Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 27 Sep 2021

Vloerisolatie Rc-waardeVloerisolatie Rc-waarde? Isolatiewaarden. Misschien lijken deze erg ingewikkeld en snap je eigenlijk niet helemaal wat er precies mee wordt aangeduid, ze zijn erg handig op momenten waarop je wilt bepalen welk materiaal je nodig hebt of hoe dik deze moet worden aangebracht. Het is ook gemakkelijk om de isolatiewaarden te gebruiken om materialen en hun prestaties met elkaar te vergelijken en zo te bepalen welk materiaal het beste isoleert. De Rc-waarde is een isolatiewaarde die je veel terugziet en daarbij is het een isolatiewaarde die belangrijk is. Hier lees je over de Rc-waarde en wat je daarvan af kunt lezen.

*Tip:
→ Vloerisolatie kopen? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 30% op de kosten. Geheel gratis en vrijblijvend!

Wat is de Rc-waarde?

De Rc-waarde is een isolatiewaarde die samen met de Rd-waarde onder de R-waarden valt. De R-waarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal weerstaat. Daarom is het ook zo dat een hogere R-waarde betekent dat het materiaal beter isoleert (m.a.w. het laat minder warmte door). Onder de Rc-waarde van een vloer wordt de warmteweerstand van de gehele vloer bedoeld en onder de Rd-waarde wordt dit aangegeven alleen voor het materiaal. In de meeste gevallen is de Rc-waarde van een vloer iets hoger dan de Rd-waarde van het materiaal dat het isoleert. Dat komt doordat de andere vloerlagen (betonnen ondervloer, vloerbedekking etc) vaak ook de warmte enigszins tegenhouden.

 

Hoe komt de R-waarde tot stand?

De R-waarde wordt bepaald naar aanleiding van de lambdawaarde. De lambdawaarde van een materiaal wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd en dit geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Eigenlijk is het het tegenovergestelde van de R-waarde. De R-waarde komt tot stand als je de dikte van de laag isolatiemateriaal deelt door de lambdawaarde van dat materiaal. Dat betekent, hoe dikker het isolatiemateriaal aangebracht wordt, hoe beter de R-waarde en dus hoe beter het isoleert. Dit is in de praktijk ook het geval; een dikkere laag piepschuim laat meer warmte door dan een dunnere laag. Je kunt een slechte lambdawaarde dus compenseren door de dikte van het materiaal aan te passen.

 

Rc-waarden en de wettelijke norm voor vloerisolatie

Vloerisolatie wordt in het Bouwbesluit aan regels gebonden. Deze regels zijn geldig zowel voor nieuwe woningen als renovatieprojecten. Dit is omdat we als land dat deel uitmaakt van de Europese Unie steeds minder energie moeten gaan gebruiken en één manier om dit te doen is door energiezuinige woningen te bouwen. Vloeren van nieuwbouwwoningen moeten daarom allemaal een Rc-waarde hebben van minstens 3,5 m2K/W en na een volledige renovatie van een vloer moet dit 2,5 m2K/W zijn. Heb je ook vloerverwarming dan wordt dit 5 m2K/W.

 

Waar kun je de Rc-waarde voor gebruiken?

De Rc-waarde geeft dus aan wat de warmteweerstand is van je gehele vloer. Dit kun je voor een aantal doeleinden gebruiken.

  • Na-isolatie: als je weet wat de Rc-waarde van je vloer nu is, kun je gemakkelijk bepalen welk materiaal je nodig hebt om deze hoger te maken (bijvoorbeeld tot de landelijke norm van 3,5 m2K/W) door naar de Rd-waarde van het materiaal te kijken. Zo kun je zelf bepalen hoe goed je vloer na de isolatiewerkzaamheden isoleert.
  • Energieband: als je de Rc-waarde van je vloer weet, dan kun je ook uitrekenen hoe goed je woning in het algemeen isoleert. Door de isolatiewaardes van onder andere het dak, de vloer, de ramen, de kozijnen en de muren bij elkaar te voegen krijg je de K-waarde. Nieuwbouwwoningen worden gebouwd met een minimum K-waarde van 45 en hoe lager de K-waarde hoe minder warmte je woning verliest. Passiefhuizen hebben vaak een K-waarde van tussen de 10 en 20.
  • Verkopen woning: het is een feit dat bestaande woningen van voor het Bouwbesluit vaak minder goed zijn geïsoleerd dan nieuwbouwwoningen. Als je hier wat aan wilt doen, dan zal je dus zelf isolatiewerkzaamheden moeten inplannen. Wil je je bestaande woning verkopen, dan zal deze een lagere energieband hebben als het voorzien is van goede isolatie. Daarom zal je je woning sneller kunnen verkopen als je kunt aantonen dat de nieuwe bewoners hier geen tijd en geld meer in hoeven te steken. Je woning wordt direct ook meer waard.
  • Terugverdientijd berekenen: als je weet hoe goed je vloer na de isolatiewerkzaamheden isoleert, dan kun je uitrekenen hoeveel je ten opzichte van de voorgaande situatie zal besparen en weet je ook hoe lang het duurt voordat je je investering hebt terugverdiend.

 

Hoe bereik je een Rc-waarde van 3,5 m2K/W?

Het verband tussen de lambdawaarde en de Rc-waarde wordt duidelijk als je kijkt naar de onderstaande tabel. Hierin wordt aangegeven hoe dik een materiaal moet worden aangebracht als je een Rc-waarde van 3,5 m2K/W wilt behalen. De lambdawaarde van een materiaal wordt berekend per een vierkante meter oppervlak en een meter dikte. Deze staat vast. De Rc-waarde, daarentegen, is aan te passen door de dikte van het materiaal ook aan te passen.

 

Isolatiemateriaal Gewenste dikte voor Rd-3,3 en Rc-3,5
PUR-platen 7 – 9 centimeter
Glaswol 12 centimeter
Purschuim 13 centimeter
EPS-platen 13 centimeter
Steenwol 13 centimeter
Purschuim 14 centimeter
JetSpray 15,5 centimeter
Isolatiefolie 3 kussens/81 millimeter

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in de Rc-waarde van jouw vloer en wil je deze eventueel beter maken? Neem dan via onze vergelijkingstool contact op met een betrouwbare isolatiespecialist en ontvang snel enkele offertes voor de werkzaamheden.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.