5x Valse vooroordelen vloerisolatie

5x Valse vooroordelen vloerisolatie

Vloerisolatie kan gedaan worden op een aantal verschillende manieren. De methode die wordt toegepast is voornamelijk afhankelijk van de aanwezigheid van een kruipruimte. Daarnaast kunnen niet alle materialen op alle vloeren worden toegepast. Als jij van plan bent je vloeren te isoleren, dan zal je vast informatie hebben opgezocht over hoe je dit het beste kunt doen. Je bent dan ongetwijfeld ook een aantal valse vooroordelen tegengekomen. Hier vind je de belangrijkste vooroordelen over vloerisolatie op een rijtje.

Kruipruimte isolatie heeft weinig toegevoegde waarde

Als het voor jou niet mogelijk is om de onderkant van je vloer te isoleren, omdat je kruipruimte hiervoor te laag is, dan is het isoleren van de bodem van je kruipruimte een goed alternatief. Vooral als je geen werkzaamheden wilt plannen aan de bovenkant van je vloer is dit een mooie optie. Het klopt dat de uiteindelijke isolatiewaarde van kruipruimte isolatie minder goed is dan wanneer je tegen de vloer gaat isoleren. Dat betekent echter niet dat dit geen geschikt alternatief is. Kruipruimte isolatie heeft namelijk een aantal interessante voordelen.

  • Goedkoop: het isoleren van de bodem van de kruipruimte is de meest goedkope manier om je vloer te isoleren. Gemiddeld betaal je hier €20 per vierkante meter voor.
  • Vochtproblemen: heb je een natte kruipruimte of is er vaak water aanwezig op de bodem van de kruipruimte, dan kun je door deze te isoleren het condensatiepunt verlagen en je vloer droog houden.
  • Klimaatverbetering: door de bodem van je kruipruimte te isoleren wordt de lucht daar minder koud en minder vochtig.
  • Minder trek: nadat de bodem van je kruipruimte is geïsoleerd zal er minder trek zijn rondom je vloeren en daardoor voelen deze warmer en comfortabeler aan.
  • Energiebesparing: je zal ook door kruipruimte isolatie aan te brengen besparen op je energierekening. De besparingen zijn minder hoog, maar de uitgaven zijn ook lager. Daarom heb je deze vorm van isoleren binnen 10 jaar terugverdiend.

Vloerisolatie levert weinig besparingen op

Via de vloer gaat gemiddeld 15 procent van alle warmte verloren en vergeleken met het dak en de muren is dit minder. Je kunt dan wel jaarlijks 15 procent besparen op je energierekening en dat is geen klein bedrag. Behalve de besparingen zal je ook een groot verschil merken in de warmteverdeling binnen en je ruimtes voelen direct comfortabeler aan. Afhankelijk van het isolatiemateriaal en de isolatiemethode, kun je vloerisolatie binnen 7 en 12 jaar hebben terugverdiend, waarna je natuurlijk kunt beginnen met sparen.

Er is geen subsidie voor vloerisolatie

Het is inderdaad zo dat het budget voor de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Woning al een tijdje uitgeput is. Op landelijk niveau is er voor vloerisolatie dus geen financiële hulp voor particulieren meer beschikbaar. Er zijn enkele andere manieren waarop je toch wordt gesteund.

  • Btw-verlaging: op de arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden betaal je maar 6 procent btw en geen 21 procent. Dit wordt op je eindfactuur al verrekend. De materialen zijn wel gewoon volledig belast.
  • Regionale subsidies: het is mogelijk dat jouw gemeente of provincie een budget heeft voor mensen die isolatiewerkzaamheden uitvoeren. Vraag dit dus na bij je gemeentehuis, want dit verschilt per regio.
  • Energielening: je kunt bij de meeste banken een energielening afsluiten om je isolatiewerkzaamheden mee te financieren. Je leent dan geld, dus je bent altijd duurder uit, maar dit betaal je terug met een lage rente en uitstekende voorwaarden.

Vloerisolatie is duur

Het isoleren van de vloer is niet erg duur. Je betaalt voor kruipruimte isolatie gemiddeld €20 per vierkante meter en het isoleren van de onderkant van je vloer kost gemiddeld €30 per vierkante meter. Ga je aan de bovenkant van de vloer isoleren, dan ben je meer kwijt. Dat is dan omdat er meer werkzaamheden nodig zijn, zoals het aanschaffen en plaatsen van nieuwe vloerbekleding en het aanpassen van deuren en drempels. Enkel het isoleren van de vloer zelf is niet duurder, maar de klus is arbeidsintensiever en ingewikkelder. Vergeleken met sommige vormen van dak- en muurisolatie is vloerisolatie erg betaalbaar.

Ik heb vloerverwarming dus vloerisolatie is niet nodig

Niets is minder waar. Als jij vloerverwarming hebt is het erg belangrijk dat je aandacht besteedt aan vloerisolatie. Doe je dit niet, dan kan een gedeelte van de warmte via de onderkant van je vloer verloren gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heb je vloerverwarming of ga je deze plaatsen, besteed dan veel aandacht aan isolatie. Er is een hoge isolatiewaarde nodig om alle warmte die je stookt naar boven te richten en niet de vloeren in. De meeste bedrijven die vloerverwarming aanleggen gebruiken hiervoor de beste isolatiematerialen. Jij kunt ook geld besparen als je vloerverwarming hebt door de onderkant van de vloer te isoleren of door kruipruimte isolatie te plaatsen als back-up van de al bestaande vloerisolatie.

Vergelijk offertes

Nu al deze vooroordelen de wereld uit geholpen zijn kun je beginnen met het plannen van jouw vloerisolatiewerkzaamheden. De beste specialist hiervoor vind je bij ons, als je de vergelijkingstool gebruikt. Je ontvangt dan offertes van betrouwbare bedrijven zodat je de beste deal kunt vinden voor jouw vloerisolatie.

Lees ook: waterontharder prijs

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Waterschade aan je laminaat en vloerisolatie; wat nu?

Laminaat is een vloer, die reageert …

kruipruimte vloerisolatie

Alles wat je wil weten over het isoleren van je vloer

Dat vloerisolatie een perfect manier …

afdichten thermokussen vloerisolatie

Een vloer isoleren op geluid? Zeker doen

Lawaai in een appartement of woning …

afdichten thermokussen vloerisolatie

De 10 meest gestelde vragen over vloerisolatie

Welke vloerisolatie is het beste? …