Informatie over de kosten van vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dat vloerisolatie een perfect manier is om je huis te verduurzamen, dat weten veel mensen onderhand wel. Het laten plaatsen van vloerisolatie zorgt voor het vasthouden van warmte en het buitenhouden van koude, waardoor je verwarmingstemperatuur naar beneden kan en je een hoger wooncomfort in huis hebt waar nare geurtjes en vochtproblemen verleden tijd zijn. Vloerisolatie is echter niet zo zwart-wit als het lijkt: je plaatst isolatie en je bespaart meteen kosten. Alles wat je verder nog wil weten over vloerisolatie lees je hieronder.

Een handige tip

Een handige tip om deze blog mee te beginnen. Voordat je overgaat op vloerisolatie, check altijd eerst wat er onder je vloer zit. De makkelijkste manier om je vloer te isoleren is namelijk via de onderkant. Hierbij plaats je isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Een voorwaarde hierbij is wel dat je een kruipruimte hebt van minimaal 25 centimeter hoog en je een ingang hebt tot deze ruimte. Wil je gebruikmaken van PUR isolatie dan dient je kruipruimte zelfs vijftig centimeter te zijn. Controleer daarom eerst altijd of je een kruipruimte hebt, hoe hoog deze is en of je er toegang tot kunt krijgen. Daarna kun je pas bepalen welke isolatiemethode bij je vloer past. Kijk ook meteen na of er al isolatie aanwezig is, zodat je deze alleen hoeft te verbeteren.

Kruipruimte te klein?

Wanneer je ontdekt dat je kruipruimte te klein is, is er nog geen man overboord. Hier zijn altijd oplossingen voor te bedenken, zoals:

  • Een te lage kruipruimte kun je altijd laten uitgraven
  • Een ingang naar een kruipruimte kun je laten maken
  • Kunnen bovenstaande opties niet, dan kies je een andere manier om je vloer te isoleren. Bijvoorbeeld vanaf de bovenzijde.

Onderkant vloer isoleren

De onderkant van je vloer isoleren heeft de voorkeur over de bovenkant van je vloer te isoleren, vooral omdat je bij laatstgenoemde manier ruimte moet afgeven en je vertrekken kleiner worden. Is je kruipruimte hoog genoeg en toegankelijk, dan is het raadzaam om de onderkant van je vloer te isoleren. Hiervoor zijn meerdere isolatiematerialen mogelijk: thermoskussens en platen van EPS, glaswol, hout, kurk, vlas, schuim of steenwol. Als je een goede doe-het-zelver bent, kun je deze klus gemakkelijk zelf uitvoeren en het levert je weinig rotzooi aan huis op.

Tips als je zelf isoleert

Wanneer je zelf de isolatie aanbrengt, wil je wel dat het goed gebeurt en je niet over een paar maanden alsnog iemand moet inhuren om het goed aan te leggen. Daarom volgen hieronder een paar praktische tips:

  • De isolatiematerialen moeten goed aansluiten, dus er mogen geen kieren of spleten ontstaan.
  • Isoleer ook de toegang tot de kruipruimte.
  • Vul de gaten van leidingen in je vloer op met isolatiemateriaal. Laat alleen de ventilatiegaten in de muren open.
  • Kies voor materiaal met een goede isolatiewaarde. Wil je ook een vloerverwarming, dan moet je materiaal minimaal een RC-waarde van 5.0 hebben.
  • Isoleer ook je spouwmuur, als je die hebt.

Kruipruimte is niet geschikt

Wanneer je kruipruimte te laag is of ontoegankelijk en je hieraan niets kunt veranderen, zul je jouw vloer op een andere manier moeten isoleren. Je kunt ervoor kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Hiermee bespaar je wel minder energie dan de onderkant van je vloer te isoleren. Een tweede optie is bij een houten ondervloer om planken weg te halen en te vervangen voor isolatiemateriaal. Dit is alleen een goede optie als je meteen van plan bent je vloer of vloerbekleding te vervangen. Een derde optie is je ondervloer vanaf de bovenkant te isoleren. Je kunt bij een betonnen ondervloer bijvoorbeeld een isolatielaag aanbrengen bovenop het beton. Kies hierbij voor een geringe dikte van het isolatiemateriaal. Op het isolatiemateriaal plaats je nog plaatmateriaal en dan dek je de vloer af met tegels, bedekking, et cetera.

Tips isoleren bovenkant vloer

Deze manier van isoleren is alleen geschikt, wanneer je jouw vloer niet onderlangs kunt isoleren. Ga deze manier van isoleren alleen aan, wanneer je toch al van plan was een nieuwe vloer te kopen of je huidige bedekking te vervangen. Bij deze manier van isolatie komt je vloer iets naar boven, waardoor je minder ruimte overhoudt. Controleer daarom altijd of dit van invloed is op je drempels en deuren.

Verbeteren eerder gelegde isolatie

Wanneer er al isolatie onder je vloer zit, maar die is een tijdje geleden aangebracht, is het raadzaam deze isolatie te verbeteren. Check eerst hoe dik de laag isolatiemateriaal is en of er nog een laag aan toegevoegd kan worden. Bij een damp remmende laag, zoals piepschuim, kurk of een ander hardschuim materiaal, kun je gemakkelijk nog een laag isolatiemateriaal van hetzelfde materiaal aanbrengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

€600 miljoen beschikbaar voor isolatiesubsidie in 2024

February 19, 2024

Goed nieuws voor alle huiseigenaren die hun huis willen isoleren en tegelijkertijd

ISDE ziet recordaantal subsidie aanvragen

January 30, 2024

Geweldig nieuws voor iedereen die bezig is met het verduurzamen van hun

Is vloerisolatie nog rendabel in 2024?

January 15, 2024

Je huis comfortabel houden is een prioriteit, vooral met de stijgende energieprijzen.