt tijdens de werkzaamheden ben je juist erg schadelijk voor het milieu. Eenieder die isolatie overweegt doet dit ook vanuit een milieuvriendelijk oogpunt en purschuim werkt dit dus tegen. Dit is een grote tegenstrijdigheid, maar gelukkig niet onontkoombaar. Er zijn tegenwoordig een groot aantal ecologische en duurzame isolatiematerialen op de markt waarmee je op een volledig milieuvriendelijke manier en met respect voor mens, dier en plant kunt isoleren. Enkele voorbeelden hiervan zijn vlas en hennep (deze zuiveren de lucht al voordat ze worden gebruikt als isolatiemateriaal), kurk, gerecycled katoen, houtvezels en schapenwol.

 

Vergelijk offertes

Er zijn dus echt voldoende alternatieven voor PUR en je kunt veel verantwoordelijker je woning isoleren als je je hier een klein beetje in verdiept. Daarom kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken en de prijzen opvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten. Zo kun je direct zien welk alternatieve materiaal voor jou het beste is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.