Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Loop je graag met blote voeten door je woning heen, maar krijg je meteen koude voeten? Is het vochtig in huis? Heb je het idee dat onnodige warmte verloren gaat? Dan is het raadzaam om je vloer te isoleren in huis. Heb je een kruipruimte in huis, dan kun je de isolatie het best aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Er zijn echter ook andere manieren. Waarom zou je echter vloerisolatie plaatsen? Wat zijn de voor- en nadelen van vloerisolatie? En hoe kun je de relatief hoge kosten tegengaan, zodat de plaatsing van de isolatie ook echt profijt oplevert?

Voordelen van het isoleren van je vloer

Vloerisolatie is voordelig in die zin dat het de kosten van je gastrekening drastisch naar beneden brengt, terwijl je wel kan genieten van een warmere vloer. In samenwerking met vloerverwarming kun je die kosten nog eens extra terugbrengen. Want vloerisolatie houdt warmte vast en kaatst deze omhoog. Hierdoor kan de warmte niet meer wegstromen naar de koudere kruipruimte. Voor vloerisolatie betaal je slechts eenmalig een aanschafprijs, maar vergt geen verder onderhoud en dus heb je geen verdere kosten.

Andere voordelen van vloerisolatie

Daarnaast zorgt isolatie er ook voor dat vocht en daarmee samenhangende vieze geurtjes van mufheid uit je woning verdwijnen. Als je besluit te verhuizen, zorgt vloerisolatie ook nog voor een hogere waarde van je huis, omdat je woning nu onder een beter energielabel valt. Door het plaatsen van vloerisolatie stook je ook minder in huis. Dit heeft weer een positieve invloed op het milieu door een vermindering van de CO2-uitstoot.

Nadelen van het isoleren van je vloer

De meest gehoorde klacht bij het plaatsen van vloerisolatie is toch wel dat de aanleg ervan relatief duur is. Een gemiddelde klus kost ongeveer €1900 euro. Dit is inclusief btw en arbeidskosten. Door de enorme lijst aan voordelen verdien je deze investering echter binnen zeven á negen jaar alweer terug. Vloerisolatie plaatsen geeft ook voor een korte tijd overlast, maar de isolatie wordt vrij snel gelegd. Er komen specialisten langs om het isolatiemateriaal te plaatsen en dat neemt in de meeste gevallen nog geen dag tijd in beslag.

De kosten van vloerisolatie

Eerder is al gezegd dat een gemiddelde klus van je vloer isoleren circa €1900 kost. Deze prijs is echter afhankelijk van een aantal variabelen. Ten eerste bepaalt je soort woning de prijs. Het isoleren van een vrijstaande woning is duurder, €2500, dan een hoekwoning, wat slechts €1500 kost. Hierdoor neemt de jaarlijkse besparing aan energiekosten echter ook toe. In een hoekwoning bespaar je gemiddeld €210 per jaar, terwijl in een vrijstaande woning je zelfs €400 per jaar bespaart.

Subsidies voor vloerisolatie

Een bijkomend voordeel van het plaatsen van vloerisolatie is dat je de hoge aanschafkosten ook nog niet alleen hoeft te dragen. Vanaf september 2019 kun je als eigenaar of Vereniging van Eigenaren een subsidie aanvragen, wanneer je jouw huis gaat isoleren. Dit betreft dan isolatieklussen aan bijvoorbeeld je vloer, dak en kruipruimte. Je kun in deze gevallen gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Dit is een landelijke isolatiesubsidie, waarmee je circa twintig procent van de kosten terug kan krijgen. Vanaf 2020 krijg je zelfs tot wel dertig procent terug. Aan deze subsidie is wel een voorwaarde verbonden. Er moet een combinatieklus plaatsvinden. Je isoleert bijvoorbeeld je vloer samen met een ander deel van je huis, zoals het dak.

Gunstigere btw bij isoleren van je huis

Maak je duurzame renovaties, zoals de isolatie van je huis, dan geldt er een laag btw-tarief op het arbeidsloon. Dit lage tarief van 9 procent in plaats van 21 procent geldt alleen voor isolatiewerkzaamheden. Voor overige renovaties en de materiaalkosten geldt het 21 procent btw-tarief. Eveneens moet je woning ouder zijn dan twee jaar of het pand moet al meer dan twee jaar als woning gebruikt worden.

Gemeentes en lokale subsidies

De gemeente waar je woont bepaalt veelal ook of je nog extra vergoedingen krijgt. Op de energie Subsidiewijzer kun je aangeven in welke gemeente en provincie je woont, waarna er voor jou gekeken wordt of er nog extra subsidies in je gemeente gevonden zijn waarvan je gebruik kunt maken. In gemeente Den Haag krijg je bijvoorbeeld bij de isolatie van je vloer of dak een subsidie van €12.50 per vierkante meter. Dit kan oplopen tot een maximum van vijftig procent van de werkelijke kosten. Gemeente Rotterdam heeft naast een subsidie voor woonverbetering ook nog een isolatiecoupon, waarmee je €100 terugkrijgt bij het aanleggen van isolatie in een woning van voor 1990.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *