Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie condensEén van de grootste tegenstrijdigheden omtrent vloerisolatie is dat het aan de ene kant kan helpen condensatie onder je vloer te verminderen, maar dat het aan de andere kant condensatie in de ruimtes boven de vloer kan verergeren. Dit zou je er niet van moeten weerhouden om je vloeren te laten isoleren, integendeel. Er is gemakkelijk wat aan de overmatige condensvorming te doen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

 

Condensatie onder de vloer

Eigenaren van woningen die een kruipruimte hebben weten dat er grote problemen kunnen ontstaan met vocht onder de vloer. Kruipruimtes beschermen de ondervloer van het grondwater, maar er staan dus regelmatig plassen water op de bodem. Dit verdampt en condenseert weer tegen de muren en de ondervloer. Tegenwoordig zijn er betere technieken om je woning van het grondwater te beschermen, maar oudere woningen bevatten vaak een kruipruimte. Het is vanzelfsprekend dat je hier het beste een oplossing voor vindt, omdat veel vocht in je constructie je veiligheid op het spel kan zetten. Er zijn verscheidene manieren waarop je hier wat aan kunt doen.

  • Bodemisolatie: bodemisolatie is een soort ‘vloerisolatie’ die wordt toegepast als de kruipruimte te laag is om in te werken. Er wordt dan een isolatiemateriaal de kruipruimte in gespoten totdat dit een bepaalde dikte heeft bereikt. Als gevolg vindt de verdamping van het grondwater niet meer plaats in de kruipruimte, maar in de isolatielaag waardoor de luchtvochtigheid aanzienlijk lager wordt. Hierdoor zal je ook minder problemen aantreffen met condens.
  • Bodemfolie: je kunt hetzelfde resultaat bereiken als je een bodemfolie aanbrengt op de vloer van de kruipruimte. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met vloerisolatie. Nadat de folie is aangebracht zal de kruipruimte eerst volledig moeten opdrogen (hier staat 3 weken voor). Daarna kan de onderkant van de vloer worden geïsoleerd met bijvoorbeeld isolatiekussens, -platen, purschuim of glaswol. De kruipruimte moet hiervoor een minimale hoogte hebben van 35 centimeter.
  • Ventilatie: problemen met condensatie los je op door het water in de lucht een uitweg te bieden. Dit doe je gemakkelijk en goedkoop door de ventilatie te verbeteren. Dit is sowieso in de kruipruimte essentieel, omdat het anders een muf, ongezond en vochtig hok wordt. Je kunt ventileren via de spouw of via buizen die je in de muren plaatst. De lucht kan zo constant worden ververst waardoor condensatie en de luchtvochtigheid aanzienlijk zullen afnemen.

 

Condensatie boven de vloer

Je kunt dus door vloer- of bodemisolatie uit te laten voeren direct de vochtproblemen in je kruipruimte aanpakken, maar helaas kan condensatie ook een gevolg zijn van een goed geïsoleerde woning. Voordat je de vloeren, het dak en de muren had geïsoleerd kon de lucht via barstjes en gaatjes ververst worden. Er was een soort van natuurlijke ventilatiestroom aanwezig. Nadat je je woning isoleert zijn al deze openingen dicht en kan je woning niet meer automatisch ademen. Net als dat de warmte niet weg kan, kan het vocht in de lucht ook niet meer weg. En dit wordt wel aangevuld elke keer als je kookt, doucht, ademt of zweet. Het is dus ook hier weer van groot belang dat je de ventilatie in je woning verbetert.

 

Condensatie, isolatie en ventilatie

Isolatie en condensatie gaan dus hand in hand en de manier waarop je dit oplost is door aandacht te besteden aan de ventilatie. Dit is niet alleen om condensvorming tegen te gaan goed, maar ook omdat jij en je medebewoners anders minder gezonde lucht inademen. Er zijn enkele manieren waarop je de ventilatie in je woning kunt verbeteren.

  • Ramen open zetten: een gratis en zeer effectieve methode is om elke dag een tijdje de ramen tegen elkaar open te zetten. Dit doe je het beste in de ochtend. Een nadeel hiervan is dat je de isolatiewerking van je woning tegengaat omdat er zo ook veel warmte verloren gaat. Deze warmte probeer je met je isolatie juist te bewaren.
  • Ventilatieroosters: voor constante ventilatie kun je ventilatieroosters laten plaatsen. Dit is niet erg duur en wel effectief, omdat je dan de hele dag van frisse lucht wordt voorzien. Ook bij deze methode gaat er echter vrij veel warmte verloren en dit is jammer als je net geld hebt gestoken in vloerisolatie.
  • Ventilatiesysteem: door een ventilatiesysteem aan te leggen kun je je ventilatie van je woning mechanisch regelen. Op deze manier bewaar je de warmte het beste en sommige ventilatiesystemen met warmteterugwinning gebruiken de ontsnapte warmte om de teruggevoerde lucht weer mee op te warmen. Ventilatiesystemen gebruiken weinig energie, zijn zelf in te stellen en zorgen ervoor dat je lucht altijd vers is en op juiste vochtigheidsgraad.

 

Vergelijk offertes

Heb jij veel problemen met condensatie en wil je weten hoe isolatie dit kan verhelpen? Of heb je net geïsoleerd en wil je de ventilatie in je woning verbeteren? Voor deze en andere vloerisolatie-gerelateerde werkzaamheden kun je hier gratis een aantal vrijblijvende offertes opvragen met onze vergelijkingstool.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.