Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 07 Jan 2019

Isolatiewerkzaamheden vergen vaak nogal wat planning. Niet alleen moet je beslissingen maken over het materiaal dat je gebruikt, maar je moet ook de methode uitkiezen en de beste specialist inschakelen. Vloerisolatie is hierop geen uitzondering. Ben jij van plan je vloeren beter te laten isoleren, dan kun je het volgende stappenplan gebruiken om niets te vergeten.

Stap 1: bepaal de methode

Er zijn drie gangbare methoden om je vloer te isoleren. De methode die je kiest is afhankelijk van je budget en van de infrastructuur van je woning. Met name de aanwezigheid van een kruipruimte kan deze keuze bepalen. Hier vind je je opties op een rijtje.

  • Isolatie van de bovenkant van de vloer: als je geen kruipruimte hebt kun je alleen de bovenkant van je vloer isoleren. Dit wordt gedaan door het isolatiemateriaal op je ondervloer aan te brengen en nieuwe vloerbekleding te plaatsen. Omdat dit de meest arbeidsintensieve manier is, kost deze methode ook het meest. De isolatiewaarde die je eraan overhoudt is uitmuntend.
  • Isolatie van de onderkant van de vloer: heb je echter een kruipruimte en is deze hoog genoeg, dan kun je de onderkant van de vloer isoleren. Dit is gemakkelijker, goedkoper en het resultaat is net zo goed. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. De werkzaamheden kunnen binnen een paar uur afgerond worden, zonder dat je veel overlast hebt gemerkt.
  • Isolatie van de bodem van de kruipruimte: is jouw kruipruimte niet hoog genoeg om in te werken en wil je geen fortuin uitgeven aan nieuwe vloerbekleding boven, dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Dit is de goedkoopste methode van de drie. Er wordt dan isolatiemateriaal de kruipruimte in gespoten totdat dit een bepaalde dikte heeft bereikt. Vocht- en klimaatproblemen in de kruipruimte behoren daarna tot het verleden en de lucht zal aanzienlijk warmer zijn. De isolatiewaarde voor de vloer is echter een stuk minder.

Stap 2: bepaal het materiaal

Het is altijd verstandig om met de isolatiespecialist over het materiaal te spreken, maar je kunt ook je eigen voorkeuren mee laten spelen. Misschien wil je op de bovenkant van de vloer een zo dun mogelijk materiaal gebruiken of wil je juist kiezen voor duurzame en natuurlijke opties. Voor bodemisolatie kun je kiezen tussen kunststof en schelpen. Het isoleren van de bovenkant van de vloer wordt meestal gedaan met isolatieplaten of purschuim. Voor het isoleren van de onderkant van de vloer zijn een verscheidenheid aan materialen beschikbaar. Betonnen vloeren kunnen met een niet-ademend isolatiemateriaal worden behandeld en houten vloeren hebben juist een ademend materiaal nodig. Verder zijn er materialen die uitermate geschikt zijn voor complexe en/of natte kruipruimtes. Verdiep je hier alvast wat in, zodat je ook de isolatiespecialist kunt uitkiezen die het materiaal van jouw voorkeur gebruikt.

Stap 3: kies een isolatiebedrijf

Vervolgens is het tijd om het bedrijf uit te kiezen dat de werkzaamheden voor je gaat uitvoeren. De beste manier om dit te doen is door het onderstaande stappenplan te hanteren.

  1. Maak een lijst van mogelijke isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Probeer niet meer dan 6 bedrijven uit te kiezen.
  2. Benader deze 6 bedrijven voor een offerte en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
  3. Bespreek met de vertegenwoordigers wat je zou willen hebben en bekijk de mogelijkheden. Stel een plan van aanpak op.
  4. Het plan van aanpak wordt gepresenteerd in de vorm van een offerte.
  5. De offertes vergelijk je met elkaar op prijs en op inhoud.
  6. Het beste voorstel van de meest kwalitatieve isolatiespecialist en met het beste plan van aanpak is dan de winnaar.

Stap 4: de werkzaamheden inplannen

Samen met het isolatiebedrijf plan je de werkzaamheden in op een datum die jullie beiden uitkomen. Tijdens deze periode neem je eventueel vrij van je werk en zorg je dat de kinderen en de huisdieren ergens onderdak hebben. Je legt alle persoonlijke en waardevolle voorwerpen buiten het zicht, je maakt de toegang voor de werkers vrij en zorgt dat er genoeg koffie en thee aanwezig is. Nu ben je klaar voor de komst van de werklieden.

Stap 5: Tijdens de werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden kun je weinig doen, behalve ervoor zorgen dat de isolatiespecialisten de ruimte hebben om te werken en dat ze voorzien zijn van koffie en thee. Voordat ze weggaan vraag je ze nog even verduidelijking over het materiaal, vraag je of er instructies nodig zijn wat betreft het drogen van het materiaal, bespreek je de garantieregeling en vraag je na of de prijs nog steeds hetzelfde is gebleken.

Stap 6: afrondende taken

Vanaf het moment dat het isolatiemateriaal is geplaatst begin je al met besparen. Er zijn nog enkele dingen die je moet doen ter afronding.

  • Controleer de eindfactuur, vraag eventueel om verduidelijking en betaal het bedrag dat je nog verschuldigd bent.
  • Schrijf een recensie over de isolatiespecialist voor toekomstige klanten.
  • Voel het verbeterde comfort en begin met besparen.

Vergelijk offertes

Wil jij ook vloerisolatie gaan laten plaatsen? Dan kun je hier alvast beginnen met het opvragen van offertes. Dit doe je met onze vergelijkingstool. Je ontvangt dan snel een aantal offertes van betrouwbare en vakkundige isolatiespecialisten uit jouw omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.