5x Valkuilen en veelgemaakte fouten

vloerisolatie

5x Valkuilen en veelgemaakte fouten

Vloerisolatie is een uitstekende manier om warmte in je woning te bewaren. Via de vloer kan maar liefst 15 procent warmte verloren gaan en dat is natuurlijk jaarlijks een flink bedrag. Door je vloeren te laten isoleren kun je dan deze warmte tegenhouden en kan je verwarmingsketel het een beetje rustiger aan doen. Vloerisolatie is naast dak- en muurisolatie de meest toegepaste vorm van isolatie in Nederland. Dat komt doordat het resultaat erg goed te merken is, zowel aan je voeten als door de evenredige manier waarop de warmte over je woongedeelte wordt verdeeld. De beslissing om je vloeren te laten isoleren is dus snel gemaakt. Probeer dan wel de onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten te vermijden.

Geen kruipruimte isolatie overwegen

In tegenstelling tot wat er wel beweerd wordt, is kruipruimte isolatie een uitstekende manier om je vloeren te beschermen tegen de kou van de grond. Het is een alternatief voor vloerisolatie en wordt toegepast als de kruipruimte niet hoog genoeg is of als extra isolatiemaatregel. Het isoleren van de bodem van de kruipruimte zal de lucht onder je vloeren veel gezonder en warmer maken. Er zal minder condensatie plaatsvinden waardoor je kruipruimte droger wordt. De kou van de bodem kan niet meer naar boven trekken je vloeren in. Kruipruimte isolatie is goedkoper, maar het isolatieresultaat voor je vloeren is ook minder. Voor gemiddeld €20 per vierkante meter kun je je kruipruimte al isoleren. Je zal dan boven een groot verschil merken, omdat de vloeren warmer zijn en trek en tocht rondom je voeten verdwijnt. Kruipruimte isolatie heeft een erg positief effect op het comfort in de ruimtes erboven en op de gezondheid van je kruipruimte.

Geen vloerisolatie nemen om de prijs

Als je een kruipruimte hebt met voldoende, dan hoeft vloerisolatie niet duur te zijn. Je kunt het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aanbrengen en zo voor gemiddeld €30 per vierkante meter je vloeren uitstekend isoleren. Je zal dan direct ook grote verschillen merken en je kunt meteen beginnen met besparen. Er zijn producten voor elk type vloer en de resultaten van ondervloerse isolatie zijn indrukwekkend. Heb jij echter geen kruipruimte, dan moet je via de bovenkant van de vloer gaan isoleren. Dat betekent dat je vloerbedekking verwijderd moet worden, dat het isolatiemateriaal geplaatst moet worden en dat er een nieuwe vloer overheen komt. Dit is duurder omdat er meer werk gedaan moet worden. Bovendien komt je vloer daarna hoger te liggen en moeten je deuren en drempels bijvoorbeeld worden aangepast. De klus is arbeidsintensiever en moeilijker en daarom duurder. Heb je een kruipruimte, dan heb je dus eigenlijk geluk.

Vloerisolatie lost geen vochtproblemen op

In tegendeel. Het kan echter niet alle vochtproblemen oplossen. Doorslaand vocht en optrekkend vocht, bijvoorbeeld, los je niet op door je vloeren te isoleren. Dit ontstaat door gebreken in de muren. Heb je echter problemen met vocht omdat je kruipruimte nat is, omdat het grondwater hoog staat in de kruipruimte of omdat er zich te veel condens onder je vloer vormt? Dan kan vloerisolatie en kruipruimte isolatie in het bijzonder grote verbeteringen opleveren. Als je isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte aanbrengt, dan zal de condensatie daar plaatsvinden en niet meer tegen de onderkant van je vloer. Als je de onderkant van de vloer isoleert, dan houd je kou van de natte grond tegen waardoor je vloer zal opwarmen. Vergeet niet altijd ook de ventilatie onder je vloer te verbeteren. Dit is een grote aanstichter van vochtproblemen in de kruipruimte.

Vloerisolatie hoeft niet gecombineerd te worden met vloerverwarming

Veel mensen denken dat je je vloeren niet hoeft te isoleren als je vloerverwarming hebt. Het is juist zo dat als je vloerverwarming plaatst het isoleren van je vloer essentieel is voor de werking ervan. Onder vloerverwarming komen dan ook altijd zeer goed isolerende platen te liggen, zodat de warmte van de buizen niet naar onderen uitstraalt, maar naar boven. Als jij van plan bent om vloerisolatie uit te laten voeren, dan is dat dus het ideale moment om ook aan verwarming te denken. Vergeet niet dat je in dat geval een isolatiemateriaal kiest dat met vloerverwarming kan worden gebruikt en dat uitstekend isoleert.

Het verkeerde materiaal gebruiken

Vooral als je zelf aan het isoleren gaat is het erg belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt.

  • Bovenkant van de vloer: als je de bovenkant van de vloer gaat isoleren, dan moet het materiaal drukvast zijn en is het handig om ook aandacht te besteden aan akoestische isolatie. Ook is dikte dan een erg belangrijke eigenschap, omdat je anders te veel ruimte verliest.
  • Onderkant van de vloer: houten vloeren moet je isoleren met een materiaal dat ademt. Betonnen vloeren, daarentegen, kunnen ook geïsoleerd worden met een niet-ademend materiaal. Vloeren met vormen en leidingen isoleer je het beste met spuitisolatie of met een soepel materiaal en het is altijd verstandig dat dit niet gevoelig is voor vocht. Overweeg ook akoestische isolatie als je op een verdieping aan het werk bent.
  • Kruipruimte isolatie: de materialen voor kruipruimte isolatie moeten gemakkelijk in te brengen zijn, ook bij een zeer lage hoogte, en moeten bestand zijn tegen vocht. Piepschuim is daarom een zeer gebruikelijk materiaal voor het isoleren van de kruipruimte, maar ook schelpen worden veel gebruikt.

Vergelijk offertes

De meeste mensen besluiten om het isoleren van de vloeren uit te besteden aan een specialist. Prijzen hiervoor liggen tussen de €15 en €40 per vierkante meter. Wil je exact weten hoeveel jij zou moeten betalen voor vloerisolatie? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel enkele vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten uit je omgeving.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Waterschade aan je laminaat en vloerisolatie; wat nu?

Laminaat is een vloer, die reageert …

kruipruimte vloerisolatie

Alles wat je wil weten over het isoleren van je vloer

Dat vloerisolatie een perfect manier …

afdichten thermokussen vloerisolatie

Een vloer isoleren op geluid? Zeker doen

Lawaai in een appartement of woning …

De 10 meest gestelde vragen over vloerisolatie

  Welke vloerisolatie is het beste? …