Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ook de isolatiebranche is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Dit heeft niet alleen zijn slechte kanten, maar er zijn ook enkele voordelen verbonden hieraan. Men werd namelijk verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het virus, waardoor de meeste Nederlanders meer zijn gaan klussen aan hun woning. Het aanbrengen van vloerisolatie hoort hier ook bij. Maar wat zijn nou precies de kosten van vloerisolatie na de Corona crisis? Je komt het te weten door hieronder verder te lezen.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is het isoleren van de ondervloer van een woning met speciaal isolatiemateriaal. Dit zorgt voor een flinke besparing op de maandelijkse kosten omdat stoken niet meer nodig is en je wooncomfort gaat omhoog dankzij de aangename temperatuur binnenshuis. Er zijn 3 verschillende soorten isolatie die we kunnen onderscheiden, namelijk vloerisolatie onder een bestaande vloer, het isoleren van de vloer door middel van vloerplaatisolatie en het isoleren van de kruipruimte.

Waarom investeren in vloerisolatie?

Er zijn verschillende redenen waarom het investeren in vloerisolatie een goed idee is. Door het plaatsen van vloerisolatie tegen de onderkant van je vloeren kan je vochtproblemen voorkomen. Ook het warmteverlies via de vloer wordt veel minder. Daarnaast kan je flink besparen op de energierekening. Je kunt denken aan een besparing van ongeveer 15% per jaar.

Voordelen vloerisolatie

Als we het hebben over vloerisolatie, dan zijn er enkele belangrijke voordelen die we kunnen benoemen, waaronder:

  • Je wooncomfort stijgt door het aangename gevoel in huis vanwege de heerlijke binnentemperatuur. Warmte blijft binnen in je woning gedurende de winter en in de warme zomermaanden blijft het langer koel binnen.
  • Je bespaart op de energiekosten omdat je minder hoeft te stoken met vloerisolatie.
  • Je kunt gebruik maken van het verlaagd btw-tarief voor isolatie waarbij je op de arbeidsuren geen 21% btw betaalt maar 6%.

Prijsopbouw van vloerisolatie

Het is van groot belang om na te gaan hoe de prijs van vloerisolatie is opgebouwd. Je kunt rekenen dat gemiddeld 55% van de prijs uitgaat naar de arbeidskosten. Daarnaast gaat 35% uit naar de materiaalkosten voor het isoleren van de vloer en vervolgens dien je rekening te houden met ongeveer 10% aan benodigd apparatuur voor de plaatsing.

De Corona crisis en de isolatiebranche

In februari 2020 is de hele wereld keihard geraakt door de effecten van het coronavirus, welke de hele economie heeft opgeschud. Ook de isolatiebranche in Nederland heeft de vervelende gevolgen gevoeld, net nu dat heel Nederland hard aan het werken is om per 2030 volledig te draaien op duurzame energie. Alhoewel men wel vaker thuis ging blijven en er dus meer tijd over was om te gaan klussen, dan nog zijn de prijzen omhooggegaan. De effecten zijn uiteindelijk dus wel duidelijk op te merken.

Kosten van vloerisolatie per soort woning

Per half 2020 zijn de kosten voor de meeste goederen en diensten rond de wereld omhooggegaan vanwege de crisis. Ook in het geval van vloerisolatie kan het zijn dat de kosten wat zijn aangepast. De kosten die momenteel van kracht zijn voor vloerisolatie op basis van het type woning zijn als volgt:

Soort woningOppervlakteKosten
Appartement45m2€1.350
Tussenwoning50m2€1.500
2 onder 1 kap55m2€1.650
Vrijstaande woning70m2€2.100

Kosten van vloerisolatie per soort isolatie

De kosten kunnen ook worden bepaald op basis van wat voor soort isolatie je gaat laten aanbrengen, waaronder ook vloerisolatie. De totale kosten en de besparing per jaar tref je in het kostenplaatje hieronder:

Soort isolatieKostenBesparing
Dakisolatie€4.000 – €5.000€650 – €700 per jaar
Vloerisolatie€1.500 – €2.000€200 – €250 per jaar
SpouwmuurisolatieOngeveer €2.000Ongeveer €550 per jaar
GlasisolatieOngeveer €3.500Ongeveer €250 per jaar
Kieren en naden dichtmaken€1.000 – €1.500€50 – €60

Het dak ook isoleren

Als je overweegt om vloerisolatie aan te brengen, dan is het een goed idee om ook direct te denken aan het isoleren van je dak. Een groot gedeelte van de warmte in je woning gaat namelijk via het dak verloren. Door je vloer te isoleren en vervolgens ervoor te zorgen dat de warmte je woning veel minder snel uit kan, verhoogt je wooncomfort aanzienlijk omdat de warmte lekker lang binnen blijft en je bespaart op de energiekosten omdat je nog minder hoeft te stoken. Het isoleren van je dak kost tussen de €1.000 en de €4.000. Het kan dan wel een flinke investering zijn, maar je bespaart minstens €500 per jaar aan stookkosten.

Het isoleren van je woning is één van de belangrijkste duurzame maatregelen die je kunt treffen voor je woning. In de koude wintermaanden wil je natuurlijk het liefst dat de warmte zo lang mogelijk binnen blijft. Zo is het natuurlijk omgekeerd ook ideaal als gedurende de warme zomermaanden de koele lucht ook langer binnen blijft. Zo wordt niet alleen je wooncomfort verhoogd vanwege de constante aangename binnentemperatuur, maar je bespaart ook flink op de energiekosten omdat je veel minder gaat betalen aan stookkosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Isolatie voor huurders: Tijdelijke Verbeteringen

November 7, 2023

Tijdelijke Verbeteringen voor een Warme en Energiezuinige Woning Je huurt misschien je

Kies de beste Rd waarde en bespaar honderden euro’s per jaar

July 18, 2023

Vandaag de dag is het steeds belangrijker om te zorgen voor goede

Waterschade aan je laminaat en vloerisolatie; wat nu?

July 26, 2021

Laminaat is een vloer, die reageert op vocht en grote hoeveelheden water.