Hoeveel kost het om je vloer zelf te isoleren?

Hoeveel kost het om je vloer zelf te isoleren?

Het aanbrengen van vloerisolatie in je woning is een duurzame verbouwing. Je vloer isoleren houdt in dat je isolatiemateriaal onder je vloer aanbrengt om te voorkomen dat warmte wegstroomt via koudere ruimtes, zoals kelders en kruipruimtes. Het isoleren van je vloer heeft een aantal belangrijke voordelen. Het is echter best wel een investering, maar je kunt geld uitsparen door subsidie aan te vragen bij de overheid en te letten op de arbeidskosten. Deze kosten kun je bijvoorbeeld verminderen door zelf je vloer te isoleren. Maar is dit handig? En wat zijn de kosten voor het zelf aanleggen van vloerisolatie?

Voordelen van vloerisolatie

Het belangrijkste voordeel van het isoleren van je vloer is dat je jouw huis energiezuiniger maakt. Je hebt een lagere energierekening, omdat de warmte beter bewaard blijft in huis en je minder hoeft te stoken. Tegelijkertijd zorgt vloerisolatie ook voor een beter milieu, omdat je minder fossiele eindige brandstoffen verbrandt en dus een lagere CO2-uitstoot in je huishouden genereert. Je warmte stroomt niet langer uit je woning weg en tocht en vocht komen niet meer je huis binnen. Dit voorkomt eventuele muffe en andere onaangename geurtjes of schimmelvorming, die door vocht ontstaan. Ook je energielabel wordt verbeterd, doordat je jouw woning energiezuiniger maakt. En een beter energielabel zorgt voor een hogere waarde van je huis op de huizenmarkt.

Zelf het isolatiemateriaal aanleggen of dit laten aanleggen?

Je kunt vloerisolatie gemakkelijk zelf aanbrengen, maar er zitten wel een aantal nadelen aan verbonden. Een groot nadeel is toch wel dat je niet in aanmerking komt voor de landelijke subsidie, die je van de overheid ontvangt wanneer je twee of meerdere isolatieklussen aan je woning doet. Een voorwaarde van deze Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is namelijk dat je de isolatie door een erkend bedrijf moet laten aanbrengen. Daarnaast is het isoleren van je vloer een nauwgezet werkje. Je moet het isolatiemateriaal precies plaatsen, anders vindt er nog geen gedegen isolatie plaats. Een derde nadeel van het zelf aanleggen is dat je tevens geen garantie hebt op je vloerisolatie, zoals bij een erkend bedrijf, wanneer er iets stuk gaat.

De kosten van het zelf isoleren

Wanneer je jouw vloer zelf gaat isoleren, kun je dit op twee manieren doen. Of je brengt het isolatiemateriaal via de kruipruimte onder je vloer aan. Dit heeft als voordeel dat er weinig overlast van de werkzaamheden plaatsvindt. Ook kun je ondertapijten en isolatiematten aan de bovenkant van je vloer aanbrengen net onder je vloerbekleding. Voor welk materiaal je kiest, bepaalt voor een groot deel ook de prijs die je moet betalen. Zie tabel 1.

Tabel 1. De prijzen van de verschillende vloerisolatiematerialen per vierkante meter

VloerisolatiematerialenPrijs per vierkante meter
Glaswol isolatieplaat€4 – €6.50
Glas- of steenwol op rol€5 – €10
Nieuwe ondervloer€5 – €25
PIR isolatieplaten€18 – €25
PUR isolatieplaten€15 – €20
XPS isolatieplaten€12 – €17

Verschillende opties

De goedkoopste manier om je vloer te isoleren is kortom door glaswol of steenwol onder je vloer aan te brengen. Voor deze klus heb je geen extra gereedschap nodig. Alleen bij glaswol moet je een beschermingspak dragen. Pak wel bij deze goedkopere optie het duurdere isolatiemateriaal, want hoe hoger de prijs des te beter is de isolatiewaarde.

Heb je geen kruipruimte?

Heb je geen kelder of kruipruimte, dan moet je jouw vloer isoleren aan de bovenkant. Bij deze isolatieklus maak je gebruik van een nieuwe ondervloer onder je vloerbedekking. Ondervloeren heb je in verschillende isolatiematerialen, waarbij het raadzaam is om rekening te houden met de dikte van het isolatiemateriaal. Je vloer komt immers hoger te liggen en je wil deze ook niet te hoog hebben.

De duurdere optie van isoleren

Je kunt PUR en PIR isolatieplaten gebruiken. Deze optie is de duurste, maar met deze isolatieplaten krijg je de beste isolatiewaarde terug. Hierbij geldt dat hoe dikker de platen zijn, des te beter de isolatiewaarde. De PUR en PIR isolatieplaten kun je zowel voor op de vloer als onder de vloer gebruiken en je brengt de platen aan door middel van een eenvoudig kliksysteem. Hierdoor kan er geen lucht meer doordringen, omdat de vloer volledig afgesloten wordt.

Persoonlijke keuzes die van invloed zijn op de prijs

Als je zelf het isolatiemateriaal aanlegt, bespaar je maar liefst zeventig procent op de totaalkosten, omdat de arbeidskosten helemaal wegvallen. Verder bepaalt het isolatiemateriaal, zoals hierboven genoemd de prijs. Daarnaast heb je nog voorrijkosten. Deze kun je ook voorkomen of verlagen door zelf je materiaal op te halen bij de bouwmarkt of te kiezen voor een lokale leverancier.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Waterschade aan je laminaat en vloerisolatie; wat nu?

Laminaat is een vloer, die reageert …

kruipruimte vloerisolatie

Alles wat je wil weten over het isoleren van je vloer

Dat vloerisolatie een perfect manier …

afdichten thermokussen vloerisolatie

Een vloer isoleren op geluid? Zeker doen

Lawaai in een appartement of woning …

afdichten thermokussen vloerisolatie

De 10 meest gestelde vragen over vloerisolatie

Welke vloerisolatie is het beste? …