Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie doe-het-zelfVloerisolatie doe-het-zelf? Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning beter te isoleren en dit is natuurlijk niet vreemd. Door de warmte langer binnen te houden zal je minder hard hoeven stoken wat een besparing oplevert. Daarnaast word je zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, gaat je CO2-uitstoot naar beneden en zal je woning van binnen comfortabeler aanvoelen omdat de warmte beter wordt verdeeld. Vele redenen om je woning te isoleren en één van de oppervlakten waar veel winst te halen is, is de vloer. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken als je besluit je vloer zelf te isoleren.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Tip 1: weet waar je aan begint

Allereerst is het aanbrengen van een isolatiemateriaal een vrij specialistische klus. Als je het niet goed doet zet je de uiteindelijke isolatiewaarde op het spel en kun je koudebruggen veroorzaken. Weet daarom goed waar je aan begint door eerst zoveel mogelijk informatie in te winnen. Op basis van die informatie bepaal je welk materiaal en welke methode je wilt gebruiken. Lees altijd goed de instructies door die je op de verpakking aantreft en neem de tijd.

 

Tip 2: de ideale isolatiewaarde

Een andere beslissing die je moet maken is de isolatiewaarde. Deze wordt vaak aangegeven als de R-waarde en dit geeft weer hoeveel warmte een oppervlak of materiaal tegenhoudt. Deze warmteweerstand is dus het beste als het getal hoger is. Over het algemeen wordt aangehouden dat een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 je het ideale resultaat levert. De Rc-waarde geeft de warmteweerstand van je gehele vloer weer. Om dit te bereiken schaf je een isolatiemateriaal aan met een Rd-waarde van minstens 3,3. Soms zal je dan iets meer moeten betalen, maar heb je deze investering ook sneller terugverdiend.

 

Tip 3: isoleer eerst de rest van je woning

Warme lucht stijgt en je vloer is daarom niet het oppervlak waar je de meeste warmte verliest. Via het dak en de muren samen verlies je maar liefst 50 procent van alle warmte die je dagelijks stookt (elk 25 procent) terwijl er via je vloer ‘maar’ 15 procent warmte verloren gaat. Het is daarom voordeliger om eerst je muren en je dak te isoleren alvorens je overgaat op je vloeren. Als je zelf wollen sokken aantrekt in de winter, maar je gaat naar buiten zonder broek en jas, dan zal je het nog steeds koud hebben. Andersom is dit veel minder zo. Dit houdt natuurlijk niet in dat je je vloerisolatie moet overslaan, in tegendeel. Het is alleen beter om het te zien als onderdeel van je gehele woningisolatie dan als alleenstaand wondermiddel.

 

Tip 4: kies het juiste materiaal

Niet alle materialen zijn geschikt voor alle situaties. Ga je aan de bovenkant van je vloer isoleren, dan kies je het beste een drukvaste isolatieplaat uit die onder druk van boven niet vervormt. Isoleer je via de kruipruimte, dan is het handig als je een materiaal uitkiest dat je gemakkelijk in kleine ruimtes aanbrengt, zoals isolatiedekens. Isoleer je de vloer van je appartement, dan is het niet onverstandig om een materiaal uit te kiezen dat contactgeluid vermindert, zoals houtvezelplaten. Zo zijn er vele kenmerken die voor jouw situatie misschien beter zijn. Andere voorbeelden van handige kenmerken zijn brandwerendheid, vochtbestendigheid, akoestische isolatie en dampopenheid.

 

Tip 5: denk aan vocht

Ga je in de kruipruimte aan de slag, dan zal deze vaak vochtig zijn. Misschien ontstaat er regelmatig condensatie tegen de vloeren en de muren en het is goed om je isolatiemateriaal hiertegen te beschermen. Dit doe je gemakkelijk op twee manieren:

  • Bodemfolie: het is altijd verstandig om de bodem van je kruipruimte te bedekken met een bodemfolie. Dit folie zorgt ervoor dat het grondwater niet meer in je kruipruimte verdampt waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Je kruipruimte zal aanzienlijk droger worden, wat natuurlijk an sich al een positieve verandering is.
  • Ventilatie: zorg na het isoleren altijd voor een goede ventilatie in de kruipruimte. Dit is essentieel om het klimaat daar te verbeteren. Isoleer via kokers in de muur of via de spouwmuur zodat de kruipruimte altijd van verse lucht wordt voorzien. Op die manier kan het vocht in de lucht worden afgevoerd en kan je kruipruimte drogen.

 

Tip 6: combineer het met iets anders

Wanneer je aan vloerisolatie denkt, kun je het gemakkelijk uitvoeren als onderdeel van een veel grotere klus. Zo is het een goed moment om te overwegen of je ook vloerverwarming wilt plaatsen of dat je misschien je vloerbekleding drastisch wilt veranderen. Ook kun je het combineren met het verbeteren van het klimaat in je kruipruimte en het oplossen van vochtproblemen aldaar. En heb jij een Kwaaitaalvloer? Dan is dit het moment om een specialist in te schakelen en de vloer te inspecteren op betonrot. Is dit niet aanwezig, dan kunnen sommige isolatiematerialen zelfs helpen dit te voorkomen.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel je ter vergelijking zou moeten betalen als een specialist jouw klus uit zou voeren? Of wil je de beste prijzen voor bepaalde materialen vinden? Dan kun je via onze vrijblijvende vergelijkingstool alvast enkele offertes opvragen bij betrouwbare specialisten in jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.